Oсновната нетна печалба на УниКредит за 2021 г. достигна 3,9

...
Oсновната нетна печалба на УниКредит за 2021 г. достигна 3,9
Коментари Харесай

УниКредит изненада с по-висок ръст на нетната печалба за 2021 г.

Oсновната чиста облага на УниКредит за 2021 година доближи 3,9 милиарда евро за 2021 година, надхвърляйки в началото плануваните 3,7 милиарда евро и доста подобрявайки представянето по отношение на 2020 година с 2,6 милиарда евро.

От групата показват, че отличното показване се дължи на мощната й паневропейска мрежа, която е довела до растеж на приходите в размер на 4,7% на годишна база до 4,4 милиарда евро за последните три месеца на 2021 година и общо 18 милиарда евро за цялата година, регистрирайки растеж от 4,8% на годишна база и преизпълнявайки плануваните 17,5 милиарда евро.

Благодарение на непрекъснатия фокус върху ефикасното ръководство на разноските, през четвъртото тримесечие на 2021 те означават понижение с 4% на годишна база до 2,5 милиарда евро, а за цялата 2021 година остават на равнището от преходната година. Коефициентът разходи/приходи през четвъртото тримесечие на 2021 година е 55,7 %, а за цялата 2021 година е в размер на 54.6 %, което е понижение от 2,6 п.п. по отношение на същия интервал на 2020 година

За същия интервал групата регистрира две основни усъвършенствания на кредитните си оценки - Fitch увеличи рейтинга от BBB- до BBB със постоянна вероятност, а S&P усъвършенства вероятността от постоянна на позитивна

„ Отличното показване през 2021 година е резултат от решителните ни дейности, които предприехме през годината, от нашата корпоративна просвета, от отдадеността на чиновниците ни и доверието на нашите клиенти. Преизпълнихме задачите ни във връзка с доходи, разноски и съществена чиста облага, осигурявайки възвръщаемост на капитала от 7,3% и генерирайки забележителен органически капитал. Успяхме да осъществим нашия ангажимент доста да увеличим възвръщаемостта на акционерите, без това да визира постоянния ни капитал. Ще разпределим общо 3.75 милиарда евро на нашите вложители под формата на дивиденти и назад изкупуване на акции, в очакване на утвърждение, като в същото време приключим годината с коефициент на базовия личен капитал от първи ред CET1 в размер на 14,13 %. Това показване онагледява проекта ни за това, което желаеме да реализираме, с новите си цели през 2022 година и годините по-късно в интерес на всички наши заинтригувани страни “, коментира Андреа Орчел, основен изпълнителен шеф на УниКредит.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР