Основателите на Wise, Skype и Songkick набраха 400 млн. евро

...
Основателите на Wise, Skype и Songkick набраха 400 млн. евро
Коментари Харесай

Основателите на Wise и Skype търсят технопробив в Европа с $436 милиона

Основателите на Wise, Skype и Songkick набраха 400 млн. евро (436,4 млн. долара) за нов фонд за подкрепяне на софтуерни стартъпи в Европа.

Той се стреми да се конкурира с одобрени фондове като Atomico, Balderton Capital и Creandum.

Plural Fund II, вторият фонд на компанията досега, се появява единствено 18 месеца след предходното набиране на 250 млн. евро.

Сред съоснователите му са Таавет Хинрикус, съосновател на финтех компанията Wise, Иън Хогарт, съосновател на услугата за концерти Songkick, Стен Тамкиви, съосновател на информационната платформа Skype и Халед Хелиуи, някогашен основен изпълнителен шеф на Bigpoint Games.

Хинрикус съобщи пред CNBC, че Plural може да послужи като по-добър сътрудник на стартъпите в Европа от множеството фондове за рисков капитал, защото е основан от потвърдени бизнесмени.

Според него единствено 8% от фондовете за рисков капитал в Европа са на някогашни създатели, което е доста по-малко от 60% в Съединени американски щати.

" Чувстваме се по този начин, като че ли е Трета международна война, а ние сме в окопите, дружно. Така че, в случай че погледнем резултатите и нашата дарба да сключваме покупко-продажби, мисля, че всичко това приказва, че тази процедура липсва в Европа ", добавя Хинрикус.

Plural набра средствата от композиция от лимитирани сътрудници, в това число английски и американски академични дарения, американски фондации и застрахователи, стратегически офиси в Европа и Съединени американски щати.

Компанията съобщи, че е видяла " забележителен вкус " от страна на лимитираните сътрудници, институционалните поддръжници на фондовете за рисков капитал - за новия си фонд и е надхвърлила личната си цел за набиране на средства, макар че се намира в " най-трудната среда " за това.

" Фактът, че в сложна среда успяхме да наберем фонд от подобен мащаб, с голям вкус от страна на лимитираните вложители, демонстрира, че някои от най-претенциозните вложители в света в действителност разпознават опциите в Европа желаят да видят фонд във формата на Plural ", изяснява Карина Намих, сътрудник в Plural, пред CNBC.

" Мисля, че е същинско доказателство, че на фона на макросредата толкоз бързо набрахме фонд с подобен размер и мащаб ", добавя тя.

" Безработните "

Plural възнамерява да влага в новия си фонд с ритъм от две до три вложения годишно.

Компанията има общо петима сътрудници, които назовава " безработни " заради обстоятелството, че те не биха се включили елементарно към фонд за рисков капитал или не биха могли да работят в стартъп. Всеки от тях е деен благ вложител.

Plural е направила общо 27 вложения, като е подкрепила компании, измежду които стартъпът за изкуствен интелект с юридическа устременост Robin AI, разработчикът на термоядрена електроцентрала Proxima Fusion и платформата за медикаменти Sano Genetics. Най-големите ѝ браншове по вложения са изкуствен интелект (31%), технологии (16%), климат и енергетика (14%).

Plural не се интересува от намирането на последваща софтуерна услуга в Европа, безапелационен е Хинрикус, като има поради фирмите, които основават програмен продукт за предприятията, с цел да облекчат тежестта на съхраняването на данни, достъпа до инфраструктура и осъществяването на разбори на данни.

Тя се интересува повече от дълбоките технологии, като се концентрира върху създатели, които желаят да решат фундаментални научни проблеми в региона на енергетиката, да отключат " суперсили " на изкуствения разсъдък и да реализират революционен прогрес в опазването на здравето.

От лов на дивеч към екосистема

Plural твърди, че желае да построи софтуерни колоси в Европа, като разпознава спечелили в нововъзникващи категории, които други фондове са склонни да пренебрегват, като да вземем за пример дълбоки технологии.

Карина Намих, бизнесмен в региона на биотехнологиите и сътрудник в Plural, не би се изненадала, в случай че в недалечно бъдеще в Европа стартират да се появяват огромни софтуерни имена, равни на американските и китайските колоси. Отбелязва, че в този момент софтуерните пробиви се случват доста по-бързо, подкрепени от основни разработки в региона на изкуствения разсъдък и по-стабилни финансови фондове.

" Вижте какъв брой бързо OpenAI се появи на сцената с ChatGPT ", дава образец тя и добавя, че на новите технологии им лишава по-кратко време, с цел да доближат до значимите стадии.

" Ясно е, че огромните софтуерни компании имат доста преимущества и са одобрени. Но мисля, че в този момент е времето, повече от всеки път, когато нови и нововъзникващи играчи могат да навлязат и да преобладават в пространства, които не са съществували преди година ", добавя Намих.

Преди това тя е работила по използването на изкуствен интелект в медицината, основана на мРНК, в някогашния си стартъп HelixNano.

Стартирането на новия фонд на Plural е допълнение към вълната от стартъпи, която се следи в Европа през последното десетилетие.

Доклад на компанията за рисков капитал Accel от края на предходната година демонстрира, че еднорозите с над 1 милиарда $ постоянно служат като катализатор за основаване на стартъпи, като 1451 нови са учредени от някогашни чиновници на европейски и израелски еднорози. Според отчета огромна част от тези тях идват от финтех компании, като 70 финтех еднорози са основали 423 стартъпа.

" През последните 10 години в действителност се превърнахме в екосистема, до момента в който преди този момент просто ловувахме дивеч ", добавя Хари Нелис, сътрудник в Accel, пред CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР