Основни приоритети на служебния екип на Министерството на външните работи

...
Основни приоритети на служебния екип на Министерството на външните работи
Коментари Харесай

6,7 млн. лв. за изборите в чужбина, 300 секции с машини

Основни цели на служебния екип на Министерството на външните работи за идващите два месеца работа са основаване на контакти в отбрана на националните ползи, като " в еруюто на този длъжностен кабинет ще е последователност и предвидимост на дейностите ". Това съобщи в Министерството на външните работи служебният министър Светлан Стоев, който през днешния ден показа екипа си, изясни за подготоеката за изборите и някои противоречиви външнополитически тематики.

Стоев показа първо своята експертност - чиновник на министерството от 1985 година, познава 90% от сътрудниците, службата си дефинира като професионална, деполитизиран е, не в работата му не стоят партийни, а национални ползи.

Министерството на външните работи образува работна група за провеждането на разгласи министърът Светлан Стоев. Екипът се състои от основния секретар и непрекъснатия секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов и Калин Анастасов, към техният екип ще е и специалистът Недялко Ганев. В ече е квалифициран показателен бюджет от 6.7 млн.лв., изясни Иван Кондов. В деяние е логистика за изборните бумаги и доставка на машините, готова и графа " Избори " на уеб страницата на Министерство на външните работи, такава информация ще бъде качвана на уеб страниците, чакат се седмични брифинги за подготовката на изборите пред медиите. Всяка седмица на уеб страницата ще се качва информация с пандемичната конюнктура в другите страни, чака се огромна част от ограниченията да отпаднат - вечерни часове. Може обаче да останат имунизационните паспорти и PCR-тестове.
 Изборите на 11 юли и машинното гласоподаване разискаха Янев и ЦИК
Изборите на 11 юли и машинното гласоподаване разискаха Янев и ЦИК

Тема на срещата беше също подготовката за идните частични локални избори, планувани на 27 юни

" Някои страни са с позволителен режим, други с осведомителен. 16 страни са разрешили досега " , изясни Кондов.

Калин Анастасов посочи, че 128 страни са помолени да дадат позволение, 17 страни са дали позволение, плюс Швейцария от сутринта. Англия, Белгия, Австрия, Испания, Швейцария, Турция, Северна Македония, Нидерландия и Финландия са дали своите позволения.

В 67 страни ще се проведат избори, като . Анализът на външното министерство сочи, че в към 300 от тях ще бъде извършен машинен избор. В Австрия са 11, в Обединено кралство - 61, Германия - 64, Гърция - 5, Испания - 35, Италия - единствено в три, Канада - 6, Нидерландия - 10, Съединени американски щати - 18, Турция - 46.

Предстои решение на ЦИК за метода и реда за снабдяване на машините, имат запаси да бъде изпълнени поръчки, в случай че се ангажират даже и с доставката. 24 са страните, в които се чака да има машинен избор, единствената страна, която отпада от последните избори поради тежка военна конюнктура, е Индия.
 В 502 секции гласоподават сънародниците ни в чужбина
В 502 секции гласоподават сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 година имаше 465 секции

Над 3000 български жители се чака да се включат в изборите , всички страни и секции с избори ще се съблюдават протоколите на съответните страни във връзка с противоепидемичните ограничения.

Няма оферти за закриване на към този момент избрани секции. Светлан Стоев изясни и предложение от стенограмата на Министерския съвет от страна на финансовия министър жители в чужбина да не гласоподават, в случай че не са си плащали налозите в България.

" Решение на Министерски съвет не е вземано, в случай че ви кажа какъв брой оферти се вършат и какъв брой от тях стигат до взимане на решения, доста неща се дискутират, има доста хрумвания, не знам дали това служебно държавно управление може да вземе такова решение, би трябвало да се преработи Изборният кодекс ", безапелационен бе той.
 57.1 млн. лева ще костват предварителните избори
57.1 млн. лева ще костват предварителните избори

Все още се преценя дали е допустимо видеонаблюдение

Освен изборите на 11 юли министерството си има и други задания, изясни Стоев. Но въпреки всичко външното министерство има подготвеност да работи с българските общности зад граница, добави той. Отбеляза липса на съгласуваност с инициативните комитети. Процесът е със забавяне, което води до усложнения, означи още външният министър.

През идващите два месеца служебният външен министър Светлан Стоев ще бъде подпомаган от двама зам.-министри.

Негов кадрови посланик ще е Румен Александров, който сега е в Брюксел на Европейски съвет. Той ще подкрепя в активността и преговорната рамка със Северна Македония, процеса на разширение на Европейски Съюз. Работил в непрекъснато посланичество на Европейски Съюз, посолството в Рим.

Зарица Димкова ще поеме Политики за развиване и икономическия профил. Тя е и дясната ръка на вицепремиера, който дава отговор за Плана за възобновяване и резистентност. Тя подкрепя в подобряването на този проект, който е направен и показан и актуализирането с тематики, които биха дали насоката и развиването на България през идващите години.

Изборът на шеф на кабинета е Яна Дочева , специалист по българското председателство на Европейски Съюз, съгласуваност във ведомството и за програмата на министъра.

Министър Стоев разгласи, че няма да има политически кабинет. Екипът, на който се опира Министерство на външните работи, е напълно експертен кабинет. Ще има и генерални шефове, които ще са с по-особен статут, спрямо други министерства и ще имат функционалностите на зам.-министри, ще следят разнообразни области и политики - Василий Такев, който поема двустранните връзки с страните, Мая Добрева ще е общоприет шеф по политическите въпроси. Бояна Богданска ще държи дневния ред на Организация на обединените нации в Ню Йорк, където България ще има своя делегация.

Постоянен секретар ще е Иван Кондов, завърнал се неотдавна от посланическия пост в Испания, висшата политическа служба в министерството, под негово управление ще се реализира организацията и изборния развой в чужбина.

Недялко Данчев - основен секретар, някогашен шеф на инспекторат и Калин Анастасов ще подкрепя логистично организацията на изборите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР