Основателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг наруши мълчанието си

...
Основателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг наруши мълчанието си
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг: Направихме грешки


Основателят на обществената мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг наруши мълчанието си във връзка със абсурда с потреблението на персоналните данни на над 50 млн. консуматори от компанията Cambridge Analytica, като пое отговорността: „ Направихме неточности и би трябвало да действаме по-добре".

„ Facebook “ направи неточности и има още какво да прави, с цел да усъвършенства услугата си, сподели той, разяснявайки абсурда. Зукърбърг пое отговорността за това, което се случва с „ Facebook “ и даде обещание на потребителите на мрежата да направи по този начин, че те да могат по-добре да управляват по какъв начин се употребяват персоналните им данни.

„ Има още неща за правене, ние би трябвало да действаме по-бързо и да ги свършим “, писа той до повече двата милиарда консуматори на обществената мрежа. Думите му бяха адресирани и до акционерите, които от няколко дни търпят тежки загуби.

"Носим отговорността да пазим вашите персонални данни и в случай че не можем да го създадем, не заслужаваме да ви служим “, писа Зукърбърг. Той добави, че компанията детайлно ще прегледа приложенията във „ Facebook “.

Онези, които са съмнителни или чиито разработчици отхвърлят да се подложат на следствията на компанията, ще бъдат неразрешени, сподели Зукърбърг.

Личните данни на другите приложения ще бъдат лимитирани до „ име, фотография и имейл адрес “, даде обещание той.

„ Facebook “ се оказа в центъра на скандал и против него към този момент има следствия и тъжби от двете страни на Атлантическия океан, откакто предишния уикенд се разкри, че компанията Cambridge Analytica е употребила персоналните данни на 50 млн. консуматори на обществената мрежа за политически цели посредством приложение за психически проби, създадено през 2013 година от психолога Александър Коган.

Марк Зукърбърг удостовери, че Коган през 2015 година е уверил „ Facebook “, че е изтрил данните, само че след това това се е оказало погрешно. „ Това бе удар по доверието сред Коган, Cambridge Analytica и „ Facebook “, само че това бе и удар по доверието сред „ Facebook “ и тези, които споделят своите данни с нас. Ние би трябвало да изправим това “, сподели Зукърбърг. Той удостовери, че приложението е било изтеглено от към 300 000 души, които са споделили своите персонални данни и тези на свои другари.

„ Като се има поради метода, по който действа нашата платформа, това значи, че Коган е имал достъп до десетки милиони данни на „ другари “, призна той, само че добави, че през 2014 година „ Facebook “ е трансформирал платформата си, тъй че да ограничи голям брой данни, до които може да се стигне с разнообразни приложения във „ Facebook “. Оттогава сходни приложения „ не могат да желаят данни на „ другари “, в случай че въпросните не са си изтеглили сами приложението “, увери Зукърбърг.

Той удостовери също, че компанията е научила през 2015 година от английски публицист, че Коган е дал данните на компанията Cambridge Analytica, която е профилирана в разбор на данни и е работила за предизборната акция на Доналд Тръмп. CA отхвърли да е употребила този вид данни за сходна активност, само че записи със скрита камера демонстрират противоположното.

Британската компания за разбори Cambridge Analytica се е намесвала в хода на изборите в разнообразни елементи на света, прибягвайки до подкупи и разпространяване на клеветническа информация в Интернет. Това съобщи английският тв канал Channel 4 в собствен филм – журналистическо следствие, напомня БГНЕС.

Журналист на тв канала се срещнал със сътрудници на Cambridge Analytica под прикритие като клиент, който желае да повлияе на изборите в Шри Ланка. Той снимал скрито срещите в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 година По време на срещите ръководителят на компанията Александър Никс разказвал, че компанията му се е намесвала допълнително от 200 избори в разнообразни страни по света, измежду които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина. „ Предлагахме на претендента огромна сума за финансиране на неговата предизборна акция в подмяна на земя да вземем за пример. Записвахме това на видео, по-късно замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет “, споделя Никс. Той добавил, че в някои случаи компанията му е пращала в домовете на претендентите проститутки. На срещите, наред със самия Никс, са взели участие специалистът по данни Алекс Тайлър и изпълнителният шеф Марк Търнбул. Последният разказал, че чиновници на компанията са пускали компрометиращи данни за претендентите в обособени уеб сайтове и обществени мрежи. Компанията е работила, по избор на клиента, не от свое име, а действайки да вземем за пример като „ студенти, които вършат курсови работи в университета или туристи “.

В отговор на обявата на тв канала Channel 4, представител на Cambridge Analytica съобщи, че думите им по време на срещите са били изтълкувани погрешно. Според него двама от чиновниците на компанията са се пошегували, пробвайки се да предизвикат „ евентуалния клиент “ да разкрие дали в желанията му няма нещо нелегално. Те отишли на срещата със съществени опасения и по-късно в никакъв случай не са се срещали с него.

Самият Александър Никс съобщи, че съжалява за присъединяване си в тези срещи и че компанията му в никакъв случай не е предложила подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала погрешна информация. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР