Основната част от приходите на „Булгартрансгаз“ от транзит идват от

...
Основната част от приходите на „Булгартрансгаз“ от транзит идват от
Коментари Харесай

Петкова: Булгартрансгаз ще загуби част от приходите си заради Турски поток

Основната част от приходите на „ Булгартрансгаз “ от пренос идват от Турция. С реализацията на „ Турски поток “ ще загубим доста основна част от преноса и от приходите. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на съвещание на парламентарната комисия по енергетика, съобщи „ Фокус “.

По думите ѝ приходите на „ Булгартрансгаз “ са към 207 млн. лв. на година. Малко над 125 млн. са приходите от пренос за Турция.

„ Булгартрансгаз “ осъществя приходите си от пренос, главно за Гърция, Турция и Македония. От 17 милиарда куб. м газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 милиарда са за Турция. Около 2 милиарда са за Гърция, малко под 1 милиарда са за Македония “, изясни Теменужка Петкова.

Според нея в случай че не се реагира съответно и не се актуализира енергийната тактика, огромните инфраструктурни планове биха се отразили неподходящо във финансово отношение върху българския енергиен бранш и стопанска система.

" Много значима задача, която би трябвало да бъде изпълнена, с оглед реализация на концепцията за газоразпределителен център и за диверсификация на източниците за доставка на природен газ е България доста ясно да съобщи и да вземе решение, да съобщи присъединяване в новоизгаждащия се LNG терминал на Александрополис ", добави министърът.

„ Участие в този план би трябвало да вземе „ Булгартрансгаз “. Тъй като той е сдружението, което не развива мрежата, а влага в инфраструктура. Участието в такава плана компания би било в действителност извънредно удачно. В него виждаме опция да придобием до 25% от акционерния капитал на тази плана компания. Нещо, което „ ще ни отвори вратата “ към други разнообразни източници за доставка на природен газ, от Съединени американски щати, Катар, Египет “, сподели още Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР