Основателят на China Evergrande е разследван, акциите са спрени

...
Основателят на China Evergrande Group е разследван за предполагаеми незаконни
Коментари Харесай

Основателят на China Evergrande Group е разследван за предполагаеми „незаконни престъпления“, заяви в четвъртък изпадналият в затруднение предприемач, тъй като кредиторите стават все по-загрижени за перспективите на групата на фона на несигурен план за възстановяване на дълга и ликвидационен риск.

Най-задлъжнелият строителен предприемач в света с над 300 милиарда долара общи задължения не каза дали Hui Ka Yan все още е в състояние да управлява компанията или за какви престъпления е разследван.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Аплодисменти от индийски тълпи приветстват пакистанския отбор по крикет в ХайдерабадКолко са притеснени американците за избора си на вота през 2024 г.?Турският неутралитет: Как Ердоган управлява връзките с Русия, Украйна на фона на войнатаBankman-Fried може да получи „много дълга присъда“, ако бъде осъден: съдиякрай на списъка

Търговията с акции на компанията беше спряна по-рано през деня след съобщение, че нейният председател е поставен под полицейско наблюдение. Evergrande каза, че акциите ще останат спрени до второ нареждане.

„Компанията обявява, че е получила уведомление от съответните органи, че г-н Hui Ka Yan … е бил обект на задължителни мерки в съответствие със закона поради подозрение за незаконни престъпления“, каза Evergrande.

Новината сигнализира за първи път, че властите могат да държат милиардера, основател на Evergrande, отговорен за финансовите проблеми на предприемача, които разкъсаха сектора на имотите, който представлява приблизително една четвърт от китайската икономика.

Задълбочаващите се сътресения в обременения с дългове имотен сектор в Китай заплашват да подкопаят усилията на Пекин да върне разпръсналата се икономика на по-стабилна основа и поражда страхове сред инвеститорите от разпространение в банковата система на страната.

Най-новото развитие е сериозен удар за някога най-продавания предприемач в Китай, който се люлее от една криза в друга, откакто финансовата му криза стана публична през 2021 г. и изпадна в неизпълнение на своите офшорни дългови задължения по-късно същата година.

„Не е ясно защо Хуей е под полицейско наблюдение, но това може да сигнализира за определени преговори, изисквани от правителството. Последното развитие попречи на надеждата за преструктуриране“, каза Гари Нг, старши икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis.

„Нито един разработчик не е твърде голям, за да фалира в Китай, и затова е трудно да си представим пълно спасяване. И все пак, когато става въпрос за стабилност, е възможно да се види повече влияние на правителството по различни начини“, добави Нг.

Evergrande работи, за да получи одобрението на кредиторите за преструктуриране на своя офшорен дълг. Процесът се усложни тази седмица, след като Evergrande заяви, че не е в състояние да издаде нов дълг поради разследване на основното му звено в Китай.

Планът за преструктуриране на офшорния дълг сега изглежда ще се провали и рисковете компанията да бъде ликвидирана нарастват, казаха някои анализатори.

Ройтерс съобщи във вторник, че голяма група офшорни кредитори на Evergrande планира да се присъедини към петиция за ликвидация, подадена срещу предприемача, ако той не представи нов план за възстановяване на дълга до края на октомври.

Проблемите на Evergrande повишиха перспективата за намеса от страна на китайските власти за управление на всяко възможно въздействие върху финансовата система и икономиката като цяло, казаха анализатори.

„Те са успели да избегнат „най-долната линия“ за предотвратяване на системна криза, причинена от един от разработчиците досега, и почти сигурно ще се намесят допълнително, ако ситуацията на Evergrande изглежда вероятно да доведе до зараза“, каза Кристофър Бедор, заместник-директор на китайските изследвания в Gavekal Dragonomics.

„Но освен това техният подход … често изглежда противоречив и понякога непоследователен и това продължава и днес.“

Продължаващ смут

Китайската медия Yicai, позовавайки се на източници, каза, че някои други ръководители на Evergrande също са били разследвани.

Evergrande не отговори веднага на запитване на Reuters за коментар извън работното време на Азия.

Разследването срещу Хуи, който основа Evergrande през 1996 г., е забележително изпадане в немилост за 64-годишния бивш стоманен техник, който само преди две години се движеше във властни кръгове и излъчваше увереност в бизнеса си.

„Поне показва, че неотдавнашната поредица от сътресения в Evergrande не е безпочвена“, каза Ян Юейжин, анализатор в E-house China Research and Development Institution в Шанхай.

„Вярваме, че дълговите сътресения на Evergrande са имали голям смут и отрицателно въздействие върху световната икономика и нещата зад него не са прости.“

Последните проблеми на Evergrande идват на фона на това, че Пекин въвежда множество мерки през последните няколко седмици, включително намаляване на съществуващите лихви по ипотечните кредити, за да съживи разрушения имотен сектор.

В четвъртък финансовото министерство каза, че Китай ще освободи от данъци градската земя, използвана за проекти за достъпни жилища, считано от октомври. Купувачите на такива жилища и фирмите за управление на жилища също ще бъдат освободени от гербови такси, каза министерството.

Неотдавнашното регулаторно облекчаване може до известна степен да стабилизира пазара на жилища във втората по големина икономика в света, казаха анализатори, но апетитът за закупуване на имоти остава потиснат в слабата икономика.

„Все пак излишъкът от жилищни запаси в градовете от по-ниско ниво, изправени пред спад на населението, ще продължи няколко години“, пише стратегът на Saxo Greater China Market Редмънд Уонг в изследователска бележка.

„Това ще доведе до повече заглавия за неизпълнение на задължения, преструктуриране и ликвидация на неплатежоспособни разработчици, което ще доведе до загуби за акционери, притежатели на облигации, банки и инвеститори в тръст и продукти за управление на богатството, свързани с проекти за собственост.“

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР