Осмата най-бърза жена на 200 м. в света Ивет Лалова

...
Осмата най-бърза жена на 200 м. в света Ивет Лалова
Коментари Харесай

Ивет Лалова със спринт срещу диабета

Осмата най-бърза жена на 200 м. в света Ивет Лалова провежда алегоричен спринт против диабета с присъединяване на деца от 119 СОУ. Така тя поддържа акцията „ Открито за диабета “, на която е лице от предходната година.

Целта на самодейността е предварителна защита, ранна диагностика и надзор на болестта. Кампанията се провежда за пета поредна година от фармацевтична компания Sanofi България с поддръжката на Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младежите с диабет и асоциация „ Диабет Тип 2 “.

„ Често разказват диабета като новата международна пандемия. Подкрепям „ Открито за диабета “, тъй като имам вяра, че всеки човек е виновен за своето здраве, а възпитанието на верните привички се построява още в детска възраст. Една от главните аргументи за появяването на диабет вид 2 е наднорменото тегло, по тази причина през днешния ден дадох препоръки на децата по какъв начин да се хранят уравновесено, както и да спортуват всекидневно. “ – показа Ивет Лалова.

Кампанията „ Открито за диабета “ ще продължи с гратис премерване на кръвна захар в аптеки Ремедиум в София, Бургас и Пловдив в интервала 21-25 ноември. Паралелно с това, във всеки от трите града за пациентите с диабет ще бъде проведена безвъзмездна просветителна лекция от водещ ендокринолог, където те ще могат да се срещнат и с посланика на акцията Ивет Лалова.

„ В българското общество съществуват доста легенди и страхове за диабета и лекуването му. Образовайки хората, ние им оказваме помощ да предотвратят затруднения в резултат на болестта. Затова и мотото на тазгодишната ни акция е „ Поеми надзор над диабета “, което се отнася както за предварителната защита, по този начин и за вярното лекуване на болестта. “ – показа Йерун Вайтес, шеф на Sanofi България.

 „ Постигането на добър надзор на диабета разрешава на пациентите да водят пълностоен метод на живот. Лекарят е този, който най-добре може да реши кое е вярното лекуване и по кое време е нужна смяна в него, с цел да се реализира нужният надзор, и да се избегнат затрудненията. Затова не пропускайте безплатния си годишен обзор при ендокринолог, който здравната каса обезпечава на всеки пациент с диабет. “ – показа господин Красимир Кънев от Българска асоциация диабет.

 „ Пациентите с диабет вид 1 са наложително на инсулинова терапия. Това обаче, не значи, че те са разнообразни или с лимитирани благоприятни условия. При вярно ръководство на забаляването те работят, спортуват и се любуват на живота си, както всички останали хора. Този надзор над заболяването зависи, както от спазването на избран хранителен и двигателен режим от пациента, по този начин и от доверието и шерването с лекаря. “ – добави госпожа Елисавета Котова, ръководител на Национална асоциация на децата и младежите с диабет и член на УС в Национална Пациентска Организация.

„ Вярваме, че с акцията „ Открито за диабета “ ние насърчаваме и подсещаме хората за годишни профилактични прегледи и за водене на здравословен метод на живот, с който да понижат риска от появяването на диабет. Ранната диагностика на болестта и контролът над него, защищават от  усложненията, които са съществено инвалидизиращи. “ – добави госпожа Вяра Врагова, представител на Асоциация „ Диабет Тип 2 “, член на Националната пациентска организация.

Първи признаци на диабета

Ранното диагностициране лимитира тежките затруднения при болните, по тази причина е доста значимо да се познават първите признаци на диабета. Най-често срещаните признаци са: постоянно уриниране, мощна жадност и възприятие на апетит. Освен общите признаци се следят и характерни такива при двата вида диабет. При захарен диабет вид 2 огромна част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с струпване на мазнини, най-вече в региона на корема. Другите признаци могат да включват: непрекъсната отмалялост, мъчно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет вид 1 стартира внезапно и трагично. При него множеството пациенти са с поднормено или обикновено телесно тегло. Ранните признаци при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната отмалялост, нарушаване на зрението и кожни, и генитални инфекции.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe обществено значими болести. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят  над  415 млн. души, т.е. всеки 11-ти човек по-света е с диабет, само че близо половината от тях са недиагностицирани. Статистиката демонстрира също, че през 2015 година на всеки 6 секунди по света е умирал по един човек  от диабет. В България по данни на  IDF броят на хората с диабет на възраст сред 20 и 79 години е над 450 000*.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР