Основните индекси на водещите фондови борси в Европа търсят посока

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа търсят посока
Коментари Харесай

Борсовите индекси в Европа не намират посока в началото на седмицата*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа търсят посока в ранната търговия в понеделник, защото продължаващият боен спор в Украйна се отразява отрицателно на инвеститорските настройки, само че облагите в енергийния бранш лимитират пониженията на по-широкия пазар, написа Ройтерс

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира растеж от 0,28 пункта, или 0,06%, до 454,88 пункта, откакто в петък записва най-хубавото си седмично показване в процентно изражение от ноември 2020 година насам.. Немският индикатор DAX се намали с 4,25 пункта, или 0,03%, до 14 408,84 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 45,62 пункта, или 0,62%, до 7 450,35 пункта. Френският измерител CAC 40 се намали със 6,17 пункта, или 0,09%, до 6 614,07 пункта.

Инвеститорите наблюдават от близко войната в Украйна, като държавните управления на Европейския съюз обмислят петролно ембарго против Русия. Тази седмица американският президент Джо Байдън ще взе участие на редица срещи с европейските водачи, ориентирани към сгъстяване на позицията на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Москва.

Този вести доведоха до ново рали на цените на петрола, които нарастнаха с към 3 $ за барел в ранната търговия. Индексът SXEP се  увеличи с 2,15%

„ Очаква се европейското ембарго върху съветския недопечен нефт още веднъж да бъде сложено на масата за договаряния. Това значи, че  повече от един милион барела съветски нефт дневно може бъдат отстранени от пазара “, разяснява Сузана Стрийтър, старши анализатор по вложения и пазари в Hargreaves Lansdown.

„ Като се има поради, че Нидерландия и Германия дружно дават отговор за към една четвърт от съветския експорт на недопечен и лек нефт, търсенето на недопечен нефт от страните от ОПЕК+ ще се усили “, добави тя.

Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл ще приказва на конференция на Националната асоциация за бизнес стопанска система по-късно през днешния ден. Инвеститорите ще наблюдават деликатно мненията, които идват след решението на американската централна банка предходната седмица да увеличи лихвените проценти в Съединени американски щати за първи път от 2018 година

„ Засега централните банки остават фокусирани върху намаляването на инфлацията и ограничението на всевъзможни вторични резултати върху заплатите и цените “, сподели Нийл Ширинг от Capital Economics, като добави, че войната в Украйна не е отказала централните банкери от техните проекти за стягане на паричната политика.

Акциите на Julius Baer нарастнаха с 0,57%, откакто швейцарската банка съобщи, че има кредитна експозиция към дребен едноцифрен брой клиенти, които са обект на неотдавна въведените наказания на съветския пазар.

Цената на книжата на френския производител на влакове Alstom се намали с 0,79%, откакто испанският държавен железопътен оператор Renfe съобщи, че софтуерен проблем е нарушил множеството крайградски влакове в Мадрид, както и някои услуги за междинни и дълги дистанции.

Ръст в Съединени американски щати

Водещите показатели на Нюйоркската фондова борса записаха покачвания в петък и записаха едно от най-хубавите си седмични представяния от повече от година, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира растеж от 274,17 пункта, или 0,8%, до 34 754,93 пункта, задържайки се на зелена територия за пета поредна сесия. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се увеличи с 51,45 пункта, или 1,17%, до 4 463,12 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq напредна с 279,06 пункта, или 2,05%, до 13 893,84 пункта. И двата показателя записаха растеж за четвърти следващ ден.

За седмицата S&P 500 се увеличи с 6,1%, Dow – с 5,5% и Nasdaq – с 8,1%. Това бе най-хубавото им седмично показване от ноември 2020 година насам.

Междувременно вложителите продължиха да проучват новините от съвещанието на Федералния запас в сряда, както и възходящия брой на инфектираните с COVID-19 в Европа и продължаващия боен спор сред Русия и Украйна.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва с китайския си сътрудник Си Дзинпин в петък, като двамата разискаха обстановката в Украйна. Си сподели на Байдън, че Съединените щати и Китай дружно би трябвало да носят отговорност за поддържането на мира и стабилността на цялата планета. По-рано се появи информация, че Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай, като диалогът сред двамата водачи се разглеждаше като опит на Байдън може да убеди Пекин да остане настрана от спора.

На този декор софтуерните компании бяха измежду огромните печеливши в търговията. Акциите на Salesforce и Apple поддържаха Dow Jones с повишаване от 3,99% и 2,09%.  Цените на книжата на Meta и Nvidia се покачиха с 4,16% и 6,81%.

Акциите на Moderna нарастнаха с 6,34%, откакто компанията заяви, че търси утвърждение от Агенция за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) за втора бустерна доза от имунизацията й против COVID-19 за хората на възраст над 18 години.

Търговците не престават да проучват решението на Федералният запас на Съединени американски щати да увеличи съществени си лихвен % за първи път от 2018 година и да даде сигнал, че ще предприеме още шест нараствания през тази година. Централната банка увеличи лихвата с 25 базисни пункта до диапазон от 0,25% до 0,5%.

В петък членът на управителният съвет на Фед Кристофър Уолър сподели пред Си Ен Би Си, че може да се наложи централната банка да предприеме едно или повече покачвания на лихвите с 50 базисни пункта тази година, с цел да укроти „ вилнеещата “ инфлация.

„ За благополучие, упованията на вложителите за инфлацията през идващите пет години бяха понижени много. Ако тези упования се запазят, това ще продължи да бъде потребно за Фед и пазарите макар малко по-високите лихвени проценти “, сподели Джон Вейл от Nikko Asset Manag.

Повишения в континентален Китай

Водещите показатели на фондовите тържища в Азиатско-тихоокеанския район не откриха единна посока в понеделник, до момента в който вложителите проучиха решението на Народната банка на Китай да остави лихвите без смяна, а петролът още веднъж нарастна, съобщи Си Ен Би Си. 

Хонконгският индикатор Hang Seng се намали със 191,06 пункта, или 0,89%, до 21 221,34 пункта, откакто напредна с повече от 4% през предходната седмица на фона на мощно волатилна търговия.

Търговията с акциите на строителния бизнесмен Evergrande в Хонконг още веднъж бе прекъсната, като то от компанията обявиха, че това прекъсване е обвързвано с идното издание на вътрешна информация.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Compositе се увеличи с 2,61 пункта, или 0,08%, до 3 253,69 пункта, до момента в който по-малкият показател Shenzhen Composite напредна с 15,64 пункта, или 0,73%, до 2 160,54 пункта. Тези резултати пристигнаха на фона на решението на Народната банка на Китай да резервира референтния лихвен % по едногодишните заеми на равнище от 3,7%.

Южнокорейският бенчмарк Kospi регистрира спад от 20,97 пункта, или 0,77%, до 2 686,05 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 се намали с 20,97 пункта, или 0,77%, до 2 686,05 пункта.

Токийската фондова борса през днешния ден е затворена по случай пролетното равноденствие.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 3,94 пункта, или 0,65%, до 598,02 пункта. BGBX40 се намали с 0,59 пункта, или 0,42%, до 139,52 пункта. BGTR30 напредна с 1,69 пункта, или 0,24%, до 703,53 пункта. BGREIT се увеличи с 0,11 пункта, или 0,06%, до 171,30 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:05 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР