Основателката на Ness Labs Ан-Лора Льо Канф говори за универсалния

...
Основателката на Ness Labs Ан-Лора Льо Канф говори за универсалния
Коментари Харесай

На върха на езика ми е... - странностите на летологиката

Основателката на Ness Labs Ан-Лора Льо Канф приказва за универсалния феномен на паметта, прочут като летологика и за какво не би трябвало да се борим с него

„ Чакай, заклевам се, че го знам! - казвате вие. - Само секунда, думата е на езика ми... Започва с К? Или С? " Чувствате, че сте на път да си спомните, само че по някаква причина по този начин и не успявате. Този феномен е прочут като летологика. Защо ни се случва това?

Неприятно, само че потребно
Изследванията демонстрират, че това събитие е универсално и множеството езици употребяват същата метафора, с цел да опишат това възприятие. 90% от жителите на света, говорещи разнообразни езици, признават, че се сблъскват с това събитие, когато им се коства, че даден миг не могат да си спомнят нещо. Явлението е универсално във връзка с възрастта: както млади, по този начин и възрастни хора страдат от летологика. Но, става известно, че двуезичните хора най-често се сблъскват с него, най-много когато приказват на по-малко преобладаващия за тях език.

Според психолозите Бенет Шварц и Джанет Меткалф летологиката може да се преглежда като метакогнитивен развой, който алармира, че човек има компликации със запомнянето - за разлика от цялостното му неявяване. Понякога е ясно, че просто не знаете отговора на даден въпрос. Но когато усетите, че е " на върха на езика ви ", мозъкът споделя: ние би трябвало да знаем това.

По този метод, летологиката може да играе адаптивна роля при образуването на паметта и образованието. Ако непрекъснато се пробвате да запомните избрана дума, това е знак, че информацията не се съхранява вярно в паметта ви. Някои откриватели считат, че тези компликации могат да бъдат свързани с имплицитно учене, когато научаваме информация инцидентно, без да осъзнаваме, че сме я възприели. И по този начин, какво би трябвало да извършите, когато се сблъскате с летологика? Много хора се пробват да се борят с нея, мислейки, че по този начин ще запомнят по-добре информацията за вбъдеще. Но, може би не си коства да го вършиме.

Когнитивният психолог Карен Хъмфрис от университета Макмастър в Канада учи феномена „ на върха на езика ми е... “. Тя организира изследване, в което на доброволците са били показани въпроси като е трябвало да отбележат дали знаят отговора, не го знаят, или е на " върха на езика... ". Участниците разполагали с 10 и с 30 секунди, с цел да намерят думата, преди да им бъде показан отговорът. Два дни по-късно опитът е осъществен още веднъж.

Резултатите са изненадващи: „ Колкото по-дълго оставаха в положение " на върха на езика ми е... " при дадена дума през първия ден, толкоз по-често споделяха   " на върха на езика ми е... “ при проявление на същата дума на втория ден, споделя Хъмфри. " Допълнителното време, което хората прекарват, пробвайки се да извлекат дума от паметта си, откривателите назовават ​​недостатъчно образование. Вместо да запомнят вярната дума, хората се концентрират върху грешката. ", изяснява тя.

Сгрешена тренировка - това е идея, с която са осведомени доста спортни треньори: когато играчите упражняват погрешно, те в действителност се научават да бъркат. Музикалните учители също имат опит с ученици, които настояват, че се упражняват интензивно, само че с времето единствено става единствено по-лошо. Това е по този начин, тъй като спортистите или музикантите не престават да повтарят едни и същи неточности, вместо да употребяват целенасочена процедура. „ Изглежда, че самото идентифициране на правилния отговор не е задоволително за превъзмогване на неправилно държание. Изключително значимо е да се реши съзнателно за какво предходният отговор е бил неверен и да се получат незабавни мнения “, написа Хъмфри.

Нейните проучвания и рекомендации са от значително значение за ученето и образованието. Следващият път, когато изпитате положението „ на върха на езика ми е... “, не се опитвайте да извличате информация от паметта. Вместо това просто намерете правилния отговор. След това го повторете няколко пъти или го запишете, с цел да го запомните по-лесно. Това ще ви помогне да научите вярната дума или верния отговор и да не губите време и сила за неверно образование.

И в случай че изпитвате летологика заради информация, която в действителност няма значение за вас, просто я оставете такава, каквато е. Нашата памет надалеч не е съвършена, само че множеството от минусите й са свързани с избора на най-полезната информация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР