Основателят на Endurosat Райчо Райчев © Надежда Чипева Българската компания

...
Основателят на Endurosat Райчо Райчев © Надежда Чипева Българската компания
Коментари Харесай

Българската Endurosat получи финансиране над 650 хил. лв.

Основателят на Endurosat Райчо Райчев

© Надежда Чипева Българската компания за нано-сателити Endurosat притегли финансиране от 652 хиляди лева, обезпечени от Neo Ventures. Това е втората инвестиция на фонда във компанията, която ще насочи свежия капитал в създаване на сателитни информационни услуги и подготовка за изстрелване на втори личен спътник.

Поредна инвестиция

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Endurosat беше измежду първите вложения на фонда Neo Ventures. Още от основаването му през 2017 година той вложи във компанията 1 млн. евро. Изначално тактиката на Neo Ventures е да работи като евъргрийн фонд и да поддържа неведнъж всяка от фирмите от портфолиото си. " Когато има доказателство, че дадена компания се оправя сполучливо със стратегическите си цели според своя дълготраен бизнес проект, тя остава атрактивна инвестиция за нас ", разяснява пред " Капитал " Павел Езекиев, съосновател на Neo Ventures.

По думите му през последните години Endurosat развива динамично бизнеса си и усилва потребителската си база. През 2018 година компанията изстреля и първи личен нано-сателит за да потвърди опциите на технологията. Всичко това води до втората инвестиция на Neo Ventures от 652 хиляди лева Фондът придобива 1864 новоиздадени елементарни акции от EnduroSat на стойност малко над 349 лева за акция. Така против новата инвестиция в компанията Neo Ventures получава дял от към 2.6% от бизнеса. " Сумата е вложена на доста по-висока от първичната оценка на компанията, на която придобихме присъединяване през 2017 година, и надлежно делът ни не е огромен ", споделя още Езекиев.

Сред вложителите в Endurosat са още финансовата компания Trading 212 и гейм разработчикът Imperia Online, а създателят на компанията Райчо Райчев остава мажоритарен притежател. През 2017 година Endurosat получи финансиране от Европейската комисия по Инструмента за дребни и междинни предприятия по стратегия " Хоризонт 2020 " в размер на над 1.2 млн. евро.

Към втория независим спътник

Основаната през 2015 година Endurosat създава дребни и леки спътници, които летят в най-ниската орбита на Земята. Целта им е да се развият като снабдител на инфраструктура за процес, произвеждане и ръководство на спътници и транспорт на данни. Тази информация би могла да бъде потребна за транспортни компании при наблюдаване на транспортните им средства, за наблюдаване на трафика, както и за трасиране на огромни площи.

Екипът възнамерява да изстреля втори личен спътник в края на годината или през първото тримесечие на 2021 година, който да се свързва с IoT наземни устройства. Така те ще могат да употребяват събраните данни, а услугата ще се монетизира посредством възнаграждение на абонамент за регулярното им приемане.

През 2018 година Endurosat регистрира доходи в размер близо 1.9 млн. лева и облага от съвсем 260 хиляди лева " Глобалната пандемия ускори потребностите на клиентите от подобен вид артикули и услуги, като в същото време провокира и спад на бизнеса при много съперници, както и банкрут при някои от най-големите играчи ", споделя още Павел Езекиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР