Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата

...
Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата
Коментари Харесай

Заради увеличението на тока и газта: Хранителните стоки поскъпват

Основните хранителни артикули ще нарастнат поради увеличените цени на електрическата сила от 1 юли, на природния газ и нефт, заяви ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) Пейо Майорски.
По-високите цени на суровините няма по какъв начин да не доведат до повишаване на хляба, млечните и месните артикули, счита Пейо Майорски. От Асоциацията за отбрана на потребителите към този момент регистрират нарастване в стойностите на някои храни. Най-драстично е повишаването на олиото. Само за две седмици цената му се подвига с сред 0.8 и 8.5 на 100, като най-голямо е нарастването в София и Перник. В резултат, междинната цена за страната в огромните супермаркети нараства с 1.6 на 100, до 3.70 лева./литър. Само за съпоставяне при започване на годината бутилка олио е коствала на едро 2.50 лева, при 3.23 лева през юни. В дребните магазинчета цената му към този момент надвишава 4.15 лв. за литър.
Повече плащаме и за кг охладено пиле. През юни цената му се е повишила в съвсем цялата страна сред 4.2 и 12.5 на 100, като още веднъж най-голямо повишаване има в Перник и София. Така кг пиле се продава от 4.99 лева./кг (Разград и Силистра) до 5.39 лева./кг (Перник и София).
Същото се случва и с цената на захарта - в магазините в съвсем всички области тя се продава с 3.6 - 5.3 на 100 по-скъпо. Най-много продуктът нараства във Видин, Враца и Монтана. Това води до нарастване на междинната за страната цена в огромните супермаркети с 4.3 на 100, до 1.44 лева./кг.
Магазините в София и Перник са вдигнали най-вече и цените на брашното с 8.5 на 100 в двата града. В комерсиалните вериги кг от него се продава от 1.15 лева./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1.39 лева./кг (Бургас, Сливен и Ямбол).
Млечните артикули също не отстъпват по растеж на цените. Най-голямо нарастване има при цените на едро на прясното и киселото мляко - с 2 на 100, както и при сиренето, като на едро то към този момент се продава за над 7 лв. за кг, показват от асоциацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР