Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) Вагнер Евгений Пригожин

...
Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) Вагнер Евгений Пригожин
Коментари Харесай

Пригожин: Аз съм като Распутин. Но не спирам кръвотечения, а пускам кръв на враговете

Основателят на съветската частна военна компания (ЧВК) " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи, че приема да бъда сравняван с монаха Григорий Распутин, лекувал сина на цар Николай Втори от хемофилия. В същото време Пригожин сподели, че работата му не е да стопира кръвотечения, а да пролива кръвта на враговете на Русия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Не съм доста осведомен с историята на Распутин, само че доколкото ми е известно, значимо негово качество е било, че е съумял да спре кръвотечението на младия царевич със заклинания ", съобщи той, представен от пресслужбата си, в коментар на публикация от края на предходната седмица във в. " Файненшъл таймс ", в която възходящото му въздействие в Кремъл е оприличено на това на Распутин върху брачната половинка на последния съветски цар. " За страдание, не мога да спирам кръвотечения. Аз пущам кръв на враговете на нашата татковина. И не със заклинания, а в директен допир с тях ", съобщи Пригожин.

Той призна едвам неотдавна, че е основал групата " Вагнер ", която играе значима роля в опитите на Русия да откри цялостен надзор над украинската Донецка област.

Бойци на частната военна милиция също така са ситуирани в редица африкански страни, където водят война най-много против екстремисти. През последните месеци в интернет се популяризират видеозаписи, на които създателят на " Вагнер " убеждава съветски пандизчии да се включат в боевете в Украйна.

Паралелът, който " Файненшъл таймс " направи сред ролята на Пригожин в този момент и тази на Распутин в съветския императорски двор, не е уникален: предходната година сходно съпоставяне направи и съветски публицист.

Британският ежедневник означи, че създателят на " Вагнер ", сходно на чеченския водач Рамзан Кадиров, различен деятелен покровител на войната, " се е позиционирал като изтъкнат критик на военните, бюрократите и бизнес елита, които (според него) провалят Путин с нерешителния си и незапознат метод към войната ".

Пригожин сподели, че паралелите с Распутин са " изцяло явни ", и добави, че вижда ролята си като на човек, който би трябвало да дисциплинира своенравните западняци.

" Когато децата правят пакости, те се пробват да привлекат вниманието на татко си с всевъзможни непредвидени номера. Така че това, което американците би трябвало да създадат, е да дойдат при татко си, да помолят за амнистия и да стартират да се държат обикновено ", съобщи Пригожин.

Распутин е погубен през 1916 година от група съветски благородници, които се страхували от растящото му въздействие върху царското семейство, отбелязва Ройтерс.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР