Осигуряваната подкрепа на децата и учениците със специални потребности в

...
Осигуряваната подкрепа на децата и учениците със специални потребности в
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира: Близо 30 000 „специални деца“ чакат адекватна подкрепа от държавата

Осигуряваната поддръжка на децата и учениците със специфични потребности в системата на образованието не е ефикасна. Хиляди деца със СОП не съумяват да завършат наложителното по Конституция образование до 16-годишна възраст. Малко от тях имат опцията да бъдат подкрепяни от помощници на учителя поради неналичието на финансови средства. При доста възпитаници главната тежест по приобщаването им в образованието пада върху фамилиите вместо върху просветителните институции. Тези проблеми са систематични и за решаването им са нужни съществени запаси и нов модел за работа с децата със СОП. 

Това сочи анализът на омбудсмана проф. Диана Ковачева, въз основа на детайлни данни по райони за основни индикатори за реализирането на политиката по приобщаващо обучение на децата и учениците със СОП, предоставени от Министерство на образованието и науката.

Анализът ще бъде показан на полемика „ Приобщаващото обучение – проблеми и решения “, която се провежда от публичния бранител и министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, през днешния ден, на 30 ноември 2023 година от 10.30 часа в заседателната зала на II етаж в институцията на омбудсмана – ул. „ Георг Вашингтон “ № 22.

В разискването ще вземат участие народни представители, академични преподаватели, родители, шефове на образователни заведения, шефове на ресурсни центрове за приобщаващо обучение от София, Пловдив, Пазарджик, началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева, специалисти и други

Дискусията е част от Националната акция на омбудсмана „ За правата на децата и хората с увреждания “, в границите на която, по гледище на проф. Ковачева, бяха обезпечени 8 млн. лв. спомагателни средства за приобщаващо обучение за деца със СОП за 2023 година

По данни на МОН към края на 2022 година децата в детските градини със специфични просветителни потребности са 7 126. Проблем в детските градини е работата с родители, навременното идентифициране и поддръжка на децата със СОП. Така се пропуща скъпо време за работа с тези деца и за превъзмогване на дефицити в развиването им. Учениците от I до XII клас, които попадат в тази група са 20 040. Подробните данни по просветителни стадии демонстрира, че дребна част от учениците със СОП стигат до гимназиално образование, като с всеки идващ стадий на обучение броят на учениците със специфични потребности в просветителната система понижава.

За решаването на тези проблеми е наложителна по-добрата съгласуваност сред отрасловите институции като Министерство на здравеопазването, МТСП, МОН и общините и съответно финансовото и ресурсно подсигуряване на приобщаващото обучение. Нужни са и целенасочени старания в посока смяна на настройките и на учители, и на родители по отношение на децата и учениците със специфични просветителни потребности, е безапелационното мнение на омбудсмана Диана Ковачева.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР