Основната прокуратура съобщи в петък, че води разследване срещу 15

...
Основната прокуратура съобщи в петък, че води разследване срещу 15
Коментари Харесай

САЩ: Лидерите на Северна Македония трябва да ограничат политическата намеса в съдебната система

Основната прокуратура заяви в петък, че води следствие против 15 физически и 7 юридически лица за корист със служебно състояние и пране на пари за 11 паметника, при които се твърди, че са изпрани над 16 милиона евро бюджетни пари.

 

„ Борбата против корупцията в Западните Балкани е главният приоритет на администрацията на Байдън. Съединени американски щати ще продължат да поддържат държавните управления, сътрудниците от гражданското общество, самостоятелните медии и жителите в битката против проведената престъпност, изкореняването на корупцията, увеличението на прозрачността, налагането на отчетност и по-нататъшното подсилване на върховенството на закона и демократичните институции “, съобщи представител на Държавният департамент представител.

 

В изказването се показва, че „ водачите на Северна Македония би трябвало да покажат мощни, осезаеми резултати в битката против корупцията, посредством подсилване на институционалната самостоятелност и ограничение на политическата интервенция, изключително в правосъдната система, което е от значително значение за реализиране на задачите за присъединение към Европейски Съюз и създаване доверието на жителите в държавното управление “.

 

Сред обвинените по следствието с кодовото име " Феникс " са избягалият в Унгария някогашен министър председател Никола Груевски и някогашните министри на финансите и културата Зоран Ставрески и Елизабета Канческа-Милевска. Бившият кмет на община Център Владимир Тодорович е пуснат под домакински арест, като са наложени други ограничения за неотклонение и по-леки ограничения на обвинените.

 

Разследването откри, че за отливането на паметниците " Воин на кон ", " Гоце Делчев ", " Даме Груев ", " Методи Андонов - Ченто ", " Създатели на Вътрешна македонска революционна организация ", " Цар Самуил ", " Юстиниан Първи ", " Никола Карев ", " АСНОМ " и лъвовете, сложени на моста " Гоце Делчев ", са платени над 57 млн. евро, а има подозрения, че са изпрани 16 млн. евро, които са попаднали в разнообразни банкови сметки.

 

Според формалната информация на прокуратурата, изнесена на конференция, закононарушението е осъществено в интервала от 2007 до 2013 година.

 

Съединени американски щати неотдавна сложиха в черния лист кмета на Струга Рамис Мерко за присъединяване в забележителна корупция, а предходната година сложиха там и някогашния министър председател Никола Груевски и някогашния шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков.

 

Заместник-помощник-министърът на защитата на Съединени американски щати за европейската и политиката на НАТО Спенсър Бойер съобщи през македонската редакцията на “Гласа на Америка “, че е значимо за районната и световната сигурност Северна Македония да се концентрира върху демокрацията и върховенството на закона.

 

„ Разбира се, ние се грижим за демокрацията и върховенството на закона като цяло за всички наши съдружници и сътрудници. Смятаме, че фокусирането върху тези неща и съществуването на мощни демокрации е значимо, с цел да имаме мощни системи, които да бъдат устойчиви, да способстват по-широко за районната и световната сигурност. Така че това постоянно е значимо “, сподели Бойер.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР