Основната причина, поради която започнах да пиша за лични финанси

...
Основната причина, поради която започнах да пиша за лични финанси
Коментари Харесай

Защо не ни учат на това в училище?

Основната причина, заради която започнах да пиша за персонални финанси и ръководство на пари преди близо 8 години, е че за това не се говореше доста и тематиката беше табу. Докато в българските учебни заведения образците в часовете по математика са за пълнене и изпразване на басейни през Х тръби, то PISA (международна организация за проучване знанията на учениците) към този момент включи финансовата просветеност в своите проби. Резултатите в България не се изключително положителни. Зададох си доста въпроси по тази тематика и стигнах до някои отговори, които ще споделя с вас в тази публикация.

Къде сме ние ?

Преди към година беше осъществено изследване измежду 5,239 възпитаници от над 200 учебни заведения в цяла България (инициирано от Джуниър Ачийвмънт България) за тяхната финансова просветеност. Ето част от резултатите:
70% от учениците не схващат по какъв начин се финансират заплатите в обществения бранш.69% от учениците в гимназиите не схващат резултата на инфлацията и действителния лихвен %.Близо 60% от учениците в началното учебно заведение и към 45% от учениците в гимназиален стадий не могат да преценяват вярно промоции от вида „ купи едно и получаваш второто на половин цена “.47% от учениците в прогимназиален стадий считат, че няма разлика сред дебитна и кредитна карта.82% от учениците в гимназиите не се ориентират вярно за лихвите по другите типове заеми.91% от учениците в междинните учебни заведения не могат да изчислят комплицирана рента за съответния интервал на олихвяване.
Времената се менят, парите се въртят

Преди в България беше по този начин: учиш настойчиво, изкарваш високи оценки, намираш си добра работа, стоиш в компанията 40 години и най-после получаваш доживотна пенсия. Не е нужно да разбираш от пари и тяхното ръководство, тъй като получаваш толкоз, че да си покриеш главните житейски потребности, а за всичко останало се грижи страната – тя ти обезпечава работа, жилище, гратис обучение и опазване на здравето.

Нещата се трансформираха – в този момент всеки самичък е виновен за личното си благополучие и триумф. Това не се харесва на всички и доста хора към момента не могат да схванат, че едно от главните умения, които ще им оказват помощ да реализират задачите си и да живеят по-добре, е точно финансовата просветеност и умното ръководство на парите.

В учебно заведение към момента не се преподава тази тематика, а се подтиква наизустяването на доста (често безсмислени) обстоятелства и точното им възпроизвеждане. Творчеството и интерпретациите са сведени до най-малко. Целта е ясна – да си намериш работа, на която да изпълняваш заповеди и да не противоречиш на хората над теб. За страдание, всичко това е неприложимо в свят, в който хората сменят постоянно работодателите си, желаят да работят у дома (а не в офис), а държавната пенсия, която да им обезпечи почтени старини, е някакъв мираж.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР