Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света

...
Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света
Коментари Харесай

Бил Гейтс затъмнява Слънцето, иска да спаси света от глобалното затопляне

 Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс, финансира развиването на технология за затъмняване на Слънцето. Проектът планува разпръскването на фини частици във високите пластове на атмосферата евентуално би отразило слънчевата светлина, предизвиквайки световен охлаждащ резултат, оповестява " Форбс ".

Проектът SCoPEx, стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва това решение посредством напръскване на нетоксичен прахуляк от калциев карбонат (CaCO3) в стратосферата. Учените са уверени, че аерозолът, отразяващ слънцето, който може да компенсира резултатите от световното стопляне, предава dir.bg.

SCoPEx ще направи дребна стъпка в ранните си проучвания през юни покрай град Кируна, Швеция, където Шведската галактическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно съоръжение, високо на 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и проучване на информационните и оперативните системи. Ако успее, това може да бъде стъпка към втори пробен стадий, който да освободи малко количество CaCO3 прахуляк в атмосферата.

Разработката на технологията и опитите костват няколко милиона $, като финансирането е обезпечено от частни донори, измежду които се отличава името на основателя на Microsoft Бил Гейтс.

Точното количество CaCO3, належащо за изстудяване на планетата, е незнайно и учените от SCoPEx също не могат да потвърдят дали това е най-хубавият стратосферен аерозол за тази работа. Привържениците на геоинженерството цитират световните охлаждащи резултати на вулканичните изригвания, които са резултат от въвеждането на сярна пепел в атмосферата.

Изригването на планината Тамбора през 1815 година в Индонезия води до " годината без лято ", до момента в който изригването на планината Пинатубо през Филипините през 1991 година намалява междинните световни температури с 0,5° С.

Умишленото въвеждане на сходни частици може евентуално да противодейства на излъчванията на парникови газове в продължение на десетилетия. Доклад на Междуправителствената комисия по климатичните промени на Съединени американски щати допуска, че процедурата SCoPEx може да намали световните температури с цялостни 1,5° C за не повече от 1-10 милиарда $ годишно.

Това може да направи технологията за затъмняване на Слънцето стопански по-изгодна по отношение на множеството способи за понижаване на парниковите газове. Изследвания в региона на геоинженеринга са в застой от години заради несъгласия. Скептиците считат, че развиването на сходни научни планове носи непредсказуеми опасности, в това число рискови промени в метеорологичните модели, които не са разнообразни от трендовете на стопляне, на които към този момент сме очевидци.

Дейвид Кийт, професор по приложна физика и обществена политика в Харвардския университет, признава " многото действителни опасения " на геоинженерството. Вярно е, че никой не знае какво ще се случи, до момента в който CaCO3 не бъде освободен и по-късно изследван по-късно.

Други учени се притесняват, че затъмняването на Слънцето може да има непредсказуеми резултати и да докара след себе си освен рискови зими, само че и слаби реколти, което пък да провокира международен апетит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР