Османската империя се е справяла с епидемиите, както и съвременната

...
Османската империя се е справяла с епидемиите, както и съвременната
Коментари Харесай

Доц. Атанасов: И в Османската империя е имало антиваксари

Османската империя се е справяла с епидемиите, както и актуалната българска медицина – благодарение на изолираност и имунизация. Султанът, също както българските управляващи, е плащал, с цел да бъде имунизирано българското население.

Българските лекари в османската войска са едни от най-активните участници в битките за църковна и национална самостоятелност.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Християн Атанасов, основен архивист на отдел „ Ориенталски сбирки “ към Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Медицината в Османската империя

От модерна позиция е доста мъчно да се съди за равнището на медицината в Османската империя и то за толкоз дълъг интервал от време, обхващащ няколко века.

В началния интервал на своето господство на Балканите тя съумява да построи лечебници и институции, които се грижат за физическото и психическото положение на поданиците на империята. Това става най-много посредством фамозната система на вакъфите – добре позната благотворителна система в ислямския свят.

„ Османците основават добре образовано за времето си съсловие от учени, които се интересуват от медицина и надлежно от тялото на индивида, по какъв начин то би трябвало да бъде лекувано, на какви заболявания е подложено и по какъв начин да се предпазим от тях “, съобщи доцент Атанасов.

С течение на времето обаче се следи едно закъснение от западноевропейския свят, в това число и в областта на медицината. „ Въпреки това османците построяват, в случай че не съвременна, то най-малко в някаква степен работеща здравна система “, съобщи ученият.

През ХIХ паралелно с българското Възраждане, Османската империя стартира да се модернизира по западен пример. Този интервал остава прочут в историята като Танзимат. Реформите протичат на първо място в областта на държавното ръководство и армията, като засягат доста мощно военното опазване на здравето. През този интервал стартира да се основава болнична система по западноевропейски пример и в нея доста интензивно присъединяване вземат българите.

Българите лекари на работа в армията и революционните комитети

„ В Истанбул се открива здравно учебно заведение “, съобщи доцент Атанасов и добави, че редица българи по това време го приключват и стават лекари в османските лечебни заведения. „ Те са част от османската военна администрация, защото огромна част са били инкорпорирани в османската войска. Формиран е един доста просветен за времето си хайлайф, който е малко прочут за необятната българска аудитория “, уточни историкът.

Сред тях е доктор Христо Стамболски от Казанлък, който даже става професор в Медицинското учебно заведение в Истанбул и също по този начин е деен участник в църковно-националните битките. Други известни лекари от това време са доктор Стоян Чомаков от Пловдив, доктор Иван Селемински от Сливен, доктор Константин Робев от Охрид и доста други.

„ Този хайлайф изиграва една доста значима роля в българското национално-освободително придвижване. Голямата част от тях са ученици на османските учебни заведения, работят като лекари в османската войска и стават и членове на революционните комитети “, уточни доцент Атанасов.

Антиваксарите не са от през вчерашния ден

През междинните епохи също е имало пандемии от доста рискови заболявания, като холера и чума, да вземем за пример, които лишават хиляди човешки животи. Те не подминават и Османската империя. И тя се е борила с тях по същия метод, както ние се справяхме до неотдавна с Ковид-19: посредством изолираност и посредством имунизация.

„ Няма по потвърден метод за битка с пандемиите от изолацията. По същия метод са постъпвали османците, когато се постанова да изолират даден район или съответно място от останалата част на империята. Можеш да се придвижваш от едно място на друго единствено с документ, както беше в България по време на Ковид-19. Това е само потвърденият работещ метод “, съобщи доцент Атанасов.

Интересни са и самодейностите на Високата врата за имунизации, да вземем за пример от шарка.

„ И тогава, както и в този момент, всички ваксини са били посрещани с голямо съмнение. Антиваксари има и в Османската империя. Властите са плащали, с цел да бъдат имунизирани българчета. Например, при едно от своите посещаване в Търново султанът заплаща по няколко сребърника на всяко българче, с цел да отиде да се имунизира “, описа историкът.

Изложбата „ Медицината в Османската империя “ може да бъде прегледана в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ от всички искащи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР