Основана през 1958 г., Hellenic Petroleum е най-големият преработвател на

...
Основана през 1958 г., Hellenic Petroleum е най-големият преработвател на
Коментари Харесай

Слънцето изгря над гръцката "Марица-изток"

Основана през 1958 година, Hellenic Petroleum е най-големият преработвател на петрол на Балканите. Основната марка бензиностанции е " Еко " (с която работи и в България), само че държат и лицензи за BP и ОКТА с общо 2000 обекта на Балканите. От 2021 година е почнала промяна за понижаване на въглеродния отпечатък: посредством вложения във ВЕИ, в рафинериите, в произвеждане на водород. В идващите години компанията счита да влага 4 милиарда евро - половината за развиване на ВЕИ, останалите за възстановяване на процесите на произвеждане, като част от тяхната стратегия Vision 2025.
Ако сте пътували по автомагистралата от Солун към Йонийските острови Лефкада и Корфу, сигурно сте видели комините на редица топлоелектрически централи в региона на Козани. Това е досегашният център за рандеман и горене на лигнитни въглища в Гърция - еквиваленти на българския " Марица-изток " както по повърхност (217 против 240 кв. км), по този начин и по мощ на ТЕЦ-овете.

Днес обаче разликите сред двата енергийни центъра са повече от приликите. Шофьорите по " Егнатия Одос " виждат колосалния скелет на една към този момент отмираща ера - към този момент неактивната централа " Кардия ", до момента в който тези по " Тракия " - бълващите пара комини на " Марица-изток 2 ". Гърция, за разлика от България, от дълго време е взела решение за своята енергийна промяна и извършва проекта. И до момента в който в долината на Козани към момента има въглищни колоси, които съумяват да си купят време живот - Топлоелектрическа централа " Свети Димитър " и " Птолемаида 5 ", малко по-нависоко в планината се намира новият " храм на Аполон " - гигантският слънчев парк не на какъв да е вложител, а на петролния водач Hellenic Petroleum. Това е най-голямата работеща слънчева централа в Югоизточна Европа и демонстрира образно по какъв начин се случва преходът от въглища към ВЕИ.
Реклама
България има не по-лош капацитет за сходни планове. Върху терените на старите рудници в Марица изток биха могли да се изградят големи фотоволтаични паркове, които да задоволят потребностите от ток на самите мини (те са измежду най-големите потребители в страната поради електрическите багери) и да продават сила на пазара, с което да обезпечат още доходи за развиване на компанията и заплати на чиновниците. Но към момента липсва политическа воля за реализацията на подобен план.
По пътя на слънцето
Паркът на Hellenic Petroleum в действителност е впечатляващ със своите размери - 2.5 км на дължина и 1.5 км на ширина. Той е ситуиран в подножието на хълмист регион на 900 - 1050 м надморска височина, чиято средногодишна температура е 15 градуса по Целзий. Ниската температура в действителност е огромно преимущество за продуктивността на панелите, тъй като ги защищава от прегряване. Тяхната успеваемост е усъвършенствана и от обстоятелството, че панелите са двустранни - разрешават генерирането на електричество и от отразената светлина от земята върху противоположната страна на панелите, т.е. от двете страни.
Поглед от най-високата точка на плана в Козани Източник: Hellenic Petroleum
Слънчевата централа работи публично от 6 април, когато бе открита от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Инвестицията на Hellenic Petroleum в нея е 130 млн. евро, а конфигурираната мощ е 204.3 мВт. Тя е най-голямата настояща в Югоизточна Европа и най-големия двустранен слънчев парк в Европа. В България, чиято мощ ще бъде 150 мВт до края на тази година.

Произвежданата от слънчевия парк край Козани електрическа енергия ще се продава непосредствено на пазара, като цената, която е избрана посредством извоюван търг, е 57.72 евро на мВтч, споделиха от Hellenic Petroleum. За съпоставяне - през април междинната борсова цена на тока беше малко над 206 евро/мВтч.
Реклама
Очакванията са централата да генерира по 350 хиляди мВтч електрическа енергия на година, което би било задоволително за задоволяването на потребностите на най-малко 70 хиляди семейства.

Въпреки че заместването на въглища с ВЕИ трябваше да се случи в ускорени периоди, на събитието Мицотакис съобщи, че поради войната на Русия в Украйна и несигурността на енергийните пазари Гърция ще би трябвало да промени своя проект за последователно унищожаване на въглищата в енергийния бранш и че производството на въглища ще би трябвало да бъде увеличено, с цел да се избегнат обстановки с спиране на електрозахранването. Това ще понижи потребностите от природен газ на Гърция и ще даде време за реализирането на останалите планове за нови зелени мощности. Само Hellenic Petroleum възнамерява още 3 слънчеви плана с общ потенциал 675 мВт. На този стадий те чакат утвърждение от страната.
Силата на Кронос
Разположен върху две възвишения, паркът е разграничен на 18 обособени сегмента, наречени " Кронос 2-19 ", на името на древногръцкия исполин. В построяването му са употребявани над 500 хиляди двустранни слънчеви панела, всеки с мощ 410 вата от лицевата страна и до 70% от другата страна.

" Тези 70% са реализирани в лабораторни условия и постоянно не са реализуеми на терен. Това е, тъй като в действителността не разполагаме с съвършени условия - законодателство, което лимитира размерите и други променливи фактори. " разяснява Сотирис Капеос, шеф на бизнес интервенциите и развиването и член на борда на шефовете на ELPE Renewables. Според негова преценка на този стадий оптималният потенциал, който може да бъде извлечен от противоположната страна на панелите, е до 5%, т.е. в оптимални условия един панел може да генерира до 431 вата. Гръцката компания обмислят повишението на тази успеваемост с разнообразни способи, само че на първо място ще се разчита на снега през зимата, който най-добре отразява слънчевата светлина. " В момента не е стопански дейно да влагаме в трошляк или бели камъни, които имат по-висока светлинно отразяваща дарба. Но в случай че решим да създадем такива вложения, в началото ще обособим една от зоните и ще тествам там успеваемостта и в случай че е резонно, ще го осъществяваме и в другите " споделя Капелос.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Гласът на Капитал Реклама
Предвидено е в бъдеще да бъдат употребявани и акумулатори за повишение на енергийния капацитет на парка. В момента тече развой по утвърждение на държавна поддръжка за тази част от плана, като плануваните акумулатори са с потенциал 350 мВтч и отдаваща мощ 125 мВт. Според Капелос параметрите може да бъдат увеличени по време на процеса на утвърждението според от нови технологии. На този стадий се залага на китайско произвеждане. " Подали сме документи за акумулатори с обща мощ до 300 мВт в разнообразни наши планове ", разяснява шефът.

Панелите и техните стойки е планувано да бъдат рециклирани, като процесът е част от инвестицията в парка.
Сотирис Капелос разисква плана и бъдещите му проекти за развиване Източник: Hellenic Petroleum Новите благоприятни условия
Самият парк е построен относително бързо - за 16 месеца, от ноември 2020 до декември 2021 година В процеса са взели участие 350 служащи, от които 60% са локални поданици от региона Козани, а останалите са инженерни специалисти от други елементи на Гърция. Главен реализатор е била немската Juwi.

За оперирането на централата ще бъдат нужни над 20 души - за поддръжка и защита, обявиха от Hellenic Petroleum.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
До този миг не е имало отрицателна реакция от страна на живеещите в региона показа Капелос. " Това се дължи на обстоятелството, че това пространство като абстрактен план съществува от малко повече от 10 години. През това време хората са привикнали с концепцията и дори я чакаха " разяснява той.

Мерки, взети от страна на гръцката енергийна компания, също способстват за позитивната реакция от страна на жителите на Козани и региона. В частност пастирите, чиито стада пасат в покрайнината на парка, са спечелили от обстоятелството, че не е било употребявано цялото планувано пространство. От общо 4.4 млн. кв. метра са употребявани 3.5 млн. кв. метра, а останалите 0.9 са върнати назад за пасища. Направени са и пътеки с широчина 10 метра всред 3 обособени елементи на парка, които служат за напредване на стада и диви животни - условие на министерството на околната среда.

Има и финансови ограничения, обезпечени от страната, които спомагат развиването на локалните региони. В случая 3% годишно от приходите на парка са заделени за региона на Козани - към 600 хиляди евро. Допълнителна инвестиция от 1.5 млн. евро в екологични планове също е планувана като част от общата инвестиция на Hellenic Petroleum. " Тези средства ще бъдат изразходвани по метода, който ни посочат от локалните горски управляващи ", разяснява Капелос.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР