- Основаната от Сергей Белоусов в Сингапур софтуерна компания Acronis

...
Коментари Харесай

София като център на растежа на Acronis

- Основаната от Сергей Белоусов в Сингапур софтуерна компания Acronis набра финансиране за 250 млн. $.
- Рундът прави оценка групата на 2.5 милиарда $, а тя ще употребява инвестицията за доста разгръщане в целия свят.
- Центърът в София ще е най-големият в групата, като ще надвиши 1000 души при 360 сега.

За три години екипът на софтуерната компания Acronis в България порасна от 20 до 360 души. И умерено може да се твърди, че това е едвам началото и чиновниците в околните години ще се усилват в пъти, защото центърът в София е съществена част от световните проекти на основаната преди 18 години в Сингапур група. Причината за оптимистичната прогноза за българската активност се крие в новата инвестиция в Acronis, която набра 250 млн. $ в рунд, воден от щатския фонд CVC Capital Partners. Той я прави оценка на 2.5 милиарда $.

Основателят и изпълнителен шеф на Acronis Сергей Белоусов не крие амбициозната цел пред профилираната в киберсигурност и предпазване и ръководство на данни компания: да пази всяко приложение и система, работещи с данни. В центъра на тази задача са профилираните платформи на компанията като Acronis Cyber Protect, по които работи и софийският екип. В момента сдружението има над 1600 чиновници в 33 местоположения в 18 страни. Продуктите се употребяват от 5.5 млн. клиенти и 500 000 бизнеса и се продават посредством 50 000 колегата в над 150 страни. Именно работата с сътрудниците и доставчиците на IT услуги са в центъра на новото финансиране.

" Имаме доста ясни области, в които ще разширяваме бизнеса си. Една от тях е да укрепим в допълнение връзките си с нашите снабдители на услуги. Което значи, че ще наемем акаунт мениджъри и експерти продажби, с цел да подпомогнем сътрудниците ни, в това число и в България. Ще увеличим и инженерния си екип, освен в България и Румъния, само че на всички места ", съобщи Сергей Белоусов в изявление за " Капитал ". Според него са планувани и обилни вложения в изследователска активност посредством съдействията с университети в България, Швейцария, Израел, Сингапур.
Капитал - брой 21
Acronis навлезе публично в България през 2018 година, откакто купи локалната " Т-софт ", чийто екип от 20 експерти работеше с нея от години. Тя отвори огромен развоен център в " Сан Стефано плаза ", който се разрасна до 360 души. Тогава Белоусов разгласи, че задачата е софийският офис да стане най-големият в българския IT бранш. Заради пандемията наемането на нови разработчици и експерти леко се забави, само че все пак Белоусов в този момент предвижда, че екипът тук ще надвиши 1000 души след време. За задачата към 100 експерти от други страни идват да работят в България. Acronis уголемява и съдействието си с български образователни заведения. От лятото компанията се мести в нов офис - NV Tower, където ще заема три етажа с обща повърхност 4700 кв.м, като може да се разшири до 10 000 кв.м в идващите три години. Идеята е центърът тук да е най-големият освен в България, само че и за цялата група. От София към този момент работят някои от главните продуктови мениджъри в компанията. И сега има към 100 отворени позиции за експерти с най-различни профили.

Заради бързото разгръщане в последните години българското сдружение " Акронис България " е едно от най-динамично разрастващите се в IT промишлеността тук. Приходите му за 2019 година доближиха 19 млн. лева, а растежът през 2020 година е 84% до 35 млн. лева В края на предходната година Acronis отвори и офис в Букурещ, където през тази година екипът би трябвало да доближи 100 души.
Глобалните проекти
Това е втората огромна финансова инжекция в Acronis за последните две години. През 2019 година компанията получи 147 млн. $ и в рунд, воден от Goldman Sachs. Инвестицията тогава я оцени на 1 милиарда $. Сега Белоусов споделя, че задачата е основаването на все по-голяма софтуерна компания с наличие в целия свят. Според него киберпрестъпленията и офанзивите стават толкоз сложни и многочислени, че фирмите ще отделят все по-големи запаси и средства за отбрана. Той вижда ролята на компанията си точно в този бързоразвиващ се бизнес сегмент. Тъй като оправянето с сходни закани става все по-трудно, един от фокусите са вложенията в самостоятелни технологии и машинно самообразование.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР