Основателят на онлайн платформата за стриймване на музика и подкасти

...
Основателят на онлайн платформата за стриймване на музика и подкасти
Коментари Харесай

Основателят на Spotify ще инвестира 1 млрд. евро в европейски стартиращи компании

Основателят на онлайн платформата за стриймване на музика и подкасти Spotify Даниел Ек разгласи, че ще влага 1 милиарда евро от персоналните си средства, с цел да поддържа развиването на европейски започващи компании. Той добави, че ще насочи парите към секторите опазване на здравето, обучение, машинно самообразование и биотехнологии, съобщи CNBC.

„ Знаем, че за сходни компании едно от най-тежките трудности е достъпът до капитал, по тази причина желая да окажа моята поддръжка “, изясни той. Ек добави, че желае да помогне за основаването на „ европейската фантазия “ за стартъпите през следващото  десетилетие.

„ Много се нервирам когато видя по какъв начин европейските бизнесмени се отхвърлят от своите изключителни хрумвания и продават рано фирмите си на  неевропейски сдружения или когато едни от най-обещаващите софтуерни гении напущат Европа, тъй като не се усещат задоволително оценени тук. Имаме потребност от повече суперкомпании, които да вдигнат летвата и да играят ролята на вдъхновители “, разяснява Ек.

Според изданието Даниел Ек има към 3 милиарда евро, т.е. ще отдели за задачата към една трета от всичко, което има. Spotify регистрира доходи от 1,85 милиарда евро и 1,89 милиарда евро надлежно за първото и второто тримесечие на 2020 година и има 140 млн. платени клиенти.  

Основните съперници на Ек ще бъдат фондовете за рисков капитал Atomico – на някогашния създател на Skype Никлас Зентром, Balderton Capital и Northzone.

Към момента едни от най-успешните европейски стартъпи са платформата за безлихвени потребителски заеми Klarna, която притегли неотдавна 560 млн. евро и доближи оценка от 10 милиарда евро и мобилното приложение за отворени финансови услуги Revolut, което притегли 500 млн. евро вложения и достигна оценка от 5,5 милиарда евро. Тези компании обаче не могат да се мерят по мащаб с водещите американски и китайски  компании от вида на Amazon, Apple, Tencen и Alibaba.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР