Основната прокуратура на Битоля е повдигнала обвинение срещу председателя на

...
Основната прокуратура на Битоля е повдигнала обвинение срещу председателя на
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Репресиите в Скопие продължават - обвиниха председателя на клуба в Битоля

Основната прокуратура на Битоля е повдигнала обвиняване против ръководителя на културния дом " Иван Михайлов " Люпчо Георгиевски. Той е упрекнат в " дълготрайно закононарушение - предизвикателство на ненавист, разкол или непоносимост към национални, расови, религиозни и други дискриминационни прояви и за продължаващо закононарушение – разпространяване на расистки и ксенофобски материали посредством интернет ". 

Георгиевски е упрекнат още, че " като админ на фейсбук страницата на българското съдружие непрестанно разгласява материали, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на бойците от Националноосвободителната антифашистка война 1941-1945 година в основаването на самостоятелната македонска страна. "

Ето какво още написа в обвинителния акт против Люпчо Георгиевски: 

" Обвиняемият, като упълномощено лице на Сдружение „ Културен център Иван Михайлов “, с желание да накърни възприятията на членовете на еврейската общественост, е разположил употребеното от сдружението пространство точно в така наречен Еврейски квартал в Битоля, т.е. на същата улица, където се намира постройката, известна като " Пионерски дом ", в която преди Втората международна война се е помещавало Сдружението на младите евреи " Хашомер хацеир ". Това пространство беше тържествено намерено за прилагане от членове на Сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ на 16 април 2022 година – деня на Шабат и първия ден на Песах – един от най-големите еврейски празници, оповестиха от държавната прокуратура.

С цел разпространение на живота, идеологията, реабилитация и осветление на облика и делото на Иван Михайлов, което е заявена цел в Устава на сдружението, подсъдимият е позволил на входа на помещението да бъде сложена табела с откъс от Иван Ванчо Михайлов, отричащ уникалността на македонската нация ".

Преди време Георгиевски изясни, че държанието на управляващите в Северна Македония спряо него е лицемерно:  " За мен протичащото е проява на цялостно двуличие от страна на управляващите в районен съд Македония. От една страна, управлението на клуба получава покана за срещи в министерството на външните работи за понижаване на напрежението. Външният министър Буяр Османи беседва с мен и твърди, че желае събаряне на напрежението, само че въпреки това, същата тази страна употребява всички вероятни принадлежности за репресии против нас. Това е цялостен парадокс и двуличие. Но, за жалост, това е действителността, пред която са изправени всички македонските българи в страната “.

През месец май 2022 година бе опожарена входната врата на този културен клуб в Битоля. Виновникът Ламбе Алабаковски бе пуснат на независимост и досега управляващите не са се разграничили от този незаконен акт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР