Осигурени са над 1 млн. куб. м цепеници за населениетоЕдин

...
Осигурени са над 1 млн. куб. м цепеници за населениетоЕдин
Коментари Харесай

В Русе цените на дървата за огрев растат ударно

Осигурени са над 1 млн. куб. м цепеници за популацията

Един от най-евтините източници за отопление – дървата, нарастнаха с близо 70 % за година и цените не престават да порастват. По тържищата край градовете и пътищата сега цепениците се продават по 125 - 165 - 180 лева за кубик, а през юли предходната година вървяха по 80-100 лв. за кубик. В същото време са обезпечени над 1 млн. куб. м по-евтини дърва.

Държавните горски предприятия откриха 43 склада за директна продажба на дърва за огрев на хората за персонално прилагане. Предстои да проработят още 13 сходни централни склада, оповестиха от Министерството на земеделието и горите в отговор на въпроси на. Хората ще могат да купуват дърва за персонална приложимост по ценоразпис, без право да ги препродават, предпочитано от общинските гори по местоживеене, и едвам по-късно от държавния лес, планува законът за горите. Кметът на кметството или районният кмет прави лист на жителите, които са поискали да им бъдат обезпечени дърва за огрев, обясниха от аграрното ведомство.

Количества

Над 1 милион кубика дърва за директна продажба на локалното население по описи, заверени от кметовете, ще обезпечат държавните горски и ловни стопанства. През предходната година са били продадени 926 000 куб. метра, което е 10 % по-малко от количествата, които ще бъдат обезпечени тази година. Търсенето на дърва за огрев се е нараснало и за някои стопанства растежът на лицата, които желаят да купят дърва непосредствено от държавните структури, е двоен. Към юни месец от откритите хранилища към държавните стопанства са закупени общо 10 430 куб. м дърва от общо 2270 семейства.

Дървата могат да се купят от открити хранилища или да бъдат доставени до клиента от горските хранилища. Елиминира се присъединяване на медиатори или присъединяване им е на избрани закрепени цени след извършени публични поръчки, изясняват от земеделското ведомство.

Хората от описите на кметствата нямат ангажимент дали да получат дървата от краткотраен горски склад или от новооткритите централни хранилища, защото те се употребяват като логистични центрове за съответните държавни горски предприятия.

В тези хранилища може да се съхранява дървесина от разнообразни горски и ловни стопанства и да се пренасочват доставки към прилежащи региони отвън този на съответното горско стопанство, на чиято територия е открит складът, и всъщност не са основани като търговски центрове, от които физическите лица да осъществят покупка на дърва за огрев или строителна дървесина.

Цени

Продажните цени на дървата за огрев са разнообразни в обособените държавни горски и ловни стопанства. Стойностите варират сред 39 лв. и 68 лв. без Данък добавена стойност при продажби от краткотраен горски склад (сечище).

От централни хранилища наоколо до огромни обитаеми места са одобрени цени за продажба на пространствен метър от 60 до 85 лева без Данък добавена стойност, или от 72 до 102 лева с Данък добавена стойност, с дължина 1 метър, закупени на място от централен склад без включен превоз до краен клиент.

Цените на кубик с дължина 1 м, превозени до краен клиент, са от 65 лева до 100 лева без Данък добавена стойност, или от 78 до 120 лева с Данък добавена стойност.

В случай че крайният клиент желае дървата да бъдат доставени нарязани и нацепени, няколко горски и ловни стопанства оферират тази спомагателна услуга, като цената варира от 72 лева за тримерен куб. м до 115 лева без Данък добавена стойност, което е от 86,4 до 138 лева с Данък добавена стойност.

Цените за транспорт/доставка от централните хранилища до купувача са също разнообразни, като зависят от дистанцията, достигайки оптималната стойност до 25 лева за тримерен пространствен метър. При някои хранилища превозът се провежда от купувача.

Нагоре

В момента е най-хубавото време за обезпечаване на дървата за огрев през зимата, тъй като отоплението ще ни излезе най-евтино. Така хората си мислят по остарял табиет. Но от есента на предходната година с повишаването на тока и газа дървата, пелетите и въглищата също потеглиха нагоре и сега на борсите край София дървата за огрев вървят от 125 до 165 лева за кубик.

Миналата година по същото време те се продаваха от 80 до 100 лв. според от типа дървесина. Непосредствено преди зимата и в самия сезон цената се усилва най-малко с още 20-30%, а при изключителни условия – затруднено влизане в горите поради превалявания, може да скочи и повече. Преди година през септември цените стигнаха 180 лв. на кубик на борсите около пътища и частни хранилища, само че в този момент такива цени са към този момент факт.

Търговец на борсата в София продава 1 куб. м нарязани и нацепени букови дърва в пале по 165 лева, а смесените – от габър, орех, слива, бреза и други - по 145 лева/куб. м. Дървата се продават и в чували по 15 лева, като 10 чувала вършат 1 кубик. При поръчка над 20 куб. м се прави отстъпка. А превозът за до 5 кубика в София коства към 40 лв., като предходната година е бил 30 лв.. 50 лв. ще излезе доставката до по-отдалечен регион на града. В склад по пътя за софийското село Лозен дървата се продават по 125 лева за кубик. Всеки ден карали дърва, само че описът от купувачи бил толкоз цялостен, че не одобряват нови поръчки, изясни търговецът.

Негови сътрудници към този момент продават цепениците по 140-150 лева/куб. м.

За отоплението на апартамент от 80 кв. м за сезона трябват 5 кубика дърва. Това значи, че предходната зима отоплението на семейството е излязло 400-500 лв., като си е купило дървата през юли, и 520-650 лева – в случай че ги е купило през септември. Сега в случай че си купи дървата през юли, зимата на същото домакинство ще излезе 625-750 лева, а в случай че ги купи през септември, 815-975 лева

Хитрини

Хитрини на търговците могат да оскъпят дървата за огрев, предизвести консуматор, който години наред се отоплява с дърва. Някои търговци не подреждат дървата компактно върху палетите и по тази причина е по-изгодно да се купи кубикът на метровки. Иначе към този момент подредените дърва са с близо половин кубик по-малко, изясни пострадал консуматор. Има и търговци, които афишират, че палето съдържа 0,8 куб. м. А с прелюдия нов коефициент на компактност 0,55 вместо 0,47 хората заплащат повече за 1 кубик дървесина.

В Русе цените порастват стремително

Жанета Йорданова

Само за месец – месец и половина кубикът дърва в Русе скочи с 20 лв..

Ако преди цената на кубик е била 115 лв., в този момент тя е 135 лв., сподели репортерска инспекция на „ Телеграф “. Един тондърва за огрев пък в този момент коства 280 лв., а преди два месеца – 240 лв.. Фирмите оферират меше и акация, които са нарязани и нацепени.

Въглищата се оферират в чувалчета по 25 кг.

Продават се и донбаски въглища, като чувалчето коства 20,70 лв..

Екобрикетите от слънчоглед са 14,40 лв. за чувалче от 20 кг. Предлагат се и пелети в чували по 15 кг, като украинските са 14,16 лева, а създадените в Свищов – 12,72 лв..

Във Варна Горските оферират ранно запасяване

Добромир Радушев

Директорите на горските и ловните стопанства на територията на Североизточното държавно дружество не престават срещите с кметовете на обитаеми места, с цел да може по-бързо да бъдат направени описи на искащите да получат дърва за огрев за отоплителния сезон 2022/2023 година. От стопанствата регистрират, че до момента получените описи и самостоятелни поръчки са задоволени незабавно.

В момента всички поделения разполагат с дърва за огрев и от управлението на предприятието приканват хората да не чакат есента, а да заявят в този момент нужните им количества.

Според горските експерти и ръководители на стопанствата доста от хората, които се отопляват с дърва по селата, са с ниски приходи и чакат да получат ваучерите си от обществените служби. Средствата за отопление обаче се изплащат през септември, а по това време стартират да се завръщат и работещите в страни от Европейски Съюз, което води до струпване на доста поръчки и удовлетворяването им в период е затруднено.

На тържищата във Варна дървата за огрев сега се търгуват по 140 лв. за кубик метрови и 150 лева за звук нарязани и нацепени по желание, цените на които към момента не се въздействат от новия отоплителен сезон.

Затова още през лятото по-предвидливите бързат да избегнат сезонното им повишаване, като пазарят на 140 лева метрови и 150 лева за звук нарязани и нацепени дърва от дъб и цер по желание на клиента.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР