Основателят на Oracle Лари Елисън изпревари основателя на Microsoft Бил

...
Основателят на Oracle Лари Елисън изпревари основателя на Microsoft Бил
Коментари Харесай

Лари Елисън изпревари Бил Гейтс в класацията за най-богати в света

Основателят на Oracle Лари Елисън изпревари създателя на Microsoft Бил Гейтс и зае четвъртото място в показателя на милиардерите на Bloomberg, заяви CNN.

Елисън има зашеметяващата чиста стойност от 129,8 милиарда $, до момента в който благосъстоянието на Гейтс сега е 129,1 милиарда $.

на Bloomberg е ежедневна ранглиста на най-богатите хора в света. Данните се актуализират в края на всеки търговски ден в Ню Йорк.

Челните места в Топ 5 на най-богатите хора в света заемат още Джеф Безос, Бернар Арно и Илон Мъск, които се подреждат надлежно на трето, второ и първо място.

През 2014 година Елисън разгласи, че се отдръпва от поста основен изпълнителен шеф на Oracle, само че не напусна компанията, напомня CNN.

След това той стана ръководител и основен софтуерен шеф на софтуерната компания и натрупа по-голямата част от благосъстоянието си от каузи си в нея.

Акциите на Oracle са поскъпнали с повече от 42% от началото на годината до момента и сега се търгуват за 116,50 $ при затварянето на борсата в понеделник.

Според оповестените във вторник доклади на компанията, Oracle е спечелила рекордни доходи от 50 милиарда $ през финансовата 2023 година Oracle осъществя съществени облаги и от изкуствения разсъдък, инвестирайки в съперника на OpenAI – Cohere.

Изкуственият разсъдък поддържа оптимизма на вложителите. Икономисти от Bank of America считат, че прекосяването на S&P 500 в бичи пазар се дължи най-много на това, че вложителите се консолидират към AI.

Елисън е най-големият акционер в Oracle и има почти 42,9% от акциите му, се споделя в пълномощие на SEC от 2022 година 78-годишният бизнесмен има и 1,5% дял в компанията на Илон Мъск Tesla.

Материалното положение на милиардера включва и шестия по величина остров на Хаваите, Лана'л; голяма сбирка от японски и самурайски артефакти; десетки къщи в Калифорния; както и мегалуксозни яхти.

През 2010 година Елисън продаде на холивудския магнат Дейвид Гефън своята голяма яхта " Rising Sun ", която беше десетата по величина в света със своите 453 фута. Той има и 288-футовата Musashi, която е на 50-то място.

Oracle е един от най-големите снабдители на корпоративен програмен продукт в света. През 1977 година Елисън и неговите сътрудници стартират да продават първата релационна база данни, която назовават Oracle Database. 5 години по-късно те преименуват компанията си на " Oracle " по името на своя програмен продукт.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР