Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж понесе нов правен удар, след

...
Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж понесе нов правен удар, след
Коментари Харесай

Съдът в Швеция отхвърли искането на Асандж за държавна компенсация за съдебни разноски

Основателят на "Уикилийкс " Джулиан Асандж понесе нов юридически удар, откакто шведският Върховен съд отхвърли настояването му за държавна отплата за правосъдни разходи в Швеция, съобщи ДПА.

Шведският му юрист Пер Самуелсон сподели през днешния ден, че е уведомил секретариата на "Уикилийкс " за решението на Върховния съд и добави, че не е контактувал с Асандж от няколко седмици. Асандж изиска отплата от към 9 милиона крони (969 000 долара), за своите правосъдни разноски в Швеция, свързани с правна активност и правосъдни съвещания поради изказвания за полово нарушение през 2010 година Самуелсон съобщи пред шведския в. "Експресен ", че е бил известен от Върховния съд през вчерашния ден - "в разгара на медийната стихия ", провокирана от арестуването на Асандж в еквадорското посолство в Лондон. По-рано две съдилища от по-ниска инстанция в Швеция отхвърлиха настояването за отплата.

Самуелсон сподели, че поради "пролука в шведското законодателство " е мъчно човек да получи отплата, когато бъде прекъснато авансово следствие, за разлика от оправдаване при правосъден развой. Според правосъдни документи Върховният съд е декларирал в решението си, че няма учредения за ново съвещание по настояването за отплата.

През 2017 година шведският шеф на държавните обвинители сподели, че не е допустимо да продължава дългото авансово следствие на изказване за обезчестяване, обвързвано с посещаване на Асандж в Швеция през август 2010 година Други три каузи против Асандж за хипотетично полово посягане бяха прекъснати през 2014 година в Швеция заради отминалост. Асандж постоянно е отричал обвиняванията. Той отпътувал от Швеция за Англия и през 2012 година избяга в еквадорското посолство в Лондон, откакто загуби правосъдна борба във Англия против изгонване в Швеция, страхувайки се, че може да бъде предаден на Съединени американски щати поради публикуването на строго секретни американски дипломатически документи.

Вчера шведската прокуратура съобщи, че ще прегледа искане за обновяване на предварителното следствие, обвързвано с изказванието за обезчестяване през 2010 година Според нея отминалостта по отношение на това изказване изтича в средата на август 2020 година
Искането е подадено от шведската адвокатка Елизабет Маси Фриц, представляваща жена, която твърди, че е била изнасилена от Асандж.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР