Осигурените в универсален пенсионен фонд могат да прехвърлят вноските си

...
Осигурените в универсален пенсионен фонд могат да прехвърлят вноските си
Коментари Харесай

Вноските за втора пенсия ще могат да се местят в НОИ от 1 до 5 години преди пенсиониране

Осигурените в повсеместен пенсионен фонд могат да трансферират вноските си във фонд " Пенсии " в Национален осигурителен институт с увеличена осигурителна вноска за УПФ, ако не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст и навършват изискваната по закон възраст. Това става допустимо с гласуването на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/. 

Лицата, избрали да трансформират обезпечаването си от повсеместен пенсионен фонд в Национален осигурителен институт може да изберат да се върнат назад в частния, в случай че не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст и навършват изискуемата за тях възраст. НС гласоподава още осигурителните заплащания да се правят от самостоятелните партиди във фондовете за в допълнение обществено обезпечаване и от фондовете за осъществяване на заплащания. 

В закона ясно се показва по кое време би трябвало да стане прехвърлянето на вноските:
От 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година промяната на фонда би трябвало да стане не по-късно от една година преди навършването на пенсионна възраст;От 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година - не по-късно от две години;От 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година - не по-късно от три години;От 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година - не по-късно от четири години;След 1 януари 2038 година - не по-късно от пет години преди навършване на пенсионна възраст. 
Размерът на пенсиите и другите заплащания при добито право на пенсия се дефинира въз основа на средствата по самостоятелната партида, насъбрани към датата на определянето й, според от направените вноски и другите постъпили средства по самостоятелната партида, приходите от тяхното вложение и от събраните такси и удръжки. 

Когато размерът на средствата по самостоятелната партида към датата на установяване на заплащането е по-малък от сумата на брутния размер на преведените от Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт осигурителни вноски, се добавя до тази сума със средства от запаса на сдружението. 

Поправките гласят още, че пенсионно-осигурителното сдружение дава пожизнена пенсия без спомагателни условия; пожизнена пенсия с интервал на обезпечено погашение и пожизнена пенсия, включваща разсрочено погашение на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст.  Периодът на обезпечено погашение на пенсията може да бъде от две до 10 години според от избора на обезпеченото лице. Срокът и размерът на разсроченото заплащане и размерът на пожизнената пенсия се дефинират според от избора на обезпеченото лице, написа Българска телеграфна агенция. 

Пенсионно-осигурителното сдружение изплаща спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст против прекачване във фонда за погашение на пожизнени пенсии на насъбраните средства по самостоятелната партида, гласоподаваха депутатите. 

За погашение на спомагателните пожизнени пенсии за напреднала възраст при обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд всяко пенсионно-осигурително сдружение, което ръководи повсеместен пенсионен фонд, основава фонд за погашение на пожизнени пенсии

Когато средствата по самостоятелната партида са незадоволителни за отпущането на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст в законовия избран размер, само че надвишават трикратния размер на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст към датата на установяване на цената на средствата по партидата, обезпеченото лице има право да ги получи разсрочено. 

Когато парите в самостоятелната партида са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия, се изплащат на лицето еднократно. 

Минималният размер на капитала на пенсионно-осигурителното сдружение е 7,5 млн. лева, дефинира Народното събрание. Той би трябвало да е напълно импортиран с парични вноски към датата на подаване на заявката за пенсионна лицензия, надлежно към датата на подаване на заявката за регистриране в комерсиалния указател - при следващо увеличение на капитала. 

Вноските в капитала на пенсионно-осигурителното сдружение на учредителите и акционерите не може да се вършат със заемни средства, със средства с необоснован генезис или със средства, получени вследствие на незаконна или друга противозаконна активност. Дружеството е длъжно когато и да е да разполага с задоволително лични средства за покриване на границата на кредитоспособност. То поддържа минимум 75 на 100 от личните средства, покриващи границата на кредитоспособност, във финансови принадлежности и влогове в банки, които не са в произвеждане по неплатежоспособност.

Всички парични средства на фонда за в допълнение пенсионно обезпечаване и на фонда за осъществяване на заплащания постъпват в банката-попечител.
При придобиване право на спомагателна пенсия обезпеченото лице има право да получи при поискване информация за размера на насъбраните средства по самостоятелната му партида, одобри още Народно събрание.

Пенсионноосигурителните сдружения имат право да провеждат и да вземат участие в стратегии за лоялни клиенти взаимно с търговски вериги, финансови институции, оператори на комунални услуги и други лица в интерес на пенсионерите и обезпечените лица. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР