Основателят на църквата Hillsong Брайън Хюстън оправдан за прикриване на сексуални престъпления на бащата на деца

...
Съд в Сидни оправда в четвъртък основателя на глобалната мегацърква
Коментари Харесай

Съд в Сидни оправда в четвъртък основателя на глобалната мегацърква Hillsong за прикриване на сексуално насилие над деца, извършено от баща му през 70-те години на миналия век.

Местният и окръжен съд в центъра на Даунинг постанови, че 69-годишният Брайън Хюстън е последвал волята на жертвата на баща си Брет Сенгсток, като не е докладвал за престъпленията на полицията.

Той беше оправдан по едно обвинение за укриване на престъпление по обвинение.

„Животът на много хора е бил трагично наранен и винаги ще бъда много тъжен за това. Но аз не съм баща ми. Не съм извършил това престъпление“, каза Хюстън пред репортери пред съда в четвъртък.

Магистратът Гарет Кристофи каза, че има „малко съмнение“ Хюстън е знаел, че Сенгсток не е искал да докладва за злоупотребата и „следователно е имал разумно извинение да не доведе въпроса до вниманието на полицията“.

Сенгсток, който се отказа от правото си на анонимност и присъства в съда за произнасянето на присъдата, преди това каза на процеса, че от 7-годишна възраст е бил многократно изнасилван от бащата на Хюстън, пастор Франк Хюстън.

„Франк Хюстън не беше пионер за християнството. Наследството му остава избледнял спомен за педофил. Независимо от днешния изход, получих доживотна присъда“, каза Сенгсток след прочитането на присъдата.

Браян Хюстън научава за малтретирането десетилетия по-късно и информира лидерите на Църквата, но не казва на полицията. Баща му призна малтретирането и беше лишен от сан, но така и не беше обвинен и почина през 2004 г.

Хюстън твърди в съда, че не е докладвал за насилието на властите, тъй като по времето, когато е разбрал през 1999 г., Сенгсток е бил възрастен и не е искал полицията да бъде намесена.

Влиятелна фигура

Една от най-влиятелните религиозни фигури в Австралия, Браян Хюстън, е роден в Окланд, Нова Зеландия.

Той основава Hills Christian Life Center със съпругата си Боби в Сидни през 1983 г., който прераства в мегацърквата Hillsong.

Известен със своите екстравагантни конференции за поклонение и популярна съвременна християнска музика, Hillsong оперира в 30 страни, от Съединените щати и Обединеното кралство до Русия, Индонезия и Япония.

Хюстън се оттегли като глобален старши пастор на Hillsong през януари миналата година, след като полицията го обвини в укриване на престъпленията на баща му.

Глобалният старши пастор Брайън Хюстън говори на сцената по време на голямото откриване на Hillsong Atlanta в Hillsong Atlanta на 6 юни 2021 г. в Атланта, Джорджия. Глобалният старши пастор Брайън Хюстън говори на сцената по време на голямото откриване на Hillsong Atlanta в Hillsong Atlanta на 6 юни 2021 г. в Атланта, Джорджия. Маркъс Инграм/Гети изображения

По-късно той подаде оставка заради отделно вътрешно църковно разследване, което установи, че е нарушил нейния кодекс на поведение, като се е държал неподходящо спрямо две жени.

В изявление за CNN след присъдата в четвъртък Hillsong каза, че „признава решението на съда“.

„Нашата молитва е онези, които са засегнати дълбоко и неотменимо от действията на Франк Хюстън, да намерят мир и изцеление и нашият бивш старши пастор Брайън Хюстън и семейството му да могат да гледат в бъдещето и да продължат да изпълняват Божията цел за живота си“, се казва в изявлението Прочети.

Църквата преди това се дистанцира от Франк Хюстън. В изявление, публикувано през август 2021 г., се казва, че „никога не е било замесено или страна по въпроса“ по обвиненията в злоупотреба срещу него.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР