Основателят на WikiLeaks (Уикилийкс) Джулиан Асандж ще има последен шанс

...
Основателят на WikiLeaks (Уикилийкс) Джулиан Асандж ще има последен шанс
Коментари Харесай

Въпрос на живот и смърт: Джулиан Асандж с последен опит да спре екстрадирането си в САЩ

Основателят на WikiLeaks ( " Уикилийкс) Джулиан Асандж ще има финален късмет да спре изгонването си от Англия в Съединени американски щати след повече от 13 години борба с управляващите в британските съдилища, предава Ройтерс.

Американските прокурори се стремят да изправят 52-годишния Асандж на съд по 18 обвинявания, свързани с нашумялото обявяване от WikiLeaks на големи количества поверителни американски военни документи и дипломатически грамове.

Те настояват, че приключването на информация е заплашило живота на техните сътрудници и че няма опрощение за неговата престъпност. Много поддръжници на Асандж го приветстват като воин против системата и публицист, който е преследван за откриване на непозволени дейности на Съединени американски щати и осъществяване на хипотетични военни закононарушения.

Съдебните борби на Асандж започнаха през 2010 година и след това той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, преди да бъде измъкнат и хвърлен в пандиза през 2019 година за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция. Оттогава той е държан в строго охраняван затвор в югоизточен Лондон, даже се ожени там.

Великобритания най-сетне утвърди изгонването му в Съединени американски щати през 2022 година, откакто арбитър в началото го блокира, защото поради психологичното му здраве е имало опасения, че ще бъде изложен на риск от самоубийство, в случай че бъде депортиран.

Адвокатите му ще се опитат да анулират това утвърждение на двудневно чуване, започващо през днешния ден, пред двама съдии във Върховния съд на Лондон, което може да е последният му късмет да спре екстрадицията си в британските съдилища. Съпругата му Стела предходната седмица го дефинира като въпрос на живот и гибел.

Те ще настояват, че правосъдното гонене на Асанж е политически стимулирано и бележи неприемлива офанзива против свободата на словото, защото за първи път издател е упрекнат по Закона за шпионажа на Съединени американски щати.

Неговите поддръжници включват Amnesty International, Репортери без граници, медийни организации, които са работили с WikiLeaks и австралийски политици, в това число премиера Антъни Албанезе, който предходната седмица гласоподава в поддръжка на предложение, призоваващо за завръщането му в Австралия.

Папа Франциск даже даде визита на брачната половинка му предходната година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР