Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е

...
Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е
Коментари Харесай

Загуба на ориентация е причината за падането на МиГ-29. Може да има и наказани |

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхнина в резултат на загуба на пространствената ориентировка от водача. Това е записано в отчета на следствието на „ Военна полиция “ за случая на 9 юни 2021 година по време на ученията на Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили - „ Шабла 2021 “.

Авторите на отчета показват като съпътстващи аргументи " неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство и управлението на стрелбите ", " особености на полетите над море нощем ", както и " погрешно систематизиране на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от офанзива ". Загиналият водач подп. Валентин Терзиев е изгубил ориентировка след поразяването на задачата. Тя съставлява осветлен падащ парашут и е падала по-бързо от плануваното, а водачът не е вдигнал самолета задоволително бързо. Това е можело да бъде предотвратено от управлението на учението - като приключи осъществяването на задачата, или от самия водач, в случай че е осъзнавал заплахата, стана ясно от обяснението на полковник Василев от звеното на Военна полиция, което проверява случая.

Заключенията на отчета бяха обявени на брифинг в Министерството на защитата пред брачната половинка на Терзиев Димитрина Попова, която зададе главните въпроси. Там бяха и военният министър Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров, шефът на Служба „ Военна полиция “ бригаден военачалник Ивайло Сотиров.

Полковник Василев изясни на Попова, че не се приказва за човешка неточност на водача: " Би било пилотска неточност, в случай че водачът осъзнава в каква обстановка е, само че не е подхванал дейности ". Според проверяващите от военна полиция до последно водачът не е осъзнавал в каква обстановка се намира. “В последната секунда той стартира общоприет отчет за изключване на въоръжението и за естествената работа на мотора ”, сподели Василев.

“Неправилното систематизиране на вниманието на водача преди излизането на самолета ” беше обяснено от Василев по този начин: “След поразяването на задачата и преместването на погледа на приборите в кабината би трябвало водачът да проконтролира ситуацията на самолета по отношение на авиохоризонта. От данните в черната кутия се вижда, че няма нито един миг от полета, от насочването до удара във водната повърхнина, в който носът да е издигнат по отношение на авиохоризонта, т.е. да е наведен в хоризонтално състояние. Преди да излезе в маньовър офанзива на дясно би трябвало да приведе самолета в хоризонтално състояние. ”

Разследването не е открило нарушаване в управлението на полета, а “неправилна преценка на групата за наземно управление ”, тъй като по думите на Василев досега на поразяването на задачата полетът е бил следен и не е бил изтърван моментът на ръководство. “След като целта стартира да пада по-бързо, се получава недостиг от време за насочването, което може да стигне за насочването, може и да не стигне. Не смятам, че нито времето, нито височината са били незадоволителни ”, сподели полк. Василев. Той посочи, че прехватът на целта е можел да бъде преустановен от групата за ориентиране, в случай че осъзнае, че няма да има време, както и от водача, в случай че осъзнае същото.

Министър Панайотов добави, че звеното на Военна полиция, което проверява авиационни произшествия, няма право да показва отговорни, прокуратурата е тази, която проверява случая. Но той като като министър може да търси отговорни, откакто прокуратурата си свърши работата. “Получихме индикации от прокуратурата, че не са ок, ние да вършим инспекция преди завършването на следствието, само че е допустимо да желая документите и да го направя ”, сподели още Панайотов и добави, че няма отминалост за тази инспекция.

На въпрос на Попова, той отговори, че има случаи, в които водачи приключват осъществяването на задачата, даже и през вчерашния ден във Военновъздушни сили е имало подобен случай, а санкции не са налагани.

Съпругата на починалия водач зададе голям брой въпроси. Сред тях беше и въпросът, от кой момент не е стреляно по цел нощем, какъвто е казусът в Шабла. Военните оповестиха, че не помнят от кой момент, само че стана ясно, че такова нещо не е правено от години. Стана ясно и че Валентин Терзиев в никакъв случай не е правил това упражнение. Той е стрелял с ракета нощем, само че в никакъв случай по цел, разгласи военният министър Георги Панайотов. Той и командващият Военновъздушни сили обаче оповестиха, че за тези неща постоянно имало първи път. И аз съм правил доста неща за първи път, разгласи командващият Военновъздушни сили ген. Димитър Петров.

Шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Николай Русев разгласи, че подп. Терзиев е бил доста добре квалифициран и е стрелял с ракети пет пъти от 2105 година насам. Той разкри, че преди този момент и различен водач е стрелял по цел и е извършил сполучливо задачата. Терзиев също е поразил сполучливо целта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР