Основната цел на Министерството на здравеопазването в този кратък срок

...
Основната цел на Министерството на здравеопазването в този кратък срок
Коментари Харесай

Меджидиев: Лекарите ще могат да издават е-направления за безплатни антигенни тестове

Основната цел на Министерството на здравеопазването в този къс период е да реализираме най-вече промени в региона на детското опазване на здравето - в профилактиката, и да се постараем да реализираме резултати в основаването на разпоредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд. Това сподели в министърът на опазването на здравето в служебното държавно управление доктор Асен Меджидиев.

С новия анекс към Националния рамков контракт за медицински действия, който ще бъде подписан до дни, ще се даде опция на лекарите да издават на пациентите електронни посоки за безвъзмездни антигенни проби за COVID-19, добави той.

Предвижда се да отпадне ограничаването персоналните лекари да имунизират единствено лица от пациентските си листи. В идните два-три месеца се чакат и промени в наредбата за специализацията на лекарите.

Следва цялостният текст на изявлението:

- Министър Меджидиев, какви са първите задания, с които се заехте, в подтекста на идните месеци, в които ще бъдете длъжностен министър на опазването на здравето?

- Идеята за остойностяването на лекарския труд от дълго време се разисква в медицинските среди и много години към този момент никой не поема самодейността тя да се реализира. В гилдията има хора, които през годините са работили по тази тематика и това ще спомогне за по-бързото намиране на вярната формула за остойностяването труда на лекарите и на експертите по здравни грижи. Предвижда се до дни работна група, в която са включени и представители на Министерството на финансите (МФ), да стартира разискването и изработването на план за разпоредба, като ще се употребява опитът и на някои европейски страни. Ще се стремим в най-кратки периоди да бъдат направени разпоредбите, само че може би ще се наложи при сформирането на новия парламент това да бъде конкретизирано и законодателно. Процесът е комплициран, тъй като в цената на клиничната пътека, с изключение на разноските за лекарства и консумативи, би трябвало да се плануват лекарският и сестринският труд. Сега в съвсем всяка болница има в допълнение материално стимулиране, като процентите се дефинират по друг механизъм. Ние желаеме да се утвърди уеднаквен механизъм за остойностяване, който да бъде пределно явен и прецизен и да бъде държавно контролиран. Предвижданата смяна ще улесни въвеждането на диагностично обвързваните групи на мястото на клиничните пътеки.

Поставям си цели, които са постижими в къс небосвод, а изработването на тази разпоредба в хоризонта, с който разполагаме, е осъществимо. Имам и други дребни, само че основни цели, които са значими за опазването на здравето и са в помощ на лекарите и на пациентите.

В анекса към Националния рамков контракт, който беше подписан на 29 април т.г. сред Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, е заложено от 1 август повишение на главната начална заплата за доктор без компетентност, за здравна сестра и за санитар, надлежно на две хиляди лв., 1500 лева и 910 лева В анекса цените на клиничните пътеки са увеличени приблизително с 25 на 100, като нарастването ще бъде получавано в лечебните заведения, които обезпечат нарасналите хонорари. Ако болничното заведение не доближи до новите равнища на възнаграждение на личния състав, ще работи при 15 на 100 нарастване на цените на клинични пътеки вместо при 25 на 100. Предишното управление на Министерството на здравеопазването предложи да се направи изключение за общинските лечебни заведения. Няколко болнични сдружения, в това число и на общинските лечебни заведения, апелираха текстовете в анекса и при започване на юли 2022 година Върховният административен съд спря осъществяването им. Съдебното решение не е дефинитивно и предстои на обжалване.

- Възможно ли е да се направи изключение за общинските лечебни заведения във връзка с заложените от 1 август в анекса към Националния рамков контракт минимални начални заплати, посочени в Колективния трудов контракт, които плануват за доктор без компетентност - две хиляди лв., за здравна сестра - 1500 лева, за санитар - 910 лева?

- Остойностяването на труда на лекарите и експертите по здравни грижи ще спомогне за действителното образуване на работната заплата. Като министър, а преди този момент като ръководител на Столичната лекарска гилдия, постоянно съм имал голямо предпочитание медицинските експерти да са заслужено и почтено заплатени. Винаги ще поддържам тезата, че те би трябвало да имат естествени приходи, с цел да мислят за по-качествена услуга и отношение към пациента. В действителната конюнктура би трябвало да се съобразим със положението на регионалните лечебни заведения, на общинските лечебни заведения, с натовареността им, с осигуреността с личен състав и с базите им, със отговорностите и така нататък Сега проучваме по какъв начин да се направи по този начин, че и в тези лечебни заведения да има повишение на работните заплати, само че то да е съотносимо към действителното положението на съответното лечебно заведение.

- Редно ли е страната да покрие дълг на държавна болница, макар че тя е комерсиално сдружение?

- Не мога да разясня това решение на предходния Министерски съвет (МС). Когато се покрива един дълг, първо се преценя обезпечеността му - дали съответното сдружение може да възвърне сумата, за това би трябвало да има прецизен разбор. По-интересното е, че има решение на Министерски съвет, само че договорът не е подписан от предходния министър. Изискал съм документи от това лечебно заведение, с цел да се види положението му, отговорностите, лихвите по тях, по какъв начин и дали може да се предоговорят лихвите по отговорностите и каква е обезпечеността.

- Предвижда ли се възобновяване на спомагателното възнаграждение за работещите на " първа линия " с пациенти, инфектирани с коронавирусната зараза?

- Това възнаграждение се извършваше по време на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура. За да се възвърне то, би трябвало да се гласоподава от работещ парламент. Има други механизми, залегнали в идния анекс, с които да се компенсират работещите в коронавирус отделения и сега, а освен в изключителна конюнктура. Лекарите няма да останат без отплата за работата си с коронавирус заболели. Сега натовареността на системата е доста по-лека, само че задачата ни е по този начин да подготвим системата, че да е подготвена за възможна по-тежка коронавирус вълна, да няма усложнения в лекуването на пациентите, а сътрудниците да не се натоварват душевен. В момента заетостта на болничните кревати за неинтензивно лекуване е към осем %, а за интензивно лекуване - към пет %. На всички районни здравни инспекции са предоставени безвъзмездни антигенни проби, проведени са мобилни групи за тестване и имунизиране на трудноподвижните хора и на живеещите в отдалечени и труднодостъпни региони. С идния анекс към Националния рамков контракт, който ще бъде подписан до дни, ще се даде опция на лекарите да издават електронни посоки за безвъзмездни антигенни проби за COVID-19. Предвижда се да отпадне ограничаването персоналните лекари да имунизират единствено лица от пациентските си листи. Отделно от това - ще върнем и заплащането за осъществена имунизация.

- Вие сте основател на програмата " Детско здраве ", изпълнявана към този момент 10 години от медици от болница " Пирогов ". Какви са усещанията Ви за осигуреността с фрагменти в страната?

- В рамките на програмата до момента сме прегледали 18 хиляди деца в разнообразни райони на страната. Една от краткосрочните ми задания, която съм си сложил за идните три месеца, е възстановяване на предварителната защита и профилактиката в региона на детското здраве. До декември би трябвало да сме подготвени с Националната тактика за детско и юношеско здраве и педиатрични грижи. До края на първото тримесечие на идната година би трябвало да бъде утвърден и Национален проект за широкообхватен пренатален и неонатален скрининг и скрининг на социалнозначимите болести. Вече е реалност Националната здравна тактика, одобрихме я на равнище управление на министерството и следва тя да бъде импортирана в Министерския съвет. Работи се и по Националния проект за здравно обучение в учебните заведения. Преди декември тази година би трябвало да бъде признат и антираковият проект.

Трябва да обърнем внимание на социалнозначимите болести и на равнището на смъртност от тях. Не бива напъните ни да са ориентирани единствено към лечението, значимо е да се концентрираме и върху предварителната защита и скрининга на тези болести.

Ще се постараем през тези три месеца да подготвим и Наредбата за специализациите на лекарите. Проблемът с фрагментите в опазването на здравето е доста значителен, освен поради това, че би трябвало да ги задържим в България. Трябва да осигурим по-добри условия за специализация, да създадем верен план и ясни правила за това по какъв начин се организират състезанията за специализация, по какъв начин да се обезпечат и обитаемоте места, в които има дефицит на медицински фрагменти.

- Предвижда ли се смяна в региона на донорството и трансплантациите в България?

- Възложил съм на отрасловия заместник-министър да събере информация за настоящото осъществяване на дейностите по Националната стратегия за донорство и трансплантации. Предстоят срещи с координаторите по донорство, с представители на Изпълнителната организация " Медицински контрол " и на трансплантационните центрове, с цел да чуя от тях какви са проблемите - дали са организационни, или изискват нормативни промени, които да можем да създадем и без настоящо Народно заседание.

- На какъв стадий е планът за рационализация на незабавната помощ, който предвиждаше пазаруване на 400 коли за спешна помощ, както и поправки или изцяло създаване на филиали за незабавна помощ? Срокът на плана изтича през декември тази година.

- Има проблеми поради повишението на цените на строителните материали, поради инфлацията и други Някои от компаниите реализатори, с които са подписани контракти, отхвърлят да стартират работа, а други са спрели осъществяването по плана. Има и компании, за които се борим да не спрат работа. За да не загубим този план и да можем да го удължим, са ни нужни в допълнение към шест милиона лв. тази година, а след удължаването ще са нужни още към 40 млн. лева При предходното държавно управление той не е гарантиран. Нямаме право да загубим този план.

- Какво демонстрираха инспекциите в лечебните заведения по Черноморието?

- Проверките на медицинските центрове по морето започнаха и няма да стопират до края на туристическия сезон, а и по-късно. Такива инспекции се правят планово, изключително или по сигнали на жители. По случая с медицински център в курортния комплекс " Слънчев бряг ", който е фактурирал осъществяване на здравна услуга на дете на стойност към 1000 лева, от Регионалната здравна ревизия - Бургас, са направили инспекция. Констатирано е, че на видно място е подложен ценоразпис за предлаганите медицински услуги, наличен и на български, и на британски език, като цените за български и задгранични жители са едни и същи. По създание тук имаме съблюдаване на законовите условия, а на детето са оказани нужните медицински грижи. Констатирано е обаче друго нарушаване - на входа и на регистратурата на един от адресите на медицинския център има подложен рекламен надпис с друго название, друго от това в удостоверението за регистрацията на лечебното заведение. По създание това подвежда потребителите. За откритите несъответствия има формирани от здравната ревизия наставления. Проверяващите са сезирали и Изпълнителната организация " Медицински контрол ".

- Какви са резултатите все още от инспекциите за продажба на божествен газ на лица под 18-годишна възраст?

- По отношение на контрола върху продажбата на божествен газ на малолетни данните от интервала 8 - 14 август 2022 година демонстрират, че в страната са осъществени 175 инспекции, като в две от тях са открити нарушавания. Издадени са съответните наставления и актове. Проверките не престават, тъй като рисковете за здравето на малолетните лица, свързани с използването на райския газ, са извънредно съществени, а това, което ние можем да създадем, е да има непоколебим и непрекъснат надзор. Изискал съм здравните инспекции регулярно да рапортуват в министерството дейностите си по това направление.

- Предвиждат ли се нови противоепидемични ограничения по време на идните избори през октомври?

- Положили сме всички старания системата да бъде изцяло готова и подсигурена с всичко належащо за вероятно повишение на заболяемостта. Следим индикаторите за заболяемост, хоспитализации и натовареност на интензивните отделения в лечебните заведения. Експертен съвет, който заседава всяка седмица, прави действителна оценка на обстановката. Не чакам нищо характерно за изборите, хората могат умерено да гласоподават.

- Когато поехте поста на министър, заварихте ли " празно бюро "?

- Когато одобрих поста на министър на опазването на здравето, министър Сербезова ми беше подготвила отчет за свършената работа. Какво пишеше в него, не желая да разясня, тъй като съм си заречен в никакъв случай да не подлагам на критика. За човек оценка би трябвало да се дава въз основата на това, какво е приключил, а не какво не е приключил. Винаги има какво още да се желае.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР