Основателите и членовете на Задругата за чиста храна, която бе

...
Основателите и членовете на Задругата за чиста храна, която бе
Коментари Харесай

Основателите на Задругата за чиста храна готови да дебатират за двойния стандарт на храните

Основателите и членовете на Задругата за чиста храна, която бе учредена преди броени месеци са подготвени да се включат в националните диспути за двойния стандарт на храните. По самодейност на управлението на Сдружението, което сплотява десетки производители, към този момент са създадени критерии, на които би трябвало да дават отговор храните у нас.
 004-2  006-1  009-1
“Генералната цел на Задругата е да бъде върнато здравето на българите като се стартира с образование на вярно хранене още от образователната пейка. За самодейностите, които сме подхванали уведомихме с писма министерствата на младежта и спорта, на земеделието, опазването на здравето и образованието, както и омбудсмана Мая Манолова. От спортното ведомство незабавно откликнаха и имаме увещание, че ще поддържат начинанията ни”, заяви за “Труд” ръководителят на организацията Филип Хайвазиян, който е и диетолог, преподавател и притежател на заведения за здравословно хранене.

Той осведоми, че идната обща среща на членовете в Задругата за чиста храна ще е на 19 май в Копривщица. Производители, диетолози и специалисти в региона на здравословното хранене ще се съберат в Музея на хляба във възрожденското населено място, с цел да слагат на масата, както организационни въпроси, по този начин и артикули, отговарящи на критериите за чиста храна. Неправителствената организация е създала иновационен за страната ни способ за инспекция на качеството на това, което ядем. Те са записали домейн, на който посредством QR код, или ръчно въвеждане на данните от разнообразни артикули, ще можем да намираме информация за историята на всеки производител и неговите артикули, тяхното наличие, даже източниците на суровините в него, още до момента в който сме в супермаркета. Целта е задругата да подсигурява качеството на предлаганите под шапката й хранителни произведения.

Самото узаконяване ще последва след срещата, на която членовете на сдружението ще одобряват направените критерии за чиста храна.

“Тъй като една почтена дума не е задоволителна, всеки артикул ще бъде подложен на инспекция от експертен екип, който на място ще оцени производството, доставчиците на първични материали и качеството на предлаганата стока. На срещата ще бъдат признати и новите членове на сдружението, в което в този момент членуват близо 20 производители и десетки други специалисти в региона на здравословното хранене. Сред тях има няколко български производители, известни, както и незнайни на пазара у нас, защото продават най-вече зад граница, където концепцията за чиста храна от дълго време има своите последователи”, посочи Филип Хайвазиян.
Той добави, че в сбирката в Копривщица се чакат да се включат нови запалянковци и бъдещи членове на Задругата. По време на събитието ще бъде показана кошницата на Сдружението, като всеки производител ще има опция да презентира изделията си.

“По извънредно атрактивен метод ще бъдат показани продуктите, както и производителите, които членуват в Задругата”, загатна за идната изненада Филип Хайвазиян.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР