Основен ремонт на стария или изграждане на нов стадион -

...
Основен ремонт на стария или изграждане на нов стадион -
Коментари Харесай

Важно за ЦСКА: Общината допуска нов стадион вместо ремонт на Българска армия

Основен ремонт на остарелия или създаване на нов стадион - това са двата разновидността за бъдещето на " Българска войска ". А тематиката още веднъж е настояща, тъй като следва публично разискване на плана за обстоен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина и от ЦСКА се активизираха, че строителството би трябвало да стартира, написа " Дневник ".

Проектът планува единствено реорганизация на стадиона, само че този месец основният проектант на София арх. Здравко Здравков позволи опция за ново строителство като се отстранен насипите, върху които са трибуните. А общински съветници реагираха, че това е рисково за парка.

Собственикът на ЦСКА - София Гриша Ганчев, пък сложи тематиката на масата и в първото си изявление от месеци. Той посочи, че клубът не желае помощ от страната, а има подготвеност самичък да модернизира стадиона си. Ганчев даже сподели, че се е схванал с всички " и със зелени, и с пембени " и проблеми към метода на тази рационализация няма да има.

Виза за реорганизация и главен ремонт на " Българска войска " беше издадена още през 2019 година от основния проектант месец преди кметските избори, с което беше дадена вяра на почитателите и управлението на клуба. Няколко месеца по-късно, през март 2020 година, обаче, кметът Йорданка Фандъкова посочи, че " издадената виза не планува нов стадион ". Повече от година и половина по-късно от общината желаят да предотвратят митинги против работата й, откакто почитателите се активизираха, че кметът не извършва обещаното преди локалните избори.

Преди две седмици от думи на основния проектант на София Здравко Здравков се разбра, че задгранични архитекти към този момент приготвят план за бъдещия стадион. Те самите го потърсили, тъй като били в незнание какво може и какво - не, да се строи в парк като Борисовата градина. " Архитектите ме потърсиха за съвещания и дадохме рекомендации по какъв начин бъдещата постройка да се събере в границите на това спортно оборудване - като геометрия, височини и така нататък Очакваме плана и мисля, че резултатът ще е превъзходен ", съобщи арх. Здравков.

Гриша Ганчев също изясни в изявлението, че синът му Данаил дружно с задгранични експерти са провели срещи и са прецизирали какво тъкмо може и какво не може да се прави. Той сподели, че ще се работи в границите на чашата на стадиона и " няма да се отсече и едно дърво ".

Споровете какво може да се строи се завъртяха към тълкуването на думата реорганизация, използвана в издадената виза. През април 2020 година арх. Здравков изясни, че тя значи " осъществяване на нови градивни детайли, съществени елементи, уреди и съоръжения на съществуващите уреди на стадион " Българска войска ". Сега създателите на плана за Подробен устройствен план на парка - " Ковачев архитекти " ЕООД, прецизираха пред " Дневник ", че реконструкцията " ще резервира чашата на стадиона, като се слагат нови козирки, нови седалки и ще се резервира растителността ". " Чашата " е завършена от земните диги, на които са трибуните на четирите бранша. Запазването на насипите значи, че няма да се строи напълно нов стадион, а ще се преустройства остарелият.

Арх. Здравков обаче дава ново тълкувание на думата реорганизация. На въпрос може ли с издадената виза да се строи нов стадион той изясни в изявление: " Правилното название е реорганизация на това оборудване. Това ще включи унищожаване на земнонасипните трибуни и на тяхно място създаване на ново оборудване... Този стадион не може да бъде непокътнат в съществуващия му тип, тъй като през 1967 година е издигнат със земнонасипни трибуни. "

Премахването на насипите значи на мястото на настоящия стадион да остане гола поляна. Това ще е голяма по мащаба си активност, която може да заплаши околната паркова среда, предизвести арх. Борислав Игнатов, зам.-председател на Столичния общински съвет. " Насипите са хълмове, берми, с хиляди кубически метри земна маса. Хиляди пъти камиони ще минават през Борисовата градина и през центъра на София ", изясни той.

Идеята за унищожаване на трибуните със земен насип и замяната им със стоманобетонна структура в действителност съставлява унищожаване на самия стадион и построяването му отначало, което излиза отвън допустимото по закон, разяснява юристът Борис Милчев, член на общинската комисия по архитектура. Според експерти, цялостна реорганизация със запазването на трибуните върху диги е съвсем невъзможна за сериозна смяна и рационализация на оборудване.

В първия вид на плана за Подробен устройствен план, необятно обсъждан в обществото през май 2019 година, " чашата " (насипите) на стадиона се резервира и никой не я оспорва. На 15 септември 2021г., при разискването на поправения вид на плана в Обществения експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ), управителен от арх. Здравков, " чашата " на стадиона си стои и за унищожаване на насипите не се приказва. В този втори вид на плана, обаче се прави промяна. И в него при внасянето му в НАГ на 1 декември тази година липса текста за насипите. От екипа, изготвил плана, прецизират, че е изнемощял по гледище на арх. Здравков.

Стадион " Българска войска " има статут на така наречен " заварен градеж " и като подобен може да остане единствено в този си тип, защото е неприемлив по параметрите за Борисовата градина в Общия организационен проект на София. Това демонстрира правният разбор на Милчев. За да бъде непокътнат, през април 2018 година беше изменен Законът за устройството и застрояването на Столичната община. Новият текст разрешава с утвърждението на ¾ болшинство в общинския съвет " заварени градежи " като стадион " Българска войска " и националния " Васил Левски " да бъдат непокътнати с новия Подробен устройствен план на Борисовата градина. Под опазване се има поради даването на организационен статут с проект за застрояване, което е планувано в проектоплана на Борисовата градина. Тогава стадионът може да бъде предмет на главен ремонт или реорганизация, само че не и строителство на напълно нов, счита Милчев.
 Паро: ЦСКА има всички предпоставки да преследва купата
Паро: ЦСКА има всички предпоставки да преследва купата

Сега трябват още няколко положителни играчи, които да дърпат тима напред, споделя Никодимов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР