Оскар Уайлд е един от най-талантливите писатели и драматурзи на

...
Оскар Уайлд е един от най-талантливите писатели и драматурзи на
Коментари Харесай

Оскар Уайлд – екстравагантният дразнител на викторианска Англия

Оскар Уайлд е един от най-талантливите писатели и драматурзи на викторианска Англия от 19 век, който и до през днешния ден си остава все по този начин известен като създател по целия свят. Доста хора го знаят по-скоро като една екстравагантна персона от 19 век и като един от създателите на декадентското придвижване в изкуството в едновремешна Англия. Изключително известен и до през днешния ден със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния разговор, присъщ за доста от творбите му.
Оскар Уайлд е роден през 1854 година в Дъблин (Ирландия) и получава забележително положително обучение за времето си в колежа „ Тринити “ и в Оксфорд – специализира класическа литература и философия. Още в университета се причислява към така наречен декаденти, чийто блян тогава е „ чистото изкуство “. Само че неговите стихотворения, неговият единствен разказ „ Портретът на Дориан Грей “ и другите му творби са толкоз реалистични и човешки, че се четат и до момента. Пиесите му – „ Ветрилото на лейди Уиндърмиър “, „ Колко е значимо да бъдеш сериозен “, „ Идеалният брачен партньор “ и още ред други се слагат в целия свят и през днешния ден.
Успехите на Оскар Уайлд на литературното занятие, сериозната му позиция на основен редактор на известно списание и високият му публичен рейтинг обаче не го избавят от съда. На 15 май 1895 година писателят е наказан на 2 години каторжен труд за „ непочтено държание и хомосексуализъм “. Бащата на младия лорд Алфред Дъглас го осъжда поради основаната сред тях „ екстравагантна интимна връзка “, за която е упрекнат Уайлд.
След излизането си от пандиза Оскар Уайлд се открива в Париж, където живее под името Себастиан Мелмот с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните две творби на създателя са неговата изповед De Profundis и поемата „ Балада за Редингската тюрма “ – картина на неговите прекарвания в пандиза. Умира на днешния ден през 1900 година, пропуснат и от другари, и от врагове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР