Осми опит! Ще избере ли СОС председател или отива на

...
Осми опит! Ще избере ли СОС председател или отива на
Коментари Харесай

Осми опит! Ще избере ли СОС председател или отива на избори

Осми опит! Ще избере ли СОС ръководител или отива на избори. Работата на общинския съвет е блокирана към този момент близо три месеца.

Съгласно правилника, с цел да бъде определен ръководител, за него би трябвало да са дали своят вот повече от половината общински съветници т. е. 31.

От най-голямата група тази на ПП-ДБ-Спаси София се чака още веднъж да повдигнат кандитурата

на общинския консултант Цветомир Петров.

Останалите кандидатури бяха на Диана Тонова от Българска социалистическа партия и Пламен Данаилов от „ ИТН “. Очаква се и двете партии още веднъж да поддържат своите претенденти.

Без работещ общински съвет не може да бъде гласуван и бюджетът на София. Столичният общински съвет може да бъде разхлабен от Общинската изборна комисия в случай че до 14 февруари не бъде определен ръководител, тогава изтича тримесечният период по закон след полагането на клетвата на общинските съветници.

 

напомня, че В СОС има 61 общински съветници, които бяха определени на локалните избори на 29 октомври. Най-голяма е групата на ПП-ДБ и „ Спаси София “ – 23, само че те не стигат за нужното болшинство от 31 гласа.

ГЕРБ са на второ място с 14 общински съветници. 9 са представителите на Българска социалистическа партия, 8 съветници са от „ Възраждане “, по трима са от „ ИТН “ и от „ Синя София “, а един е от Вътрешна македонска революционна организация.

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера пък заяви, че е допустимо СОС да избере консенсусна фигура до юли. „ Две са вероятните хипотези. Или той да бъде някой от огромните политически сили, или да бъде от дребните. Ако бъде определен претендент, който е от по-малките, той не би могъл да наклони везните към някой от по-големите или към личната си група. На него обаче ще му бъде извънредно мъчно да работи с всички. Ако бъде определен претендент от Политическа партия, има известни опасения, че може да се стигне до някаква форма на безобразия, т.е. злоупотреби “, изясни Контрера. И добави, че „ като общински съветници към този момент сме в една неуместна обстановка. За мен е парадокс за толкоз време да не може да с реализира базово схващане най-малко по какъв начин да стартираме работа “.

 

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР