осмическите агенции на осем държави подписаха общо споразумение за сътрудничество.

...
осмическите агенции на осем държави подписаха общо споразумение за сътрудничество.
Коментари Харесай

Осем страни ще изучават Луната заедно

осмическите организации на осем страни подписаха общо съглашение за съдействие. "Споразумението Артемис " цели да сложи основите на дълготрайните и задълбочени галактически задачи за мирни цели.

В него вземат участие галактическите организации на Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия, Италия, Люксембург, Обединените арабски емирства и Япония. "Споразумението Артемис " основава и първичната правна рамка, към която страните ще се придържат при експедиции и проучване на Луната, Марс, комети и метеорити.

Също по този начин се основават единни стандарти за публикуването на данните от изследванията, бистрота и оказване на помощ. Споразумението обрисува и правила за опазване на "космическото завещание ", т.е. да не се организират действия, които може да доведат до трайно увреждане на други галактически дестинации.

Споразумението е отворено и за други участници. НАСА разяснява, че към него ще се причислят и още страни.

Използването на името Артемис не е инцидентно. Така се споделя задачата на НАСА за изпращане на хора до Луната през 2024 година Именно с нея ще стартира и действителното използване на съглашението. Мисията е с най-широкото интернационално присъединяване в историята, като отваря вратата и за основаването на правила в космоса - задача, за която учените приканват от години.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР