Осигурени са количествата газ до края на 2023 г.Това заяви

...
Осигурени са количествата газ до края на 2023 г.Това заяви
Коментари Харесай

Газът до края на годината - осигурен

Осигурени са количествата газ до края на 2023 година

Това съобщи пред Българска национална телевизия Деница Златева, изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".

По думите ѝ, в случай че следим борсовите показатели, цената на газа за февруари би трябвало да е по-ниска.

" Усилията на " Булгаргаз " е да предлага газ на допустима и налична цена. За януари успяхме от първичното 40% нарастване с понижени борсови показатели, с усъвършенстване добива от Чирен, нарастването да бъде по-поносимо и то е 22-23%. Надеждите ни са за февруари, в случай че се запазят равнищата на гозовите тържища, цената да бъде извънредно добра ", сподели тя.

Тенденцията всяка година е била газът в Чирен да е с най-ниска себестойност през зимния интервал заради високите цени през лятото и есента. През септември газът е бил над 350 лева, на който " Булгаргаз " продаваше. Цената на Чирен е най-висока в микса. Това, което е направено за януари, е да се обезпечат различни доставки, в това число и от турската държавна компания " Боташ ", с което да се потисне този висок ценови напън от Чирен. Топлото време също оказва помощ, тъй като от " Булгаргаз " съвсем не са добивали газ от Чирен от старта на отоплителния сезон. Златева се надява Чирен да няма огромен резултат в ценообразуването.

Тя дефинира вчерашното съглашение сред " Булгаргаз " и  " Боташ " като " пробив в енергийните връзки сред България и Турция ". Както е известно, със съглашението България ще има достъп до пет терминала за полутечен газ в Турция (ВПГ). В южната ни съседка има 7 разнообразни линии и терминали за ВПГ. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумени може и да бъде повишен. Споразумението е за период от 13 години, като упованието е да разтоварваме по 14 танкера на година. 

" Ние ще можем в границите на календарна година да разтоварваме до 14 танкера на терминали, благосъстоятелност на " Боташ ". Те ще пренесат този газ през тяхната газопреносна мрежа до границата с България. Това дава сигурност и еластичност на доставките ", съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

Дружеството има ангажимент да обезпечи договорите с доставчиците. За 2023 година има доставки от Съединени американски щати, от гръцките сътрудници, от европейски компании, уточни още Златева.

Паралелно самопохвали валяха и от ефира на бТВ - в лицето на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

" Смело мога да кажа, че сме постигнали цялостна диверсификация и ще има непоклатимост на доставките на природен газ " - съобщи и той.

" За пръв път от години, след многократни опити, успяхме да договорим с турската страна огромно съдействие. Това на процедура се случи след срещата на президента Румен Радев с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ", посочи и през днешния ден, както и през вчерашния ден, Христов. По думите му договарянията са били интензивни, като последните условия са били финализирани на 24 и 25 декември в Истанбул.

Припомняме, че през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и последната му енергийна министърка, през днешния ден народен представител, Теменужка Петкова, излъчваха особено " живо ", с цел да разгласят заслугите за диверсификацията за свои.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР