Основните индекси на водещите европейски фондови борси регистрираха повишения в

...
Основните индекси на водещите европейски фондови борси регистрираха повишения в
Коментари Харесай

Повишения на европейските борси в първата сесия за месеца*

Основните показатели на водещите европейски фондови тържища записаха покачвания в ранната търговия в четвъртък на фона на повишаването на акциите на шведския колос в търговията с облекла H&M и френско-италианския производител на чипове STMicroelectronics, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се увеличи 2 пункта, или 0,55%, до 363,09 пункта. Немският DAX регистрира растеж от 23,63 пункта, или 0,19%, до 12 784,36 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 57,16 пункта, или 0,97%, до 5 923,26 пункта. Френският измерител CAC 40 се увеличи с 35,89 пункта, или 0,75%, до 4 839,33 пункта.

Ацкиите на H&M скочиха със 7,79%, откакто компанията регистрира облага за третото тримесечие, надминаваща упованията на анализаторите. Фирмата също по този начин съобщи, че продажбите не престават да се възвръщат през септември.

Книжата на листнатата в Париж STMicroelectronics скочиха с 6,66%, откакто компанията показа прогноза за продажбите за 2020 година над тази на специалистите. Това поддържа акциите и на другите компании в бранша, като тези на Infineon Technologies, Dialog Semiconductor и ASML нарастнаха надлежно с 7,61%, 5,03% и 1,26%.

Положителни вести имаше и за немската стопанска система, откакто показателят на мениджърите по доставките (PMI) за промишления бранш, изготвян от HIS Markit, доближи 56,4 пункта през септември. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването.

Акциите на немският фармацевтичен колос Bayer се намалиха с цели 10,55%, откакто компанията предизвести, че облагата и за идната година може да се намали.

Ръст в Съединени американски щати

Водещите американски показатели завършиха комерсиалната сесия в сряда с покачвания на декор ана очакванията, че Конгресът на Съединени американски щати ще реализира съглашение за пакета от стопански тласъци. Въпреки това показателите на Уолстрийт приключиха септември с месечен спад, който е първи от март насам, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones напредна с 329,04 пункта, или 1,2%, до 27 781,7 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се увеличи с 27,53 пункта, или 0,83%, до 3 363 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq записва растеж от 82,26 пункта, или 0,74%, до 11 167,51 пункта.

Печалбите на показателите бяха лимитирани в последните часове на търговията, откакто ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и финансовият Министър Стивън Манучин не съумяха да реализират договорка за проекта за стимулиране на стопанската система.

Пазарите обаче бяха подкрепени от по-добрите от предстоящото стопански данни. От компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) съобяиха, че работните места в частния бранш в Съединени американски щати са нарастнали с 749 хиляди през септември. Икономистите, интервюирани от Dow Jones, чакаха 600 хиляди нови работни места. Същевременно с това очакващите довеждане докрай продажби на жилища в Съединени американски щати са нарастнали с 8,8% през август, което огромният напредък в историята, сочат данни на Националната асоциация на брокерите.

Акциите, подвластни от икономическото възобновяване, в това число тези на банките и операторите на крузини кораби, бяха измежду най-големите печеливши. Книжата на JP Morgan, Goldman Sachs и Citiroup нарастнаха с 0,96%, 2,12% и 1,63%, до момента в който тези на Norwegian Cruise Lines скочиха с 3,32%.

Въпреки тези положителни резултати водещите показатели на Уолстрийт записаха първи месечен спад от март насам, най-много поради разпродажбите в софтуерния бранш. За септември S&P 500 се намали с 3,9%, до момента в който Nasdaq и Dow изтриха 2,3% и 5,2% от цената си.

Вниманието на вложителите бе ориентирано към първия спор сред президента Доналд Тръмп и съперника му на идните през ноември избори Джо Байдън. На Уолстрийт се тормозят, че по-дългият от елементарното избирателен развой поради гласуването по пощата може да се отрази отрицателно на пазарите.

„ Това беше една дълга вечер и към момента има доста неща, които би трябвало да бъдат изяснени “, разяснява Даниел Деминг, ръководещ шеф на KKM Financial. „ Очевидно е, че всичко това няма да завърши на 3 ноември, като пазарите не са изключително удовлетворени от този факт “, добави той.

Инвеститорите се тормозят и от това, че резултатите от изборите на 3 ноември могат да бъдат прекомерно близки, което да накара и двамата претенденти да афишират победа. Тази неустановеност ще натежи на пазарите.

Авария на борсата в Токио

Токийската приключи прибързано търговията си за деня поради проблеми с хардуера, съобщи Маркетоуч.

Операторът на борсата работи по подмяната на авариралата техника и прави инспекция за попречване на бъдещи повреди.

Същевременно с това тържищата в континентален Китай, Хонконг, Южна Корея и Тайван останаха затворени поради национални празници.

Австралийският показател ASX 200 се увеличи с 57 пункта, или 0,98%, до 5 872,9 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха намаления в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 2,01 пункта, или 0,47%, до 425,54 пункта. BGBX40 се намали с 0,40 пункта, или 0,42%, до 95,96 пункта. BGTR30 изтри 0,97 пункта от цената си, или 0,20%, достигайки равнище от 474,19 пункта. BGREIT се намали с 0,15 пункта, или 0,11%, до 135,15 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:00 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР