Осигурява се бутилирана вода за питейни нужди във връзка с

...
Осигурява се бутилирана вода за питейни нужди във връзка с
Коментари Харесай

Вижте днешните решения на служебния кабинет frognews.bg

Осигурява се бутилирана вода за питейни потребности по отношение на превъзмогването на последствията от бедственото състояние в община Своге

Министерският съвет одобри Решение за освобождение с възобновяване и даване на освободени държавни запаси от бутилирана вода за питейни потребности по искане на кмета на община Своге за превъзмогване на последствията от оповестено бедствено състояние на територията на община Своге.

Безвъзмездното даване на количествата питейна вода ще способства за превъзмогване на последствията от бедственото състояние, оповестено вследствие прекъсване на карстов приток на р. Искрецка, явяващ се главен захранващ тръбопровод на най-големите села в Община Своге - Искрец, Свидня, Церово и целия град Своге. Общо 99 720 литра е количеството бутилирана вода за питейни потребности, която се освобождава с държавното решение.

Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ следва да съобщи количествата на кмета на Община Своге, който от своя страна ще провежда приемането, разпределението и потреблението на водата по предопределение за потребностите на популацията на съответната община.

Отменя се държавното решение във връзка със систематичната интеграция на цифровата радиокомуникационна система ТЕТРА

Министерският съвет анулира РМС № 529 от 27 юли 2022 година, с което „ Информационно обслужване “ АД е несъмнено за систематичен интегратор за осъществяване на действия по систематична интеграция на цифровата радиокомуникационна система ТЕТРА в границите на Инвестиция 2 (C7.I2) „ Изграждане, развиване и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа, ръководена от Министерството на вътрешните работи “ по Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

При разбор на дейностите, които следва да се осъществят по систематична интеграция на цифровата радиокомуникационна система ТЕТРА, се установи че не е оправдано „ Информационно обслужване “ АД да бъде определяно за систематичен интегратор по тези действия. Министерството на вътрешните работи като отговорно ведомство и краен адресат на средствата от Механизма за възобновяване и резистентност в границите на Инвестиция 2 (C7.I2) следва да провежда и разпореди обществена/и поръчка/и за възлагане осъществяването на дейностите по Инвестиция 2 (C7.I2) с наличния потенциал. С новата процедура ще се подсигурява гласност, бистрота и равно отнасяне на евентуалните участници, както и съблюдаване на условията на Европейска комисия и европейските правила и практики.

Одобрен е отчет с нови и обновени ограничения в Националната стратегия за промени на Република България за 2020 година

Министерският съвет одобри отчет и отчетна таблица към Националната стратегия за промени (НПР) за 2022 година Документите съдържат нови и обновени ограничения в отговор на Препоръката на Съвета на Европейския съюз от 2022 година, която съдържа три характерни рекомендации за България. Ангажиментите в НПР са допълнени с единадесет нови ограничения в областите данъчна политика, доближаване за бежанците в Европа, районно развиване, конкурентоспособна и умна Европа, обучение, ръководство на средствата от Европейски Съюз, пазар на труда и подкрепяне с храни и съществена материална помощ.

Приведената в сходство с Препоръката на Съвета отчетна таблица е база за следене и отчитане осъществяването на ограниченията в отговор на отправените към страната ни рекомендации от 2022 година Отчетът за осъществяването на обособените характерни рекомендации ще бъде показан на Европейската комисия през април 2023 година със идната актуализация на Националната стратегия за промени и на Конвергентната стратегия на България (2022 - 2025 г.).

542 учебни заведения ще имат статут на новаторски през идната образователна година

542 ще са новаторските учебни заведения в България през образователната 2022/2023 година - с 32 повече от предходната година. Списъкът беше утвърден от държавното управление през днешния ден. В него влизат учебни заведения от 192 обитаеми места от всички 28 области в страната. Те създават и вкарват нови способи на преподаване, внедряват новаторски детайли в организацията и наличието на образованието, усъвършенстват ръководството си. Иновативните процеси се вкарват в продължение на четири години, като за всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

В тях са избрани задачите и концепциите, свързани с личностното, интелектуалното и прочувственото развиване на учениците. Проектите са утвърдени от Комисията за новаторските учебни заведения, в която вземат участие психолози, социолози, педагогичен експерти, представители на научната общественост, лица с потвърден опит в региона на образованието, науката и технологиите.

Повече студенти по металургия ще са освободени от такси за образование

Повече студенти по компетентност металургия ще бъдат освободени от такси за образование през академичната 2022/2023 година, реши държавното управление. Към към този момент утвърждения през предходната година лист със предпазени специалности се прибавя и професионално направление „ Металургия “ за просветителна степен „ магистър “ след добита степен „ бакалавър “. Обучението по това професионално направление се предлага от Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

Сред към този момент утвърдените специалности са металургия - просветителна степен „ бакалавър “, хидростроителство, корабостроене и морска техника, арменистика и кавказология, иранистика, румънска лингвистика, хебраистика, хидростроителство, корабостроене и морска техника и други Освобождаването от възнаграждение на такси за образование на студентите в компетентност „ Металургия “ за просветителна степен „ магистър “ след добита степен „ бакалавър “ ще способства за подготовката на висококвалифицирани експерти за потребностите на този икономически бранш, който страда от дефицит на фрагменти.

Правителството отпусна над 32 млн. лева за компенсации в образованието

Правителството отпусна 32 323 378 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2022 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците май-юни 2022 година при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение. Финансирането е за сметка на плануваните по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 година средства за осъществяване на националните стратегии за развиване на образованието.

Отпускат се 444,7 млн. лева на Държавен фонд „ Земеделие” за 2022 година за подкрепяне на аграрни стопани

Правителството утвърди спомагателни разноски от централния бюджет към Държавен фонд „ Земеделие” в размер до 444,7 млн. лева за 2022 година Средствата се отпускат за обезпечаване на ликвидност на земеделските стопани и за поддръжка на свиневъдите и птицевъдите за хуманно отношение към животните, както и за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения за обезщетения на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове.

Правителството отпусна 800 000 лева финансова поддръжка за българските общности в чужбина

Министерският съвет отпусна 800 000 лева за финансово обезпечаване на осъществяването през 2022г. на Програмата за поддръжка на организациите на българските общности в Република Албания, Република Сърбия, Република Косово, Украйна и Република Молдова и на жители на Република Северна Македония с българско съзнание, на планова основа за интервала 2020 - 2024 година, призната с Решение на Министерския съвет № 259 от 16 април 2020 година Българските жители - непрекъснато или краткотрайно пребиваващи зад граница, както и българите от историческите български общности в чужбина, са неделима част от българския народ. Те генерират в себе си забележителен стопански, финансов, учебен, интелектуален, демографски и трудов и капацитет.

Подпомагането на планове на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на жители на Република Северна Македония с българско съзнание в границите на 4-годишната Програма, ще сътвори нови благоприятни условия за приобщаване и включване на българските жители зад граница към държавния и обществено- политическия живот в България, за запазване на българското етнокултурно пространство и разпространяване на позитивния облик на България по света.

Издигаме съдействието с Обединените арабски емирства на стратегическо равнище

Министерският съвет утвърди през днешния ден Меморандум за стратегическо партньорство сред държавното управление на Република България и държавното управление на Обединените арабски емирства. Обединените арабски емирства са измежду страните от района на Близкия изток, с които през последните години развиваме все по-интензивни връзки и динамично съдействие.

Меморандумът предизвиква развиването на двустранното съдействие в необятен набор от области на стопанската система, търговията, вложенията, туризма, образованието, цифровите технологии и изкуствения разсъдък, културата, младежта и спорта и други Документът основава предпоставки за осъществяване на вложения сред двете страни, подтиква обмена сред представители от държавния, университетския и частния браншове.

Одобрена е позицията на България по дело в Съда на Европейския съюз

Правителството утвърди позицията на Република България по Дело С- 227/22 на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Административния съд - Габрово по Дело № 11/2022 година със страни - РД „ Автомобилна администрация “ - Плевен и Десислав Христов Дечев. Производството по делото пред българския съд е формирано по тъжба на български жител срещу наказателно разпореждане, издадено от шефа на РД „ Автомобилна администрация “- Плевен.

Наложеното административно наказване е санкция поради това, че лидерът не е показал годно уверение за психическа валидност. Дело С-227/22 се отнася до тълкуването на разпореждания от Директива 2006/126 на Европейския парламент и на Съвета от 20 декември 2006 година по отношение на свидетелства за ръководство на транспортни средства. България показва документално мнение по актуалното дело, с цел да отбрани позицията си, че националните разпореждания в Закона за придвижване по пътищата и съответната разпоредба, по отношение на психическата валидност на водачите на моторни транспортни средства, не са в нарушаване на Директива 2006/126.

Допълнителни разноски в размер на близо 9,5 млн. лева са утвърдени по бюджета на Министерството на туризма

Министерският съвет на Република България утвърди Проект на Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма за 2022 година със сумата от 9 571 588 лв. и нарастване на индикаторите по член 22, ал.3, т. 1 и т.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година Средствата са планувани по централния бюджет, според член 1, алинея 5, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за осъществяване на наредбите на член 26 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние, оповестено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 година С Постановлението се утвърждават спомагателни разноски, в размер до 1 500 000 лева, по бюджета на министерството за финансово застраховане на ръководството на инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година в размер до 50 000 000 лева Разходите са нужни по отношение на реализирането на процесуалната отбрана и процесуалното посланичество на страната и на Министерството на финансите по правосъдни и арбитражни производства в страната и чужбина, която се реализира от министъра на финансите. Своевременното утвърждение на спомагателните разноски е значимо за реализирането на отбраната на интереса на страната по водените и завършили правосъдни и арбитражни производства, страна по които е българската страна.

Одобрена е цената за възнаграждение на предизборните излъчвания по Българска национална телевизия и БНР от партиите при произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди цената, по която партиите, обединенията и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по Българската национална телевизия, Българското национално радио и техните районни центрове в границите на идната предизборна акция за избор на народни представители на 2 октомври 2022 година Тарифата е направена в сходство с предложенията на управленията на БНР и Българска национална телевизия.

Предизборната акция се отразява в стратегиите на двете публични медии под формата на клипове, дебати и други форми, контрактувани с представители на участниците в изборите по реда и изискванията, уредени в Изборния кодекс. Срокът за приемането на цената е не по-късно от 40 дни преди изборния ден, според член 197 от Изборния кодекс. Своевременното й приемане е от извънредно значение за естественото протичане на предизборната акция и нейното отразяване в стратегиите на публичните електронни медии.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма по отношение на програмата за филантропична помощ за търсещите протекция в резултат на войната в Украйна

Министерският съвет утвърди даването на помощ на претендентите по „ Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна “. Правителството утвърди също по този начин спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма за 2022 година за предплатено финансиране на разноски по Програмата.

По шестото подред заплащане, обхващащо интервала от 24.02.2022 година до 31.05.2022 година са в допълнение верифицирани 115 341 броя нощувки с изхранване на стойност 4 613 640,00 лв. без Данък добавена стойност, респ. 5 010 664, 40 лв. с включен Данък добавена стойност. Приетите актове за одобрение на помощта за претендентите обгръщат целия интервал на деяние на Програмата - от 24.02.2022 година до 31.05.2022 година по заявките на заинтригуваните лица в трите отчетни интервала.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР