Основната цел на нашествието в Украйна бе да се покаже

...
Основната цел на нашествието в Украйна бе да се покаже
Коментари Харесай

Изостанала армия, калпава икономика и един комарджия

Основната цел на нашествието в Украйна бе да се покаже мощта на Русия. Вместо това тя се изяви като уязвима, с изостанала войска, подкрепяна от калпава, изолирана стопанска система и ръководена от комарджия, чийто шанс е липсващ. Това написа лондонският „ Телеграф “ във връзка взривяването на Керченския (Кримския) мост, който е трябвало да показва, че Русия, сходно на Съюз на съветските социалистически републики, е в положение да построи нещо толкоз огромно, съобщи Българска телеграфна агенция.

Какъв ли ще бъде идващият залог на Путин, пита реторично изданието в своя публицистичен коментар. В текста се отбелязва, че с изявлението си за наближаващия Армагедон (за пръв път след Карибската рецесия през 1962 г.) президентът Джо Байдън е направил по този начин, че Доналд Тръмп да наподобява изкусен. Руски представители загатват, че желаят да бъде употребявано нуклеарно оръжие, с цел да защители това, което считат за своя територия.

Невероятно е – продължава „ Телеграф “, – че към момента има страни, които поддържат Москва или отхвърлят да жигосат по подобаващ метод нейните военни закононарушения. Двойствената позиция е нестабилна и е належащо Китай, Индия и всички хипотетични съдружници на Русия да ѝ кажат да не ескалира в допълнение ситуацията. И всевъзможни още по-гротескови подмятания, че Путин може да употребява така наречен тактическо нуклеарно оръжие би трябвало неотложно и непоколебимо да бъдат наказани от всички страни по света, приканва вестникът.

Дали това ще е задоволително ние не знаем. Но е време да бъде комплициран завършек на глупавите геополитически игри, заключава лондонският „ Телеграф “.

Атаката против Керченския мост, който води до Крим, порази болшинството украинци и руснаци със своя мащаб и досетливост и остави специалистите да се чудят кой е виновен за нападението и по какъв начин го е осъществил, написа „ Файненшъл таймс “. Военни специалисти и анализатори изложиха разнообразни версии от камион бомба до подводна офанзива, като множеството от тях считат, че удар с ракета е малко евентуален. Мостът е отвън обсега на доставените на Украйна от Съединени американски щати ракетни системи „ Хаймарс “. Обаче през април с украинските противокорабни ракети „ Нептун “ бе погубен флагманът на съветския Черноморски флот - знак за капацитета на Украйна да нанася ефикасни въздушни удари, въпреки и от по-близка отдалеченост.

„ Файненшъл таймс “ показва, че най-популярната доктрина е обвързвана с камион бомба – на видеокадри се вижда огнено кълбо, появило се, когато бял камион се движи паралелно на товарен трен с гориво. Но специалист от украинското военно министерство, представен от вестника, оспорва това, като акцентира, че шосейната част на моста е рухнала на две места. Според него тезата за камион бомба разрешава на Москва да приказва за терористичен акт вместо за целеустремен боен удар.

Възникнаха и по-неправдоподобни версии като нанасяне на удар отдолу под водата, подбудени от видеокадри с кораб, който минава под моста сега на детонацията. Но публикувани в мрежата фотоси на мостовата структура изпод не демонстрират следи от деформиране на метал.

„ Файненшъл таймс “ се стопира и на въпроса кой е виновен за случилото се на моста. В обширната публикация се привежда изказването на някогашен консултант към украинското вътрешно министерство, взел участие в комисия, която преди време обсъждала по какъв начин да бъде атакувано оборудването – с ракети, безпилотен летателен уред, подводни дронове, плавателни съдове с технология „ стелт “ или камион бомба. Но комисията не била стигнала до умозаключение.

В текста се загатва и изказванието на Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, че всичко това е вътрешна съветска работа, плод на противосредството сред разследващите служби и военното командване.

Американското издание „ Хил “ изрежда пет учредения да се счита, че детонацията на Кереченсксия мост е от огромно значение. Те са както следва: личен удар по Путин; „ осакатяване “ на съветската логистика; радостната реакция в Украйна; усилване на нуклеарната заплаха; и възможен гибелен отговор на Русия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР