Осигуряването на ликвидност на енергийните пазари бе изтъкнато от министъра

...
Осигуряването на ликвидност на енергийните пазари бе изтъкнато от министъра
Коментари Харесай

Петкова: Осигуряването на ликвидност на пазарите на ток и газ е ключово за енергийната сигурност


Осигуряването на ликвидност на енергийните пазари бе изтъкнато от министъра на енергетиката Теменужка Петкова като основно изискване за гарантиране на енергийната сигурност както в региона на електроенергетиката, по този начин и при газовите доставки. Министър Петкова взе участие в кръгла маса на тематика " Рискове и вероятности за енергийната сигурност на Югоизточна Европа ".

По думите на Петкова осъществяването на държавните цели в региона на електроенергетиката може да бъде реализирано посредством сливане на пазарите, което ще обезпечи по-голяма ликвидност в интерес на потребителите. Тя напомни, че преди броени дни Електроенергийният систематичен оператор даде старт на построяването на нов електропровод сред Варна и Бургас на стойност 30 млн. евро. „ Това е доказателство, че ние работим интензивно, с цел да подсигуряваме енергийната сигурност “, акцентира Петкова.

По време на срещата Петкова срещна участниците и с развиването на междусистемните връзки в района, както и с желанието на държавното управление да построи газоразпределителен център на територията на страната. По думите на енергийния министър реализацията на тези планове илюстрира напъните на държавното управление за гарантиране не енергийната сигурност в газовата област. Петкова акцентира пред участниците в срещата, че построяването на интерконектора сред Гърция и България е необратим развой, откакто всички основни публични поръчки за него към този момент са в ход. „ Този план има извънредно огромно значение за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ освен за България, само че и за целия район “, добави Петкова и напомни, че връзката е избрана от Европейска комисия като един от седемте топ целта в региона на енергетиката.

Пълната си поддръжка за плана заявиха посланиците на Съединени американски щати и на Гърция в България - Н.Пр. Ерик Рубин и Н.Пр. Григориос Василоконстандакис.

Вече построеният интерконектор сред България и Румъния също има своята основна роля за диверсификацията на газовите доставки в района. Енергийният министър напомни и подписаната декларация сред България и Сърбия за реализация на междусистемната връзка сред двете страни до месец май 2022 година

Министър Петкова срещна участниците в кръглата маса и с решението на българската страна да взе участие в построяването на терминала за полутечен природен газ край Александруполис. Това ще обезпечи опция за доставки от разнообразни източници като Съединени американски щати, Катар, Алжир и други. „ При сполучливо осъществяване на тези газови планове още към 2020 година България и районът на Югоизточна Европа ще имат различни източници и направления за доставка на природен газ “, приключи Петкова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР