Основан от двама гръцки предприемачи през 2015 г., InstaShop е

...
Основан от двама гръцки предприемачи през 2015 г., InstaShop е
Коментари Харесай

Собственикът на Foodpanda купува гръцкия старъп InstaShop за €302 милиона

Основан от двама гръцки бизнесмени през 2015 година, InstaShop е един от най-бързо разрастващите онлайн стартъпи за доставки в Близкия Изток. Той към този момент е добит от Delivery Hero, притежател на известната в България и Румъния верига Foodpanda. Сделката е за 302 милиона евро. InstaShop е механически основан в Дубай, само че компанията също е обвързвана и с гръцката компания VC VentureFriends, написа Trending Topics.

" Сделката е основна за гръцката софтуерна екосистема. Тя е най-голямата към този момент за гръцко започващо дружество с интервенции и вложители от Гърция. Това ще въодушеви повече хора да основават стартъпи и повече да се влага в технологии ", споделя Апостолос Апостолакис, съосновател и сътрудник във Venture Friends.

Плановете на Venture Friends са да започва нов фонд през първото тримесечие на 2021 година и да продължи да поддържа европейски създатели. " Бихме желали да открием и подкрепим екипи с сходна упоритост, като тази на InstaShop, идващи от България или други страни от Южна или Източна Европа ", прибавя Апостолакис.

Сделката с Instashop е трета от сходен диаметър за Гърция през последните няколко месеца. В началото на май Applied Materials закупи централата в полупроводниковата компания Patras Think Silicon. По-късно Microsoft разгласи, че купува Softomotive (за близо 125 милиона евро).
 Uber купува приложението за доставка на храна Postmates в договорка за $2,65 милиарда
Uber купува приложението за доставка на храна Postmates в договорка за $2,65 милиарда

По-рано компанията имаше желание за придобиване на Grubhub, само че се отдръпна

От началото до договорката

За пет години битие към този момент печелившият InstaShop съумя да откри партньорства с 1500 снабдители и да доближи 500 000 консуматори на пет пазара - Обединени арабски емирства, Ливан, Египет, Бахрейн и Гърция. Марката ще остане самостоятелна при новия си притежател, като се стреми да приложи модела си за бързи доставки на други места по света.

Delivery Hero ще заплати 227 милиона евро авансово и още 75 милиона евро, според от това дали InstaShop реализира заложените цели за напредък.

" Партньорството с Delivery Hero е чудесна опция за нас да развиваме бизнеса си и да използваме експертния им опит. Наистина ми хареса да работя с Delivery Hero по тази договорка и съм разчувствуван от разширението на услугата и възстановяване на качеството. Delivery Hero се управлява от амбициозни създатели и бизнесмени тъкмо като самите нас и сме горди да станем част от това семейство ", разяснява Джон Циорис, съосновател и изпълнителен шеф на InstaShop.

Междувременно последните няколко месеца са били позитивни за Delivery Hero.По време на пандемията COVID-19 основаната в Берлин компания регистрира доходи от 1,1 милиарда евро за първата половина на годината, което е 93,7% нарастване на приходите в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

В България, следвайки световната тактика на Delivery Hero, през последните няколко месеца Foodpanda добави към към партньорската си мрежа супермаркети, магазини за спортни артикули, цветарски магазини и книжарници. Конкуренти на Delivery Hero в нашия район са Takeaway, които през 2018 година получиха българската услуга за доставка на храни BG Menu и румънския й бизнес Oliviera за 8,8 млн. евро, както и eBag.bg, които неотдавна доближиха 10 млн. евро, откакто получиха инвестиция от най-големият онлайн търговец на хранителни артикули в Чехия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР