Основната лихва в България надхвърли 2%Българската народна банка (БНБ) изчисли

...
Основната лихва в България надхвърли 2%Българската народна банка (БНБ) изчисли
Коментари Харесай

Вечерни новини: 14% по-евтин газ през март; Основната лихва надхвърли 2%

Основната рента в България надвиши 2%
Българската национална банка (БНБ) пресметна нов, по-висок главен лихвен % (ОЛП) в България. От 1 март той се усилва с 0.35 прочие пункта до 2.17%. Това е шестото следващо нарастване на главната рента, като процесът стартира през октомври 2022 година – движен от покачванията на лихвените проценти на ЕЦБ, а това пък оскъпява заема в България.
Ситуацията с държавния бюджет се утежнява
Към края на февруари осъществяването на държавния бюджет демонстрира недостиг в размер на 250 млн. лева (0.1% от прогнозния БВП). За съпоставяне, за първите два месеца на 2022 година бе регистриран остатък в размер на 713.3 млн. лева, което значи, че на годишна база бюджетното салдо за интервала се утежнява с към 1 милиарда лева
„ Алфа Рисърч “: ПП-ДБ страхливо повежда на ГЕРБ
Коалицията „ Продължаваме промяната – Демократична България “ повежда пред главния си конкурент ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, само че с доста дребна разлика. Изследване на организация „ Алфа Рисърч “ на старта на предизборната акция сочи, че ПП-ДБ получават 26.4% от изразилите подготвеност да гласоподават, а ГЕРБ – Съюз на демократичните сили – 25.2%. Заради ниската изборна интензивност, която се обрисува обаче е допустимо доста дребен брой гласове да внесат основна смяна в тези проценти.
С кои номера ще вземат участие партиите на изборите на 2 април
Централната изборна комисия изтегли номерата на партиите и обединенията, регистрирани за идните предварителни парламентарни избори на 2 април. Под тези номера обединенията могат да бъдат открити в бюлетините. Те са идентични за всички изборни региони във страната и в чужбина.
Краят на рисковите цени? Газът поевтинява с още 14%
Новата цена на природния газ за месец март ще е доста по-ниска от предходните месеци и към този момент приближава тази на европейските тържища. Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира тя да е 106.74 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност или с 14% по-ниска по отношение на февруари.
Манипулациите при ТЕЦ-овете заплашват договарянията по ПВУ?
По отношение на съответните централи, няма по какъв начин да дам съответен отговор. Знаем какъв е предметът на инспекциите, само че е преценка на способените органи. Това разяснява зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова пред публицисти във връзка следствието, което Европейската прокуратура стартира против няколко български ТЕЦ-а, свързвани с Христо Ковачки.
„ Тренд “: Българите утвърждават нуклеарната сила
Българското общество поддържа нуклеарната енергетика и нейното развиване макар неприятните мемоари, които има. Проучването е на изследователския център " Тренд " по поръчка на 3e-news, направено е в интервала 4 – 12 февруари посредством 1003 ефикасни изявленията с респонденти на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната.
Росен Христов въпреки всичко ще работи с Европейска банка за възстановяване и развитие по Плана за възобновяване
Служебният енергиен министър Росен Христов въпреки всичко ще работи с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) по енергийните планове на стойност над 3 милиарда лева, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност. На своето постоянно съвещание в сряда държавното управление утвърди сключването на две съглашения сред енергийното ведомство и финансовата институция за техническа помощ при два съответни плана. Решението следва няколко месеца на договаряния сред двете страни.
Пеканов оглави държавния стопански тинк-танк
Вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов стана ръководител на новосформирания експертен Съвет за стопански разбори. Звеното бе стартирано още през есента от самия Пеканов и едвам предишния месец бе публично образувано с решение на служебния кабинет. Работата по формалното му създаване продължава.
„ Напоследък виждам някои спадове на цените на храните “
Темата с високите цените на храните продължава да е на дневен ред в служебното държавно управление на президента Румен Радев. И въпреки към момента да няма ясни механизми, по които да се работи с възможните нелоялни търговски практики, служебната власт през днешния ден съобщи, че към този момент вижда спад при цените на храните.
Еврокомисията предлага шофьорските книжки в Европейски Съюз да са електронни
Европейската комисия предлага да се вкарат електронни шофьорски книжки за целия Европейски съюз. Целта е да се реализира по-добър продан на данните, свързани с сигурността на пътя, и да се затегне контролът върху осъществените нарушавания в други страни от Блока. По този метод би трябвало да се увеличи успеваемостта при търсене на отговорност и налагане на санкции на нарушителите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР