Основателят на Spotify Даниел Ек наскоро бе посочен за най-важния

...
Основателят на Spotify Даниел Ек наскоро бе посочен за най-важния
Коментари Харесай

Симфония на борсата

Основателят на Spotify Даниел Ек неотдавна бе посочен за най-важния човек в музикалната промишленост от списание Billboard

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Spotify публично подаде документи за листване на борсата в Ню Йорк

Компанията най-вероятно ще бъде оценена на 19 милиарда $, само че няма да издава нови акции
1 мар 2018
Музикалните платформи ще би трябвало да заплащат повече на композиторите в Съединени американски щати

Съдебното решение удря Spotify преди листването ѝ
1 фев 2018
Мобилната музикална гражданска война

Как платформите за стрийминг вдъхнаха нов живот на една залязваща промишленост
26 яну 2018 Най-голямата платформа за музикален стрийминг Spotify най-сетне ще стане обществена компания. След години на суша в борсовите предлагания на огромни софтуерни групи новината сигурно радва вложителите. Но сходно на листването на Snap от предходната година надали и този пазарен дебют ще отговори на упованията.

Причината е, че Spotify ще се появи на борсата в Ню Йорк при така нареченото непосредствено листване, а не в първично обществено предложение. Компанията няма да издава нови акции, няма да има начална цена, а тя ще се дефинира в деня на стартирането им съгласно търсенето. Тя също по този начин няма да може и да събере пресен капитал, който да успокои вложителите

Новините за излизането на борсата на Spotify са значими както за самата компания, по този начин и за целия музикален бизнес. Групата е най-големият снабдител на стрийминг услуги в бранша, които пък от години са главният източник на доходи в промишлеността. Това не значи, че потребителите би трябвало да чакат разтърсвания, а по-скоро, че има опция за промени в бизнес модела (а затова и на цените).

Няма рокенрол звучене

Огромният напредък на Spotify през последните години беше една от главните аргументи за отлагането на от дълго време планувания " провал на музикалната промишленост " при стремглавия спад в продажбите на физически носители. В момента Spotify има повече платени клиенти, в сравнение с който и да е от съперниците й. За десетгодишната си история обаче шведската компания в никакъв случай не е била на облага, а си съперничи с Apple, Гугъл и Amazon – колоси, които не разчитат на музикалния си бизнес, а го употребяват за поддръжка на други свои инициативи.

През 2017 година загубата на Spotify е 1.24 милиарда евро по отношение на 539 млн. през 2016 година Добрите вести за компанията са главно в региона на приходите: те порастват бързо и доближават 4.09 милиарда евро за 2017 година, или близо 40% скок по отношение на предната година. Ако тази наклонност се резервира, Spotify все в миналото ще излезе на облага. Но след 10 години на минус, " все в миналото " не звучи задоволително рокенрол за вложителите.

Дълговата драма

Според софтуерното издание Recode има доста ясна причина за какво Spotify излиза на финансовия пазар тъкмо в този момент. Два от най-големите вложители - фондовете TPG и Dragoneer, до наскоро държаха конвертируем дълг, който им разрешава да претендират за повече и повече акции в платформата с всеки минал ден, в който Spotify не е на борсата. През 2017 година обаче двете компании са съумели да трансфорат дълга си в активи и акции.

Според документите, импортирани от Spotify в американската Комисия за скъпи бумаги, TPG и Dragoneer са продали дълг за 300 млн. $ на китайския онлайн колос Tencent през декември 2017 година Месец по-късно те продават още 110 млн. $, въпреки да не е ясно дали и тази част от дълга е отишла в Tencent. Отново през януари 2018 година TPG и Dragoneer обръщат още 628 млн. $ дълг в 9.5 млн. акции в Spotify, които най-вероятно към момента са тяхна благосъстоятелност. Отново съгласно документи на компанията тя би трябвало да излезе на борсата до 2 юли, в противоположен случай всеки, който държи конвертируем дълг, може да се откаже от него и на процедура Spotify ще би трябвало да търси нови вложители. Което обаче очевидно няма да се наложи.

Сложната плетеница по пътя към облагата

Безспорно най-голямото терзание за всички вложители на Spotify е фактът, че компанията към момента работи на огромна загуба. Никой не може да каже, че тя не прави задоволително, с цел да усъвършенства ситуацията си, която е и главната причина вложителите към момента да имат огромна религия в стрийминг платформата. Извън шумните кавги в музикалния бизнес останаха едни от най-важните вести за 2017 година - Spotify подписа нови дълготрайни покупко-продажби с трите огромни лейбъла Warner Music, Universal и Sony. По този метод шведската компания си отвори пътя освен към борсата, само че и към това да опрости доколкото може комплицираните бизнес модели в музикалната промишленост.

В формалните документи за листването създателят на Spotify Даниел Ек разгласи, че услугата се надява да " демократизира " музикалната промишленост. Но съгласно анализатора в консултантската компания Hargreaves Лейт Халаф " единствено четири компании управляват правата за 87% от стриймваната музика в Spotify, което им дава доста мощна ръка в договарянията ".

При предходните си покупко-продажби с колосите Spotify плащаше към 55% от приходите си на лейбълите. Дори и при този голям % обаче никой не беше удовлетворен. Spotify работеше на загуба, звукозаписните компании не бяха в най-хубавите си дни, а самите реализатори получаваха прекомерно дребен % от общите доходи. Не е ясно какво е разпределението при новите покупко-продажби.

В същото време един от ранните вложители в платформата, Пер-Йорген Першон, счита, че динамичността в промишлеността се трансформира и стрийминг услугите имат все по-голямо въздействие. " Тези платформи са ключът към триумфа или неуспеха на даден реализатор и дават главната поддръжка, от която се нуждае един музикант за кариерата и творчеството си ", съобщи той пред Guardian. Според него тази роля в предишното са изпълнявали лейбълите, само че не изключително сполучливо. Една от концепциите на Spotify е в бъдеще да стане и музикален продуцент и по сходство на Netflix да не бъде толкоз подвластна от колосите в промишлеността.

За момента най-голямата част от оборота на Spotify идва от платените клиенти, които към този миг са към 71 млн. души, до момента в който неплатените са още 90 млн. Броят на първите се подвига с доста високо движение от съвсем две години, откакто стартира огромната конкуренция сред Spotify и Apple в този сегмент. Според подадените документи за излизане на борсата Spotify вижда максимален капацитет точно при разновидността си за гратис слушане, където сред песните се пускат реклами.

От основаването й насам Spotify дава отговор на въпроса по какъв начин ще излезе на плюс по един главен метод: облагата ще пристигна при по-голям мащаб на бизнеса. Не е ясно обаче какво значи " огромен мащаб " за Spotify. Платформата се разраства бързо към този момент 10 години и продължава да господства даже над надалеч по-известните си съперници като Apple, Гугъл и Amazon, които разполагат с доста по-дълбоки джобове. През 2013 година Spotify разгласи, че границата на облагата са 40 млн. платени клиенти, само че компанията от дълго време стигна и подмина тази численост, без нещо да се промени.

Глътка въздух за пазара

Уолстрийт продължава да усеща неналичието на огромни софтуерни предлагания. Spotify няма да промени изключително тази наклонност, само че е глътка въздух – такава, каквато беше и Snap преди година. Директното листване обаче значи, че не е ясно на каква цена ще се продават акциите на компанията, т.е. непосредствено ще се оферират на вложители. Последно тя се оценяваше на към 20 милиарда $ от частните вложители.

Много специалисти считат, че този нетрадиционен метод за излизане на пазара, наподобява, ще става все по-често срещан измежду софтуерните компании – изключително тези, които към момента работят на загуба и желаят да бъдат листвани, без да харчат големи суми в самия развой.

" Ако листването е сполучливо, може и Airbnb и Uber да изберат този метод да станат обществени ", съобщи пред Вloomberg Сантош Рао от фонда Manhattan Venture Partners, който държи акции в Spotify през вторичния пазар.

Листването на Spotify е на първо място събитие за музикалната промишленост. Шведската компания остава една от дребното, които са ориентирани напълно към музикалния бизнес – за всички останали огромни играчи както в стрийминга, по този начин и в звукозаписа музиката е единствено един от бизнесите им. Ако се вземе поради досегашната история както на Spotify, по този начин и на промишлеността, надали след излизането на борсата всичко ще стартира да върви по ноти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР