Основен приоритет на Министерството на финансите е осигуряване на средства

...
Основен приоритет на Министерството на финансите е осигуряване на средства
Коментари Харесай

Новият министър на финансите Росица Велкова пое властта от Асен Василев

Основен приоритет на Министерството на финансите е обезпечаване на средства за производство на изборите за парламент, гарантиране на ликвидност и събираемост на приходите, с цел да се подсигурява осъществяването на бюджета. Това сподели пред публицисти служебният министър на финансите Росица Велкова. В Министерството на финансите се организира церемонията по предаване на поста от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на новия длъжностен министър Росица Велкова.

Ще съставим базов бюджет за 2023 година, който може да употребява идващият кабинет. Ще продължим с проекта за въвеждане на еврото. Ще разгадавам на екипа на МФ и на неговите структури за осъществяването на нашите задания, добави Велкова.

От думите й стана ясно, че за намиране на средства МФ ще разчита както на вътрешния пазар, по този начин и при излизане на интернационалните пазари.

Досегашният финансов министър Асен Василев изясни, че интернационалните консултанти са предложили страната да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите му идващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

Росица Велкова работи в най-тежкия сектор – съставянето на бюджета, и познава положението на хазната по-добре и от мен, сподели Василев. Много се веселя, че подобен министър на финансите ще има през идващите няколко месеца, добави той.

Държавният запас е 8,5 милиарда лв., остатъкът в бюджета е 1,5 милиарда лв.. Ние бяхме 24-та страна, показала Плана за възобновяване и резистентност в Европейска комисия, само че ще сме 15-та страна, която може да получава средства, добави някогашният финансов министър.

Бюджетните доходи вървят добре, уточни Асен Василев. През последната година успяхме да създадем необятна обществена стратегия, да реализираме съществено нарастване на приходите на пенсионерите, без това да докара до спомагателен недостиг на бюджета и още държавни задължения. Сега държавният дълг е с 2 милиарда лв. по-малко от момента, когато поехме ръководството. Това демонстрира, че налозите могат да работят за всички, сподели Василев.

Най-много се гордея, че можахме да създадем обществена стратегия и макар тежката рецесия държавните финанси са по-стабилни, в сравнение с преди и с очакван бюджетен недостиг, който ни разрешава да влезем в Еврозоната. Средствата от налозите да стигат до всички българи, се разбра, че е допустимо, а освен да малко група компании, сподели Василев в отговор на журналистически въпрос.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР