Осми ден природният газ у нас виси без цена, след

...
Осми ден природният газ у нас виси без цена, след
Коментари Харесай

Бизнес хаос заради отсъстващата цена на газа

Осми ден природният газ у нас виси без цена, откакто енергийният министър подреди в изискванията на антиправителствени митинги да спре процедурата по утвърждение на цената за септември. Официалният претекст беше, че е разпоредена инспекция по какъв начин държавното сдружение " Булгаргаз " е определило, че през сегашния месец цената би трябвало да се увеличи с 20.3 на 100 по отношение на август. Нормативно обаче августовската цена на газа не може да работи, защото валидността ѝ изтича в 24 часа на последния ден на месеца.

Резултатът е, че " Булгаргаз " доставя на своите клиенти, само че не фактурира потребените количества газ, които са към 4 млн. куб м на ден, а настрана газовият снабдител е в процедура на нагнетяване на ресурси в газохранилището в Чирен.

Политическото решение да се стопира ценообразуването не е учредено на никаква бизнес логичност, защото ценовото заявление е основано на месечните цени на европейски газови тържища и е доказано от енергийния регулатор. То обаче действително блокира парични потоци на всички, които имат взимане предоставяне с природен газ. Не единствено " Булгаргаз ", който има настоящи предплатени заплащания към своя дистрибутор – съветската " Газпром ", само че и топлофикационните сдружения, предприятията, ползващи суровината в своето произвеждане.

Определяне на цена със задна дата и скупчване на фактури ще затрудни финансово всеки обиден от това решение на енергийния министър Теменужка Петкова, която едва ли го е взела без да пита, а сигурно е подредено от премиера Бойко Борисов, чиято оставка се желае от два месеца от протестиращи жители.

Ситуацията сега
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР