Осмото по ред издание на годишния доклад Бележник 2019: Какъв

...
Осмото по ред издание на годишния доклад Бележник 2019: Какъв
Коментари Харесай

Държавата получи оценка Среден 3,31 за грижите си към децата

Осмото по ред издание на годишния отчет „ Бележник 2019: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата? “ беше показано през днешния ден в София и в още седем града в страната.

Докладът се създава от Национална мрежа за децата – обединяване на 152 цивилен организации от цялата страна, които работят за и с деца и фамилии. Той прави обзор на главните политики, ориентирани към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 специалисти, които всекидневно са на терен и работят непосредствено с деца и фамилии в цяла България.

За трета поредна година отчетът включва и мнението на над 460 деца, младежи, родители и експерти. Целта е да разберем какъв е животът на децата, на техните родители и по какъв начин се оправят експертите, чиято роля е да ги поддържат – учители, здравни и обществени служащи и други Така, дружно с експертната позиция, се демонстрират и усещанията, настройките и упованията на елементарните хора. Без искания за представителност и пълнота, в края на 2018 и началото на 2019 година, участниците във 31 фокус групи и онлайн анкета, споделиха обстоятелства за своя живот и мненията си за обществените услуги в региона на опазването на здравето, образованието, правораздаването и фамилията. Тази година двата отчета – този с оценките на специалистите, и този, с мнението на децата, родителите и експертите – са показани в една обща брошура. Тя включва и достоверни отзиви на деца, набрани посредством допитвания, извършени от младежи от Национален Юрочайлд конгрес - България (НЕФ) и от децата в младежка мрежа " Мегафон ".

За първи път през 2019 година Бележникът има нов формат и модел в представянето на напредъка в политиките за деца. Избраните тематики и включените подтеми се стремят да обзет в цялост правата на децата и правят оценка всички аспекти на детското богатство. Гарантирането на детските права е показано в 8 основни тематики:

· Благосъстояние на децата

· Закрила от всички форми на принуждение

· Ранно детско развиване

· Детско здраве

· Образование

· Семейна среда и различни грижи

· Правосъдие за деца

· Детско присъединяване.

Бележник 2019 отбелязва лек прогрес в грижите за децата, който се отразява и в по-високата обща оценка на страната. Тази година тя е Среден 3,31 - което е най-високата оценка досега през осемте години, в които се създава отчетът.

„ Въпреки възходящия резултат, общата оценка е въпреки всичко Среден и напредъкът е неудовлетворителен, което в доста огромна степен се дължи на некоординираните старания на институциите и работата на парче що се касае до политиките за децата и фамилиите “, разяснява Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата. „ През 2018 година по-голямата част измененията, които бяха осъществени, се направиха под натиска на наставнически организации и на структури на гражданското общество. Затова, в „ Бележник 2019 “ извеждаме като водеща тематика обстановката с гарантирането на правата на децата с увреждания “, добави Богданов.

Миналата година страната получи най-ниската оценка от момента на правене на отчета – Среден 2,88.

Представянето на Бележник беше направено по едно и също време с изключение на в София и в още седем града – Варна, Шумен, Враца, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Сливен с присъединяване на организации, част от Мрежа за децата и представители на институциите, локалната власт, наставнически групи и медиите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР