Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг заяви, че са

...
Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг заяви, че са
Коментари Харесай

Facebook блокира стотици профили и страници на руски тролове

Основателят на обществената мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг съобщи, че са блокирани повече от 270 страници и сметки, които са под контрола на Агенция за проучване на интернет (Internet Research Agency, IRA). Това е така наречен санктпетербургска фабрика за тролове, която е посочена като главен източник на подправени вести в международен мащаб.

" Днес направихме значима стъпка за отбрана на честните избори по целия свят, блокирайки повече от 270 страници и акаунта, които се управляваха от съветска организация, наречена Internet Research Agency, IRA " написа Зукърбърг на страницата си във Фейсбук. Той изясни, че страниците са блокирани " не поради тяхното наличие ", а тъй като " те са били следени от IRA, която употребява комплицирана мрежа от подправени профили, с цел да мами хора ".

Зукърбърг съобщи, че са блокирани сметки и страници, които са ориентирани към " хора, живеещи в Русия ", както и " съветско говорещи в прилежащи страни, като да вземем за пример Азербайджан, Узбекистан и Украйна. " Той акцентира, че това е сторено, с цел да не може с тези сметки да бъде повлияно на избори в непознати страни.

Относно възможната съветска интервенция в американските президентски избори обществените мрежи, в това число Фейсбук и Twitter, дадоха обещание да си сътрудничат с комисиите на Сената и на Камарата на представителите, които проверяват хипотетична " съветска интервенция " в изборите и " сговор на Тръмп с Русия. " Съществуването на такова " скрито съглашение " беше отхвърлено както от Кремъл, по този начин и от Белия дом.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР