Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха повишения

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха повишения
Коментари Харесай

Европейските борси започват седмицата с повишения*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха покачвания в ранната търговия в понеделник, откакто стана ясно, че украинските сили са отвоювали територии и в Източна Украйна по време на своята контраатака, а банките още веднъж записаха облаги на фона на упованията за по-големи нараствания на лихвените проценти от Европейската централна банка, написа Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира растеж от 4,02 пункта, или 0,96% до 424,39 пункта, откакто в петък записа първи седмичен растеж от месец насам. Немският индикатор DAX напредна с 206,92 пункта, или 1,58%, до 13 295,13 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 се увеличи с 90,91 пункта, или 1,24%, до 7 441,98 пункта. Френският измерител CAC 40 напредна  с 68,5 пункта, или 1,1%, до 6 280,83 пункта.

Индексът на банковия бранш SX7P напредна с 2,14%, удължавайки облагите от четвъртък, когато ЕЦБ подвигна главните си лихвени проценти с невижданите 75 базисни точки  и даде обещание по-нататъшни нараствания. Няколко банки чакат ново покачване на лихвите със 75 базисни пункта през октомври.

Въпреки че опасенията за висока инфлация в Европа остават, сигналите от ЕЦБ за стягане на паричната политика поддържаха банковите акции, който са поскъпнали с 5% от началото на месеца. Това способства и за растежа на STOXX 600 от 2% през септември.

Инвеститорите наблюдават внимателно  последните развития към енергийната рецесия в Европа. Министрите на енергетиката на Европейския съюз разпоредиха в петък на Брюксел да изготви оферти в границите на няколко дни, с цел да ограничи приходите на производителите на сила, друга от газ, и да помогне на енергийните компании, които изпитват усложнения.

„ Очаква се вложителите да се придържат към устойчиви, по-отбранителни елементи на пазара, дружно с по-голяма експозиция към браншове, предлагащи стойност, вместо към акциите на растежѝ “, разяснява Марк Хефеле, основен капиталов шеф в UBS Global Wealth Management.

Сега пазарите чакат данните за инфлацията в Съединени американски щати по-късно през седмицата и решението на Федералния запас за лихвите по-късно през месеца

„ Въпреки че чакаме показателя на потребителските цени през август да даде спомагателни доказателства, че инфлацията в Съединени американски щати понижава, по наше мнение пиковата инфлация към момента не е достигната в еврозоната или Обединеното кралство “, сподели Хефеле.

Акциите на Orpea се сринаха с 20,59%, откакто затъналата в задължения френска компания за домове за възрастни съобщи, че чака финансовите й резултати да се влошат в допълнение през втората половина на годината.

Цената на книжата на Swiss Re се увеличи с 1,57%, откакто застрахователят сподели, че световното геополитическо напрежение, макроикономическите развития и изменението на климата са нараснали търсенето на отбрана от риск и ще доведат до нараснали награди.

На пазара се отрази и информацията, че  десният блок, в който влиза Умерената съдружна партия, води в парламентарните избори в Швеция, откакто 93 % от изборните региони оповестиха резултатите си. Според прогнозите десният блок ще завоюва 175 от 349-те места в Народното събрание.

Ръст в Съединени американски щати

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха покачвания в петък, като Уолстрийт приключи седмицата на зелено, възстановявайки се от спада, подбуден от мненията на представители на Федералния запас, написа Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира растеж от 377,19 пункта, или 1,19%, до 32 151,71 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 напредна с 61,18 пункта, или 1,53%, до 4 067,36 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq се увеличи с 250,18 пункта, или 2,11%, до 12 112,31 пункта.

И трите съществени междинни показателя прекъснаха серията си от три следващи седмични намаления. Dow добави 2,66% към цената си през седмицата, до момента в който S& P 500 и Nasdaq напреднаха с 3,65% и 4,14%.

В последно време търговията на фондовите тържища е мощно волатилна, като упованията на Уолстрийт за нарастване на лихвите с 0,75% от Федералния запас набъбнаха, откакто ръководителят на централната банка Джеръм Пауъл още веднъж акцентира, че е  „ мощно зает “ с охлаждането на инфлацията.

„ Доводът за продължаващия мечи пазар е, че Федералният запас ще продължи да стяга паричната политика, да изтегля ликвидност от пазара и да докара до спад на акциите “, сподели Дейвид Донабедиан, основен капиталов шеф на CIBC Private Wealth U.S. „ Но възобновяване на пазара тази седмица сподели, че има продължаваща резистентност на стопанската система, подкрепена от удобните стопански отчети “, добави той.

Все отново Донабедиан акцентира, че не счита, че акциите са достигнали дъното на мечия пазар.

„ Наистина, пътуването до идващия бичи пазар ще отнеме време и ще бъде белязано от поредност от неуспехи и възобновяване “, сподели той.

Акциите на DocuSign скочиха с 10,51%, откакто компанията за електронни съглашения регистрира растеж на приходите. Компанията също по този начин издаде прогноза за приходите за третото тримесечие, която беше над упованията.

Цената на книжата на Kroger нарасна със 7,4%, откакто веригата магазини за хранителни артикули увеличи финансовите си прогнози за годината.

Печалби в Азия

Фондовите тържища в Япония и Австралия записаха покачвания в понеделник на фона на покачвания вкус към рисковите активи на пазара, написа Си Ен Би Си.

Водещият показател на Токийска фондова борса Nikkei 225 записа растеж от 327,36 пункта, или 1,16%, до 28 542,11 пункта.

Акциите на японските туристически компании записаха облаги на фона на информацията, че държавното управление ще облекчи граничния надзор за влизането в страната на чужденци. Цените на книжата на Japan Airlines и Ana Holdings се покачиха с 1,96% и 2,54%. Акциите на туристическите организации HIS и AirTrip нарастнаха с 2,28% и 8,91%.

Австралийският измерител ASX 200 напредна със 70,3 пункта, или 1,02%, до 6 964,5 пункта.

Пазарите в континентален Китай, Хонконг и Южна Корея останаха затворени поради народен празник.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече покачвания в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира растеж от 6,91 пункта, или 1,14%, до 612,11 пункта. BGBX40 се увеличи с 0,98 пункта, или 0,70%, до 141,69 пункта. BGTR30 напредна с 4,83 пункта, или 0,66%, до 7328,63  пункта.  BGREIT се намали с 0,61 пункта, или 0,33%, до 182,08 пункта.

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР