Основателят на църквата Hillsong Брайън Хюстън бе признат за невинен в укриване на сексуални престъпления на детето на баща си

...
Основателят на църквата Hillsong Брайън Хюстън беше признат за невинен
Коментари Харесай

Основателят на църквата Hillsong Брайън Хюстън беше признат за невинен по австралийско обвинение за укриване на детето на баща си сексуални престъпления

ByROD McGUIRK Associated Press, 17 август 2023 г., 00:51 ч.

КАНБЕРА, Австралия -- Основателят на църквата Hillsong Брайън Хюстън бе признат за невинен в четвъртък по австралийско обвинение за укриване на сексуални престъпления на детето на баща си.

69-годишният Хюстън беше старши глобален пастор на базираната в Сидни църква, когато полицията го обвини преди две години в укриване на сериозно обвинително престъпление . Той подаде оставка от църковните си роли месеци по-късно.

Магистратът от Сидни Гарет Кристофи реши, че Брайън Хюстън има разумно извинение да не докладва на полицията за престъпленията на Франк Хюстън. Кристофи прие, че Хюстън вярва, че жертвата не е искала насилието през 70-те години да бъде докладвано на полицията.

Брет Сенгсток свидетелства в процеса, който започна през декември, че никога не е казвал на Хюстън да не докладва за злоупотребата.

Сенгсток каза на репортери пред съда, че присъдата го обвинява за това, че църквата не е докладвала на полицията за възрастния Хюстън.

„Франк Хюстън не е бил пионер за християнството. Неговото наследство остава избледнял спомен за педофил“, каза Сенгсток пред репортери. да се идентифицира в медиите.

„Независимо от днешния изход, получих доживотна присъда. Обвиняването на жертвата е също толкова отблъскващо, колкото и самите нападения,” добави Сенгсток. други.

„Жертвите на сексуално насилие трябва да се чувстват сигурни да се доверят на другите, без да се притесняват, че излагат тези други на криминално престъпление,” каза Кристофи.

Хюстън изглеждаше с насълзени очи, когато говори пред медиите извън съда.

„Искам да изразя тъгата си на Брет Сенгсток, искрена тъга за това, което баща ми причини на него и на всичките му жертви. Очевидно беше сериен педофил. Вероятно никога няма да разберем степента на неговата педофилия“, каза Хюстън пред репортери.

„Животът на много хора е трагично наранен и за това винаги ще бъда много тъжно. Но аз не съм мой баща“, добави той.

Hillsong призна решението в изявление на църквата. „Нашата молитва е онези, които са засегнати дълбоко и неотменимо от действията на Франк Хюстън, да намерят мир и изцеление и нашият бивш старши пастор Брайън Хюстън и семейството му да могат да гледат в бъдещето и да продължат да изпълняват Божията цел за живота си“, се казва каза.

Хюстън разбра през 1999 г. за малтретирането от баща му на тогавашния 7-годишен Сенгсток. Баща му призна и беше лишен от сан като пастор на Асамблеите на Бога. Франк Хюстън почина през 2004 г. на 82 години, без да бъде обвинен.

Брайън Хюстън сподели информация за престъпленията на баща си с църковни лидери, но не и с полицията.

Прокурорът Дарет Харисън каза, че Хюстън е намерил удобно извинение, за да избегне докладването на обвинението на властите, за да защити както църквата, така и баща си.

Кристофи каза, че доказването, че мотивацията извън разумното съмнение е "наистина трудна задача."

Прокурорите също твърдят, че Браян Хюстън е използвал неясен език, когато е говорил публично за своите малтретиране на баща и отстраняване като министър.

Кристофи установи, че докато Брайън Хюстън може да е използвал евфемизми публично, смисълът му е очевиден и говори „широко и свободно“ за своите малтретирането на бащата показва, че Хюстън иска хората да знаят, каза магистратът.

„Това е точно обратното на прикриване“, каза Кристофи.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Обвинението последва резултатите от разследване на австралийското правителство, публикувано през 2015 г. относно институционалните отговори на твърдения за сексуално насилие над деца.

Разследването установи, че на Франк Хюстън е било позволено тихо да се пенсионира в отговор на престъпленията му. Браян Хюстън беше изправен пред потенциална присъда от 5 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР