Оскъдната вода на Марс може да изчезне по-бързо от очакваното.

...
Оскъдната вода на Марс може да изчезне по-бързо от очакваното.
Коментари Харесай

Марс губи вода неочаквано бързо

Оскъдната вода на Марс може да изчезне по-бързо от предстоящото. " Червената планета " губи вода доста по-бързо от изчисленото по-рано, съгласно френски, съветски и други учени, оповестява „ Kathimerini “.
Постепенната загуба на вода се случва в горната атмосфера, защото слънчевата радиация и химичните реакции разграждат молекулите на водната пара до водородни и кислородни атоми. Слабата гравитация на Марс - към 40% спрямо тази на Земята - не съдържа молекули, които да й попречат да отиде в космоса.

Mars is losing water faster than previously thought - particularly during the red planet’s warm and stormy seasonshttps://t.co/yuMpIUj8vX
— Global Analytica (@AnalyticaGlobal) January 10, 2020
Изследователите, ръководени от планетарния академик Франк Монтмесан от университета в Париж и Френския народен център за научни проучвания (CNRS), които разгласиха изследванията в списание “Science “, проучиха данните на „ Eurobar “, обикалящ в орбита към Марс.
Те откриха, че водната пара се е натрупала в огромни количества на над 80 км в марсианската атмосфера. Всъщност тук-там атмосферата на Марс е пренаситена с 10 до 100 пъти повече водна пара, в сравнение с теоретично би трябвало, учредено на световната температура. Но тези водни пари изтичат в космоса с бързи темпове, изключително през най-горещите и бурни сезони, което значи, че Марс може изцяло да загуби водата си по-бързо от предстоящото. Някога на планетата е имало доста течаща вода, реки, езера и морета, само че те са изчезнали. Днес цялата вода е замразена основно в марсианските полюси или е в атмосферата под формата на водна пара, напомня БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР