Oсмoто издание на най-големия фестивал в България за независимо сценично

...
Oсмoто издание на най-големия фестивал в България за независимо сценично
Коментари Харесай

Осмият ACT Фестивал за свободен театър идва с мултижанрова международна селекция и богата паралелна програма

Oсмoто издание на най-големия фестивал в България за без значение театрално изкуство - АСТ Фестивал за свободен спектакъл - ще се организира от 19-ти до 25-ти октомври в София. Публиката още веднъж ще има опцията да види витрина на най-хубавото от актуалната българска самостоятелна сцена, интернационална селекция и богата паралелна стратегия със специфични събития, полемики, уъркшопи и посетители от над 10 страни.

Предстоящото издание е под надпис POST-POST и се стреми да улови пулса на времето в мрежата от смисли – от „ постмодернизъм “ и „ постдраматично “, през „ постдигитално “, до постовете в обществените мрежи, оплитащи ни в безконечен поток от информация.

Затова и фокусът на българската селекция е опитът на ръба на познатите жанрове. Тя ще покаже осем ярки представителя на откривателския дух в театралното изкуство. От документалния спектакъл, през актуалния танц и пърформанс, до интерактивните формати, сетивната апаратура и психодрамата, всеки от спектаклите развива личен театрален език, с цел да комуникира своите послания.

Един от акцентите, които естествено се оформят в програмата, е политическата и обществена промяна на обществото, както и ролята на изкуството в тези промени. Театралното зрелище “Опиянение и яд. Изследвания върху властническия темперамент ” (19.10, спектакъл “Азарян ”) ще сложи под въпрос желанието, което поражда авторитаризма и динамичностите, които се явяват мотор на всеобщи обществени придвижвания за социална смяна.

Промяната е фокус и в европейската копродукция “Invisible republic #stilllovingtherevolution ” (25.10, в спектакъл “Азарян ”), която преглежда концепцията за радикална народна власт през призмата на революцията и мястото на дамата в нея.

Темата ще бъде продължена от полемиката “Говорейки за гражданска война? ” с присъединяване на немския издател КД Волф, писателя Георги Господинов, шефа на немския колектив andcompany&Co. и артистичния шеф на фамозния самостоятелен спектакъл “Арка ” в Прага.

Темата за феминизма и женското тяло е измежду най-актуалните в света на изкуството в последната година. Тя се появява в “Съвършено розово ” (21.10, 18:00 в ДНК) – танцов театър, който преглежда женското тяло като индивид на деяние и влияние, като използва към този момент наложени еротизирани стандарти и облици.

“Still to come. A feminist pornscape ” (22.10, 20:00ч., в „ Червената къща “) ще покаже по експлицитен метод женската половост и ще свърже фена с детското му Аз, в чието схващане не съществуват рамки за възраст, пол и полова " непорочност ".

Границите сред душeвността и физиката, сред вътрешния и външния ни свят са централни в доста от постановките. „ Интервюта с душата “ (21.10, 20:00ч., изложба „ Етюд “) е представление-провокация в областта на взаимоотношенията тяло-душа през призмата на изкуството и психодрамата. Премествайки границите сред изпълнителското изкуство и образната апаратура, груповият обред „ PURE “ (20.10, ДНК) изследва въздействието на въображението върху усещането ни за действителност и човешки взаимоотношения.

“Историята на вчерашния ден ” (22.10, 18:00 ч., изложба „ Етюд “) е невербален театър, в което шестима актьори мечтаят с несигурни планове, давайки внимание на чувството ни за самотност, даже в наличието на близките. “Щастливият Бекет ” (20.10, 20:00 ч.,„ Червената къща “) е интерактивно театрално зрелище, който се построява от текстове на феновете, присъстващи в залата.

Процесът на създаване и разрушение и връзката им с придвижването са мощно центрирани в живота на всеки един от нас, като заемат разнообразни форми и проявления. “This is how we do it ” (20.10, 18:00 ч., „ Червената къща “) е израелска хиперактивна физическа театрална комедия, която слага под въпрос цялостния смисъл на битието ни, прегледано като поредност от ежедневни придвижвания. Принципът за опустошение е основен във френския пърформънс “Buffet A Vif / Smashed to pieces. ” (23.10, от 20:00 ч. в ДНК), който излага нескрито изпълващото възприятие от акта на чупенето и щастието от построяването отначало, като форма на прочувствено избавление от предишното.

Единствената българска премиера „ Мовименто/Вариации “ (24.10, 20:00 ч., ДНК) обръща внимание на придвижването като хореография, като естествена и житейска нужда, на придвижването като разпространяване на хрумвания, на цифровата динамичност, миграционни процеси и така нататък „ Което остава ” (24.10, от 16.30 и 18.00 ч. в „ Червената къща. “) е документален вербатим спектакъл-променада, в който фенът поема сред три знакови софийски улици, с цел да стане част от паралелния живот на града, от ‘невидимото` му придвижване през очите и разказите хората, които дават отговор за събирането на боклука.

Международната паралелна и просветителна стратегия на ACT Фестивал за свободен спектакъл също търси пресечната точка сред българската аудитория и театрално поле, интернационалния опит и универсалните тематики, където те се срещат. Сред тематиките са лекции и шерване на опит за драматургия и нови режисьорски, репетиционни и кастинг подходи, работилници за коренно театрално наличие и уъркшопи за ефикасна прочувствена и сетивна връзка сред артист и аудитория.

Пълната стратегия на ACT Фестивал за свободен спектакъл можете да видите на уеб страницата на фестивала и на Facebook страницата му.  

АСТ Фестивал за свободен спектакъл 2018 се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд просвета. Проектът се провежда с финансовата поддръжка на Гьоте-институт България, Френски институт в България и Посолство на Държавата Израел. Със специфичната поддръжка на Unimasters Logistics.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР